Verkleinen van meerdere foto's (batch)

Categorie: fotografie tips

Waarom deze blog over het verkleinen van foto's?

Ik wil al vaker foto's gaan delen met anderen. Dan is het handig als de foto's worden verkleind, om grote opslag te voorkomen. Dit moet je dan vaak met bepaalde software doen en dan is het vaak onbetrouwbaar welke software je hebt. Daarom schrijf ik deze blog *.
* Het is wel handig als je zelf ook Photoshop gebruikt, anders wordt 't toch lastig... Maar... Ik zal ook een uitleg geven, mocht je geen Photoshop hebben.

Hoe verklein ik foto's in Photoshop (met behulp van een batch)?

Photoshop is erg handig om foto's mee te bewerken. Vaak doe je de algemene bewerkingen in Photoshop en sla je hierna je foto's op, het liefst op een zo hoog mogelijke kwaliteit (vooral om ze naderhand af te drukken).

Foto's verkleinen doe je in, welgeteld, 5 simpele stappen:

 1. Kies bij Bestand (File) voor Scripts en dan voor 'Image Prosessor'.
 2. Nu komt er een schermpje in beeld. Kies de map/folder waarin de nog te verkleinen foto's staan (Persoonlijk maak ik altijd een mapje aan op het bureaublad en gebruik dat als back-up).
 3. Selecteer de map waarin de verkleinde foto's moeten komen. Je kan kiezen voor de dezelfde map of een nieuwe (aan te maken) map. Als je voor de dezelfde map kiest, dan maakt Photoshop zelf een mapje aan in de map, waarin de verkleinde foto's komen.
 4. Kies vervolgens de kwaliteit van de foto's. Ik zelf zou dan altijd kiezen voor 'kwaliteit' 12. Dan heb je altijd de hoogste kwaliteit. De afmeting kies ik zelf voor 'W: 1024px' en 'H:768px'. Photoshop houdt dan rekening met de originele foto en verkleind de foto's in de opgegeven maten. Maar het komt er niet raar uit te zien!
 5. Als je alles ingevuld hebt, kies je voor 'Run'. Vanaf nu gaat Photoshop alle foto's stuk voor stuk verkleinen. Dit duurt gelukkig niet lang, dus je hoeft er ook niet lang op te wachten!

Succes met het verkleinen van je foto's.

Maar wat als ik geen Photoshop heb?

Een snelle en gemakkelijke manier kan via Outlook. Vaak is dit programma al geïnstalleerd. Echter heb je wel een outlook-mail of iets dergelijks nodig, om het programma te kunnen draaien.

Wat moet je dan als volgt doen?

 1. Je maakt twee mappen aan op je bureaublad. één genaamd "groot" en één genaamd "verkleind".
 2. In de map "groot" zet je de originele foto's neer. De andere map laat je nog even leeg.
 3. Je selecteerd alle foto's uit de map "groot" en klikt vervolgens, met je rechter muisknop, op een van de foto's.
 4. Je gaat naar vervolgens naar "Zenden naar..." (of "Send to", als het in het Engels is) en dan naar "mailen" (of "Mail recipient", als het in het Engels is).
 5. Kies nu de gewenste grootte van een foto (bijvoorbeeld 'Small: 800x600').
 6. Nu wordt de mail van Outlook gestart. Je selecteerd nu alle foto's in de bijlagen (achter 'bijlagen' of 'attached') en kopieert ze (rechter muisknop op één van de bestanden en vervolgens 'kopie' of 'copy').
 7. Vervolgens ga je naar de map "verkleind" en klikt, met je rechter muisknop, in het veld. Dan klik je op 'plakken' (of 'paste'). Nu worden alle verkleinde foto's in de map gezet. Vanaf hier kan je ze verkleind versturen via ofwel WeTransfer, ofwel de mail ofwel wat anders...

Succes er mee!

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig