2020 zal voortaan de boeken in gaan als het jaar van de 'coronavirus'. Het coronavirus verspreidde eind 2019 al in Wuhan (China) en ging begin 2020 het virus de wereld over. Het werd een ware pandemie. Verschillende landen gingen 'op slot' door middel van een lockdown. In Nederland werd een 'slimme lockdown' toegepast: mensen mochten wel naar buiten, mits noodzakelijk. En we moesten minimaal anderhalve meter afstand houden. In bijvoorbeeld winkels, drukke gebieden en het OV moesten we een mondmasker dragen.
Op verschillende plekken in het land werd een 'Applaus voor de Zorg' gehouden om de zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. Zo hebben wij, de bewoners van een appartementencomplex aan 't Geerke in Den Bosch, een 'Applaus voor de Zorg' gegeven. Dit hebben wij gedaan voor BrabantZorg en Cello, beiden gevestigd in het complex. Zie de videobeelden hieronder. Vanuit BrabantZorg zijn er verschillende activiteiten georganiseerd voor de bewoners. Zo is er al op verschillende momenten variërende soorten muziek gespeeld.
Daarnaast zijn er volop kaarten verstuurd naar de bewoners van BrabantZorg en zijn er bloemen uitgedeeld. En rond Pasen kwamen er veel chocolade eitjes.
De coronavirus / pandemie heeft er voor gezorgd dat er een totaal nieuwe situatie is ontstaan. Zo was het in het begin erg rustig op de weg en winkels en horeca moesten soms noodgedwongen sluiten. Evenementen mochten ook geen doorgang meer vinden (tot op zekere momenten) en reizen met het openbaar vervoer of naar het buitenland werd onmogelijk.
Onderstaande filmpjes zijn gemaakt gedurende de coronaperiode. Mijns inziens geeft dit een aardig beeld van wat er tijdens de coronapandemie plaatsvond.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.
Eén van de eerste dingen dat mij opviel was dat het rustiger was op de 'drukte' op de weg. Ik woon zelf in de buurt van de snelweg en zag er vrijwel direct weinig verkeer over gaan. In het centrum zag ik ook veel minder fietsers voorbij komen. En tijdens mijn werk, als postbezorger, zag ik veel minder scholieren rondom de basis- en middelbare scholen.
Nu kom ik, in verband met mijn werk, bijna dagelijks in het centrum van 's-Hertogenbosch. En het valt mij op hoe angstig stil het in de stad is. Veel winkels en horecazaken waren (noodgedwongen) gesloten. Daarnaast waren de weekmarkten ingeperkt tot alleen maar kraampjes met etenswaren. Doordat er veel minder winkels en horecazaken open waren, was er ook veel minder winkelend publiek in de stad. In sommige steden, zoals 's-Hertogenbosch, werd het winkelcentrum in een eenrichtingsgebied ingericht. Zo zou het moeilijker gemaakt worden om elkaar op minder dan 1,5 meter afstand te passeren.
Bij verschillende parken werd door middel van bordjes gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. In de parken hielden mensen anderhalve meter afstand van elkaar. Echter, wanneer dit niet gebeurde, greep de politie en/of de handhaving soms in.
In eerste instantie werden evenementen tot 1 juni 2020 verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Later werd dit bijgesteld naar 1 september 2020. Er werd zelfs gesproken of dit jaar überhaupt evenementen door zouden mogen gaan.
Zo werd Koningsdag omgetoverd naar 'Woningsdag'. Mensen mochten niet gezamenlijk Koningsdag vieren en moesten dit dus thuis vieren. Het Bevrijdingsfestival werd dit jaar niet gehouden op de Pettelaarse Schans. In plaats daarvan werd het bevrijdingsvuur ontstoken op de Parade. Mensen werden opgeroepen om niet te komen kijken. Ook Jazz in Duketown mocht niet plaatsvinden. Hier zouden namelijk te veel mensen op af komen (130.000 - 150.000 mensen).
Wekelijks werd er op het Brabantse provinciehuis in 's-Hertogenbosch een groot hart geprojecteerd. Hiermee wilden ze de 'helden' van dat moment bedanken.
1 juni 2020 werd een belangrijke datum. Dit was de datum waarop de horeca en musea weer mochten openen. Je moest wel vooraf een reservering plaatsen om er gebruik van te mogen maken. Zo kon de anderhalve meter toch gewaarborgd worden. Echter was dit maar van korte duur. In oktober 2020 moest alles weer sluiten.
Veel evenementen konden dit jaar helaas niet plaatsvinden in verband met de coronavirus. Toch organiseerde 's-Hertogenbosch de 'Bossche Zomer'. Er werden verschillende terrasvormen ontwikkeld op plekken waar ze anders niet zouden zijn. Zoals in de Sint-Janstuin, op de Parade en op het dak van garage Wolvenhoek. Op de Pettelaarse Schans stond een heuze smakenrad. Dit is een reuzenrad waar in geluncht, gedineerd of geborreld kon worden.
Op vakantie gaan werd een stuk lastiger tijdens de coronapandemie. Voor een flink aantal landen werd 'code oranje' afgegeven. Je mag alleen naar deze landen reizen voor noodzakelijke reizen. Er zouden dan ook geen extra vluchten ingezet worden om mensen terug naar Nederland te halen.
Daarom heb ik voor mezelf besloten om in 2020 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Ik hield daarom dus een zogenoemde 'staycation'. Het werd voor mij dus voornamelijk fotograferen in ons eigen land.
Zo hield ik me bezig met een thuisopdracht om binnen het thema 'brievenbussen' te fotograferen. Daarnaast ben ik een dagje naar de Zaanse Schans en naar Giethoorn geweest om foto's te gaan maken. Dan was ik toch op vakantie, maar dan in eigen land.
Ook bij de Zaanse Schans viel het mij enorm op dat er maar erg weinig toeristen aanwezig waren. Ik hoorde van de medewerkers al daar dat er zo'n 80% á 90% minder toeristen per dag zouden zijn.
Vanaf 1 december 2020 werd het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dit om te voorkomen dat het coronavirus verder zou verspreiden. Er zijn verschillende soorten mondkapjes, waaronder de goedkopere plastic en stoffen varianten. Helaas zag ik steeds vaker dat de plastic mondkapjes steeds meer rondzwierven in de stad, zowel in het centrum als in parken.
Op zaterdag 4 december opende de kerststal in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Normaliter was dit openlijk te bezoeken. Vanwege het coronavirus was het noodzakelijk om te reserveren voor een bezoek. Aangezien de Sint-Janskathedraal ook in onderhoud was, moest je €1,- entree betalen. Voor mij geen probleem, aangezien ik de kerststal toch graag wilde zien. Op vrijdag 11 december bezocht ik de kerststal. Net op tijd, want op maandag 14 december kregen we te horen dat we een 'harde lockdown' zouden krijgen tot en met 19 januari 2021.
Op 8 december was er weer een persconferentie. Hierin werd duidelijk dat we in een totale lockdown gingen. Dit betekende onder andere dat alleen de cruciale beroepen (in o.a. ziekenhuizen, supermarkten, maar ook postbezorgers) mochten doorgaan. Voor de jaarwisseling van 2020-2021 was het verboden om vuurwerk te bezitten. Echter waren er hier en daar ongeregeldheden (waaronder in de Graafsewijk).
In de week van 18 januari 2021 werd duidelijk dat er een avondklok zou komen. Dit ging in op zaterdag 23 janauri 2021. Van 21.00 uur 's-avonds tot 04.00 uur 's-ochtends mochten we niet meer de straat op, mits je een medische- of werkgeversverklaring daarvoor bij je had (en aan kon tonen). Deze maatregel ging in vanwege de ernstigere Britse variant van het coronavirus.
De eerste drie avonden dat de avondklok inging waren er rellen in verschillende steden van het land. Op maandag 25 januari kwam het wel erg dichtbij. Zo waren er rellen in de Bossche binnenstad, waarbij verschillende winkels geplunderd zijn. Ik ben bewust hier niet naar toe gegaan om foto's van te maken om problemen te voorkomen.
Naar aanleiding van de rellen (en de ingeslagen ruiten) zijn er houten panelen bevestigd op de winkelruiten. Deze panelen zijn beschilderd om zo toch iets positiefs te geven aan iets heel negatiefs.
Begin april 2021 was de vraag of er al versoepelingen plaats konden vinden (o.a. horeca open en avondklok er weer van af). Echter waren de onder andere de IC-opnames nog te hoog om te kunnen spreken over versoepelingen. Uiteindelijk werd duidelijk dat er een aantal versoepelingen plaats zouden vinden, ondanks de hoge IC-opnames. Zo ging de avondklok er op 28 april 2021 van af en mochten we thuis twee bezoekers, in plaats van één bezoeker, per dag ontvangen.
Al vrij snel kon men zich laten testen op het coronavirus. Op verschillende plekken in het land werden (grote) testlocaties geopend waar de GGD te werk ging. Thuis kon men een sneltest doen om te weten of je het coronavirus had.
In januari 2021 werd gestart met het zetten van de coronavaccinaties. De overheid begon bij de meest kwetsbare groepen. Denk hierbij aan ouderen en mensen die werken in cruciale beroepen. Van de merken Phizer en Moderna kreeg men 2 vaccinaties en van het merk Jansen kreeg men 1 vaccinatie. Omdat ik begin mei 2021 positief getest was op corona kreeg ik begin juli uiteindelijk 1 vaccinatie van het merk Phizer.
Op dinsdag 15 februari 2022 was er weer een persconferentie. Hier bij werd duidelijk dat we verlost zouden worden van de meeste beperkingen. Zoals de 1,5 meter afstand houden en het dragen van een mondmasker in openbare ruimte. Dit was dus net op tijd, want eind februari ging carnaval, op de valreep, door. Alleen... Hierdoor kwamen er wel meer positieve testen binnen.