GLOW Eindhoven (recente edities)

Categorie: evenementen

Over GLOW Eindhoven

GLOW is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in het Brabantse Eindhoven. Dit evenement vindt elk jaar in november plaats. Kunstenaars maken verschillende kunstobjecten die ofwel licht geven ofwel belicht worden. Denk hierbij aan de Catharinakerk dat bijna elk jaar het decor is van een project, vaak een videoprojectie (ook wel 'videomapping' genoemd). Naast de 'GLOW Projects' zijn er ook 'GLOW Specials' die gegeven worden. Bijvoorbeeld in het Philips-stadion en het Van Abbemuseum.
In 2020 kon GLOW helaas niet plaatsvinden vanwege de corona-pandemie.

Voor eerdere edities ga je naar deze pagina.

Thema's tijdens GLOW Eindhoven

Elk jaar is er een ander thema gebonden aan het lichtkunstfestival. Even een vogelvlucht in de thema's van de afgelopen jaren: zo was in 2012 het thema 'façades & faces', in 2013 was het 'Urban Playground', in 2014 was het thema 'City in Motion', 2015 had het thema 'Nature and Architecture' en in 2016 was het thema 'City & Science'. In 2017 had GLOW Eindhoven het thema 'The Source' en in 2018 was het thema 'Shadows & Light'. Met het thema 'Living Colors' in 2019 sloot GLOW Eindhoven het laatste deel van een drieluik af. GLOW Eindhoven 2020 kon vanwege de COVID-19 pandemie niet doorgaan. In 2021 vond GLOW Eindhoven wel weer plaats. In dat jaar was het thema 'Moved by light'.
Lees meer informatie over GLOW op hun website.

Wat is er zo leuk aan GLOW Eindhoven?

Jaarlijks komen er zo'n 750.000 bezoekers naar de stad om het festival te bezichtigen. Mooi is dat grotendeels van de route gratis te bezoeken is. Voor sommige installaties betaal je een klein bedrag. Het leuke is dat er elk jaar vernieuwende en creatieve uitingen worden getoond aan een bepaald thema. Het blijft mij verwonderen hoe creatief alles is opgezet.

Wat heb je nodig om tijdens GLOW te fotograferen?

Natuurlijk heb je je camera nodig om er te fotograferen. Daarnaast is het handig om een statief en een (bij voorkeur draadloos) ontspanner te gebruiken. Hierdoor krijg je stabielere en scherpere foto's. Je gaat namelijk in sommige gevallen werken met een lange sluitertijd.
Ik gebruik zelf nooit de flitser! Het heeft op zo'n avond totaal geen functie. Daarnaast verknal je hiermee ook de foto. De hele sfeer van de omgeving wordt er daardoor niet mooier van. Delen die juist niet belicht hoeven te worden, worden nu wel belicht. Dit maakt de foto juist niet meer.
Wat ook erg belangrijk is, is dat je een geheugenkaart met voldoende GB's hebt. Zelf heb ik twee geheugenkaarten, één van 32GB en één van 64GB. Hiermee zorg ik er voor dat ik altijd voldoende foto's en filmpjes kan maken. Daarnaast zorg ik er voor dat ik twee accu's bij me heb. Op zo'n avond, tijdens GLOW, heb ik nooit voldoende aan één accu. Dan is het altijd handig als je er ééntje reserve (en helemaal opgeladen) bij je hebt.
Daarnaast heb je ook vooral veel geduld nodig. Zoals ik hiervoor al schreef, komen er duizenden bezoekers op het evenement af. Iedereen wil er een mooie foto maken. Het is druk en vaak staan mensen dan in de weg. Geduld is een schone zaak en heb je dan ook nodig om er te fotograferen.
Lees ook mijn blog over avondfotografie voor meer tips voor het fotograferen in het donker.

GLOW Eindhoven door de jaren heen

Ik ben al meerdere jaren naar GLOW in Eindhoven toe gegaan. In het begin was het vooral creatief. Er waren vooral veel 'achteraf' plekken waar creatievere uitingen waren. Zo was GLOW, naast het centrumgedeelte, ook op Strijp-S en Strijp-T te vinden. Tegenwoordig is het alleen maar in het centrum te bewonderen. Maar... dat mag de pret niet drukken. Je kan er nog steeds mooie foto's maken.
Er zijn ook 'GLOW Specials'. Je betaalt hier wel entree voor (ongeveer €5,00 á €7,50), maar krijgt er zéker wat moois voor terug. Denk bijvoorbeeld van een performance in het Philips-stadion. Er is dan een prachtige show van ongeveer een half uur met voornamelijk muziek en lichten en soms ook dans. Bekijk hieronder de foto's en filmpjes per jaar. Voor meer foto's van GLOW Eindhoven kijk je op mijn Flickr-pagina.

GLOW Eindhoven 2022

GLOW Eindhoven vond in 2022 plaats van 12 tot en met 19 november. Het thema van dit jaar was 'urban skin'. In 2020 en 2021 had GLOW Eindhoven geen vaste gezamenlijke route. Dit vanwege de toen geldende coronapandemie. Dit jaar was deze editie weer de eerste normale GLOW in drie jaar. De route liep 5 kilometer lang door de Eindhovense binnenstad. Daarnaast waren er twee projecten te zien op de High Tech Campus (The Strip).

Route 2022

Elk jaar is er bij GLOW een andere route te volgen. Dit jaar was GLOW helemaal in het centrum te bewonderen.

Reproductie van deze route is toegestaan. Mits er ten alle tijden verwezen wordt naar deze website met de tekst '© Arno Lucas'.

Krijg je bovenstaande plattegrond niet te zien? Probeer dan eens je browsergeschiedenis te wissen. Wil jij deze route ook wandelen? Download dan hier het .kml-bestand. Download dan hier het .gpx-bestand.

Films GLOW 2022

Tijdens GLOW Eindhoven 2022 heb ik ook gefilmd en van verschillende projecten een totaal filmpje gemaakt.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Foto's GLOW 2022

Op 12 november en 17 november 2022 heb ik GLOW bezocht. Uiteraard heb ik mijn camera meegenomen om het één en ander vast te leggen.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Janis Petersons - Luna | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Anastasia Isachsen - Monad | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Anastasia Isachsen - Monad | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Ben Hofmann - Dommelbrug | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Bruggetje onderweg | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
3Beam - Led it bee | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Studio Toer - Fish are Jumping | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Titia Ex - The Awakening of Mary | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Craig Morrison - Beacon | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
Har Hollands - Circle of Light | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas
ASML / Efteling - Connecting your Love | GLOW Eindhoven 2022, © Arno Lucas

GLOW Eindhoven 2021

Dit jaar ging GLOW in Eindhoven gelukkig wel door. Alleen wel als een aangepaste variant. Zo was er geen route waar men massaal langs kon lopen. In het centrum, TU/e en Strijp-S / Strijp-T terrein waren een aantal kunstwerken te bezoeken. Daarnaast stonden er ook enkele projecten op het High Tech Campus terrein. Het thema van dit jaar was 'Moved by light'.
Een aantal kunstwerken uit voorgaande jaren waren dit jaar wederom te bezichtigen. Dus voor mij was het dit jaar wel (weer) een enorme tegenvaller. Er zit tegenwoordig weinig vernieuwing in. Uiteraard ben ik hier naar toe gegaan en heb ik mijn camera meegenomen om de nodige beelden te maken.

Films GLOW 2021

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Foto's GLOW 2021

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Loom Light tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Carbon Arc tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Een zwaan bij Carbon Arc tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Growth tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Cage of thoughts tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Drop The Lights tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Footprints tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas
Rainbow (SintLucas) tijdens GLOW Eindhoven 2021, © Arno Lucas

GLOW Eindhoven 2020

Vanwege de COVID-19 pandemie kon GLOW dit jaar niet doorgaan.

Filmpjes en foto's GLOW Eindhoven 2019

In 2019 was het thema 'Living Colors'. Hiermee sloot GLOW Eindhoven een drieluik af.

Films GLOW 2019

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Foto's GLOW 2019

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

GLOW Eindhoven 2019, © Arno Lucas
GLOW Eindhoven 2019, © Arno Lucas
GLOW Eindhoven 2019, © Arno Lucas
GLOW Eindhoven 2019, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig