Floriade Tuinbouw Expo

Categorie: evenementen | natuur

Waarom deze blog?

Mijn website is pas in 2015 aangemaakt en er zijn al aardig wat ontwikkelingen doorgevoerd. In de loop der jaren heb ik een aardig foto-archief. In 2020 keek ik nog eens terug naar mijn gemaakte foto's van de Floriade (2012) in Venlo. Daarom besloot ik deze blog eens te gaan schrijven, om ook de gemaakte foto's aan 'het grote publiek' te tonen.
In 2012 en 2022 zag ik de mogelijkheid om naar de Floriade gaan. In 2012 was m'n interesse gewekt door verschillende reclames op de TV. Ik wilde wel eens ervaren hoe het er zou zijn. In 2022 waren mijn fotografie skills stukken verbeterd. Daarom wilde ik er graag nog eens heen, om te kijken of ik mooiere foto's kon gaan maken.

Over Floriade Tuinbouw Expo

De Floriade is een tuinbouw expositie dat, sinds 1960, eens in de 10 jaar in Nederland gehouden wordt. De 6e editie (2012) werd gehouden in Venlo en de 7e editie (2022) werd gehouden in Almere. Beide edities heb ik bezocht.
De Floriade houdt zich niet alleen bezig met het tonen van bomen, bloemen en planten. Maar voornamelijk ook met zaken als duurzaamheid, leefbaarheid en de toekomst. Zo zie je hoe er producten bijvoorbeeld gerecycled worden en hoe je op een natuurvriendelijke manier kan 'boeren'.

Terugblik Floriade 2022

Floriade Expo 2022 vond dit jaar van 14 april t/m 9 oktober plaats in Almere en had als thema 'Growing Green Cities'. Hiermee was het doel om oplossingen te zoeken om steden groener, gezonder en leuker te maken. Een entreeticket kostte € 29,- en was inclusief ritje met de kabelbaan. Floriade Expo 2022 had vier subthema's:

  • Greening the city;
  • Feeding the city;
  • Healthying the city;
  • Energising the city.

We hebben in 2022 een best wel warme / hete zomer gehad. Ik twijfelde onder andere hier om of ik wel naar de Floriade wilde gaan. Op zaterdag 10 september ben ik dan uiteindelijk, samen met een vriend van me, hier naar toe gegaan. We hadden entreetickets via Albert Heijn gekocht. Dit scheelde de helft met de normale prijs (normale prijs: € 29,-; AH prijs: € 14,50).

Floriade 2022 verliesleidend

Helaas werd de Floriade Expo als verlieslijdend gezien. Er kwam namelijk veel bij kijken om zo'n dergelijke expo te organiseren. Het was namelijk niet alleen de expo zelf, maar de stad waarin het gehouden wordt zag het ook als een visitekaartje. Er moest ook een goede infrastructuur aangelegd worden voor de expo.
Na het evenement zouden de planten gratis weggegeven worden. Uiteindelijk zou er van het terrein een nieuwe woonwijk gemaakt worden, genaamd Hortus.
In april 2023 werd bekend gemaakt dat de Floriade Tuinbouw Expo ophoudt te bestaan.

Foto's en filmpjes

Natuurlijk heb ik mijn camera meegenomen om het één en ander vast te leggen. Ik wilde met name kijken of ik mijn 'fotografie skills' zo ver verbeterd had ten opzichte van 2012. Naar mijn idee is het aardig gelukt!

Filmpje Floriade 2022

Mijn camera kan, naast fotograferen, ook filmen. Bij één van de paviljoens (Ecuador) speelde er iemand ook muziek. Hier heb ik het geluid van opgenomen en onder het filmpje gezet. Bekijk hieronder de video. Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Foto's Floriade 2022

Een aantal van mijn foto's zijn hieronder terug te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Entree van Floriade Tuinbouw Expo 2022 in Almere, © Arno Lucas
Utopia Tower op de Floriade Tuinbouw Expo 2022, © Arno Lucas
Overzicht van Floriade Tuinbouw Expo 2022 in Almere vanuit de vuurtoren, © Arno Lucas
Overzicht van Floriade Tuinbouw Expo 2022 in Almere vanuit de kabelbaan, © Arno Lucas
De Floriade Tuinbouw Expo lag langs de snelweg A6, © Arno Lucas
Een mooie waterlelie, © Arno Lucas
Nature Loves Technology, © Arno Lucas
Twee gigantische standbeelden op de Floriade Tuinbouw Expo 2022, © Arno Lucas
Een kleurrijke foto van planten op de Floriade Tuinbouw Expo 2022, © Arno Lucas
In dit plantje zie ik een schildpad in het midden, © Arno Lucas
Een close-up van een mooi waterplantje, © Arno Lucas
Een close-up van een mooi plantje, © Arno Lucas
Een prachtig kunstwerk in het gedeelte van Thailand, © Arno Lucas
Er was hop aanwezig op het terrein dat ook geplukt werd. Hiervan werd later bier gemaakt, © Arno Lucas
Dit vond ik een prachtig gedetailleerde plant, © Arno Lucas
Deze hommel genoot van de bloemen, © Arno Lucas
Deze muur had verschillende flessen waar de zonlicht naar binnen scheen, © Arno Lucas
Binnen was er klassieke muziek te horen, © Arno Lucas
Aan de achterkant was dit oog van stof te zien, © Arno Lucas
Een meisje kijkt mooi naar een schildpad, © Arno Lucas

Terugblik Floriade 2012

De zesde editie van Floriade (tuinbouw expo 2012) werd in Venlo georganiseerd. Het terrein had in totaal vijf verschillende subthema's:

  • Relax & Heal;
  • Groene motor (economie en duurzaamheid);
  • Onderwijs en innovatie;
  • Milieu - kwaliteit van leven;
  • World Show Stage (Culturele ontmoetingen).

In totaal deden 38 internationale deelnemers deel aan het evenement.
Ga voor meer informatie naar de officiële website van Bureau International des Expositions.

Ik heb, samen met een goede vriend, de Floriade in 2012 bezocht. We hebben er samen een echt dagje uit van gemaakt. We hadden een volledige dag nodig om echt alle onderdelen te kunnen bewonderen.
Eén van de meest herkenbare plekken voor mij was het Slowaaks gebouwtje dat is nagemaakt. Ik herkende van een afstandje gelijk de bouwstijl. In 2018 heb ik, samen met deze goede vriend en een andere goede vriend, Slowakije bezocht. Zo kon ik hen de omgeving laten verkennen.
Verder hebben we ook gebruik gemaakt van de kabelbaan op het terrein van Floriade. Dat gaf ons een mooi zicht over het hele terrein.

Foto's Floriade 2012

Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina. Een aantal van mijn foto's zijn hieronder terug te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Entree Floriade in Venlo, © Arno Lucas
Een tafel bedekt met natuurlijke producten, © Arno Lucas
Een typisch Slowaaks huisje dat is nagemaakt, © Arno Lucas
Een houten schuurtje nabij het Slowaaks huisje, © Arno Lucas
Uitzicht vanuit de kabelbaan, © Arno Lucas
Een mooie creatie, © Arno Lucas
Een mooie creatie, © Arno Lucas
Een mooie creatie, © Arno Lucas
Een mooie plant, © Arno Lucas
Een mooie plant, © Arno Lucas
Floriade 2012, © Arno Lucas
Floriade 2012, © Arno Lucas
Floriade 2012, © Arno Lucas
Floriade 2012, © Arno Lucas
Meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen, © Arno Lucas
Hagedissen gehouwen uit steen, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig