Bij avondfotografie krijg je voornamelijk donkere foto's te zien, met hier en daar een lichtpunt / lichteffect of echte sfeerbeelden. Door juist te werken met lange sluitertijden en (gek genoeg) een lage ISO-waarde creëer je een mooie sfeer in je foto.
Waar let ik op tijdens het fotograferen van avondfoto's?
In principe heb je hier niet veel voor nodig. Ik gebruik (natuurlijk) mijn camera. Daarnaast gebruik ik een statief en een ontspanner, om de meest scherpe foto's te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat ik gebruik maak van een lange sluitertijd. Ik wil namelijk mijn camera zo min mogelijk bewegen.
Door een lage ISO-waarde te gebruiken, voorkom ik dat er ruis in mijn foto's komt. Gebruik ook eens een hoger diafragma. Hierdoor krijg je stervormen in de (straat)verlichting.
Het mooiste is dat je nog steeds kan spelen met de scherpte / onscherpte in een foto. Plaats dan objecten hiervoor in de voor- en achtergrond. Denk aan bomen, takken, bladeren of gras. Als je objecten tussen de lens en de lichtbron zet, krijg je een silhouette van het object. Zo ga je creatief om met fotografie.
Zoals ik eerder al aangaf, gebruik ik een langere sluitertijd in sommige foto's. Dit doe ik dan bewust. Dan zorg ik er voor dat er een beweging in de foto zit. Denk maar aan een snelweg waar auto's over rijden. Door de combinatie van een lange sluitertijd en de rijdende auto's, krijg je lange strepen door je beeld.
Tips over avondfotografie door Canon Nederland zijn hier na te lezen.
Onderwerpen
Er zijn veel verschillende onderwerpen die je 's-avonds kan gaan fotograferen. Maar zorg er voor dat ze altijd goed belicht zijn / worden. Dit onderwerp hoeft niet altijd zelf licht te geven, maar kan ook belicht worden door lampen die wat verder weg staan. Je zou zelfs je eigen flitser op een creatieve manier kunnen gebruiken, waardoor je speels met je onderwerp om kan gaan.
Zoals je op de foto's hieronder kan zien, houd ik van onderwerpen zoals gebouwen als het gaat om 's-avonds fotograferen. Maar vind ik het ook leuk om speciale evenementen, die gaan over lichteffecten, te fotograferen. Denk hierbij aan GLOW Eindhoven en Amsterdam Light Festival. Vaak zijn deze onderwerpen al goed belicht en kan je ze op een leuke manier vastleggen.
Let dan wel op je witbalans! De ene situatie is anders dan de andere situatie. Vaak overheerst het gele straatlicht te veel. Waardoor vaak je foto's over het algemeen te geel worden. Achteraf kan je dit, als je in RAW fotografeert, nog goed aanpassen. Je kan je camera ook goed instellen op de witbalans. Hiervoor moet je dan kiezen voor 'kunstlicht'. Dan houdt je camera al automatisch rekening met het kunstlicht dat aanwezig is.
Benodigdheden
Er zijn een aantal dingen die erg praktisch zijn om 's-avonds te fotograferen. Want wat kan je helpen?
Je camera natuurlijk. Want zonder camera kom je nergens. Daarnaast is een statief altijd erg handig. Want je gaat werken met langere sluitertijden. Doe je dat niet, dan krijg je bewogen en onscherpe foto's. Tegenwoordig heb je al vrij goedkope statieven van rond de €100,--. Daarnaast is een ontspanner met afstandsbediening nooit verkeerd. Als je dit gebruikt, raak je je camera namelijk niet aan. Hierdoor krijg je nog veel scherpere foto's.
Verder gebruik ik stoffen brillendoekjes om m'n lens te reinigen. Waarom? Papieren brillendoekjes zijn eenmalig te gebruiken en vochtige brillendoekjes laten spetters op de lens achter. Stoffen brillendoekjes zijn ideaal om je lens schoon te maken. Vaak kan je ze al goedkoop bij bijvoorbeeld de Action halen.
Gek genoeg neem ik juist geen flitser mee. De flitser vlakt namelijk de foto erg af. Je krijgt dan namelijk dat de foto er dan 'plat' er uit komt te zien, zonder enige diepte. Je wilt namelijk een mooie sfeer neer zetten. Daarom maak je gebruik van het aanwezige licht.
Bekijk hieronder de tutorialvideo over mijn manier van werken tijdens het 's-avonds fotograferen.
Filmpjes en foto's
Onderstaande foto's en filmpjes heb ik tijdens verschillende evenementen gemaakt. Zo heb ik in verschillende steden, zoals 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Gent, Amsterdam en Valkenburg 's-avonds gefotografeerd. Er waren geschikte momenten om avondfotografie toe te passen.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken.
Ik heb een aantal foto's 's-avonds gemaakt. Deze geven de sfeer goed weer. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Blauw uurtje
Tijdens de avondfotografie kan je ook prachtige foto's maken tijdens het blauw uurtje. Hieronder heb ik een aantal foto's geplaatst. Lees meer in mijn blog over het blauw uurtje.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Kermis
Voor veel mensen is de kermis iets om naar uit te kijken. Voor mij is het eigenlijk te prikkelrijk. Overdag vind ik er persoonlijk niet veel aan. Maar 's-avonds vind ik het dan wel weer leuk om naar de kermis te gaan. En dan niet om de attracties te bezoeken, maar om te fotograferen. Ik vind het vooral leuk om de attracties, met alle verschillende lichtjes, te fotograferen. Bekijk hieronder een aantal van de gemaakte foto's.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Relevante blogs
Bedankt dat je dit blog over avondfotografie gelezen hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je geïnteresseerd bent in andere blogs. Bekijk hier welke ik nog meer gemaakt heb:
Het blauwe uurtje fotograferen
Het blauw uurtje is het moment (vlak) na zonsondergang. De lucht kleurt dan prachtig donkerblauw en alles (met name gebouwen) wordt mooi uitgelicht. Het blauw uurtje is ook het moment voordat de lucht donkerzwart kleurt.