Het antwoord op deze vraag is gewoon heel erg simpel. Je 'gebruikt' een foto, wanneer je duidelijke en goede afspraken hebt gemaakt met de maker van het werk. Wanneer je foto's 'gebruikt' zonder te vragen of te overleggen met de fotograaf, dan maak je dus 'misbruik' van de foto's.
'Misbruik van mijn foto's'. Dit is iets wat helaas nogal te vaak gebeurd. En ik ben niet de enige fotograaf waarbij foto's 'gebruikt' worden, zonder voorafgaand toestemming.
Vaak zijn er ook mensen / bedrijven die gratis of voor een 'klein bedrag' foto's willen hebben of gebruiken. Soms 'gebruiken' ze ook foto's weer van andere sites en Googlen ze 'even' een foto om vervolgens hun eigen website op te leuken.
Er zijn ook fotografen die als hobby fotograferen. En elk 'leuk' bedrag of ervaring leuk vinden om mee te krijgen. Helaas gaat dit wel ten koste van de professionele fotografen die hard werken en ook hun brood moeten verdienen.
Mensen, veelal werkend bij bedrijven, hebben geen enkel benul bij wat het kost om überhaupt te fotograferen. Hierbij een opsomming van wat een camera überhaupt kost:
Totaal: € 1.144,-. Hierbij is zelfs uitgegaan van wat een fotograaf minimaal bij zich heeft en van (semi)professioneel apparatuur. Een professionele fotograaf heeft dus beter en meer apparatuur bij zich. Denk hierbij aan een professionelere camera, extra geheugenkaarten en accu's. En dan heb ik nog niet eens de uurloon, pensioenopbouw, verzekeringen en reiskosten meegerekend. Het is dus niet alleen iets principieels. Je gebruikt namelijk ook ten onrechte een foto van iemand. Het heeft dus ook te maken met auteursrechten. Wettelijk gezien kan er dan een rechtszaak volgen, wanneer mensen zich hier niet aan houden.
Veelal weet je wie de maker is van een foto. Je koopt namelijk foto's van een professionele fotograaf. Maar wat kan je doen als je een foto Googled en dus niet weet wie de maker is?
Je kan contact opnemen met de beheerder van de site en vragen hoe hij/zij aan de foto gekomen is. Dan zou je via deze weg bij de maker van de foto kunnen komen. Je kan ook kijken of dat de desbetreffende foto ook ergens anders online staat. Je kan dus Googlen op de foto via Google Images. Het is dan even goed zoeken, maar zo kan je ook bij de maker van de foto komen. Het beste is dan om ook goede afspraken te maken met de fotograaf. Zet dan ook het één en ander op papier, om later problemen te voorkomen.
Het is dus beter om de fotograaf conform de norm te betalen voor zijn/haar gemaakte werk. Respecteer a.u.b. de fotograaf en ga professioneel met zijn/haar werk om!