Categorie: fotografie tips
In deze blog behandel ik andere informatie dan bij de blog over 360° panorama's.
Je komt ze steeds vaker tegen op websites, panoramafoto's. Deze foto's worden gemaakt bij bedrijven, winkels en festivals. Zo'n organisatie wil graag hun bezoekers een extra beleving meegeven. Een 'panoramafoto' wordt ook aangeduid als een 360° graden foto. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde 'script', kan men de panoramafoto laten draaien op een website.
Bij panoramafotografie gaat het er om dat je, met behulp van meerdere foto's een 360° view creëert. Met behulp van software, zoals Photoshop, kan je de meerdere foto's aan elkaar 'lassen'. Om te zorgen dat je geen verschillen ziet tussen de verschillende foto's maak je gebruik van een statief. Hierdoor krijg je geen rare verspringingen. De foto onder aan deze pagina is een voorbeeld van zo'n panoramafoto. Deze is uit de hand genomen. Toch valt er een kleine verspringing te zien.
Wat ook belangrijk is, is dat je de autofocus van je camera uit zet. Doordat je rondom je heen foto's gaat maken, en hierbij dus te maken hebt met verschillende dieptes, wilt je camera soms op de verkeerde plekken de focus neerleggen. Als je de autofocus aan laat krijg je straks een panorama met scherpe maar ook onscherpe gedeeltes. Dit is niet wat je in jouw panoramafoto wilt hebben. Als je eenmaal de focus en de belichting goed hebt gezet, kan je de foto gaan maken.
Ook zorg je voor voldoende overlap. Dat wil zeggen dat je de foto's, die je na elkaar maakt, een stukje uit de vorige foto overneemt. Hierdoor krijg je stukken in de foto's wat het zelfde is. Dit is geen probleem, want je fotobewerkingsprogramma zorgt dat dit goed aan elkaar gemonteerd wordt. Zorg je niet voor voldoende overlap, dan kan het gebeuren dat de lege plekken opgevuld worden met bijvoorbeeld wit of zwart.
Op deze pagina zit ook de functie om zo'n panoramafoto werkend (draaiend) te krijgen. Om een panorama 'draaiend' te krijgen, zoals hieronder, heb je een extra script nodig. De geüploade foto is behoorlijk breed en niet heel erg hoog. Maar... de website doet zijn werk en geeft de foto goed weer.
Om te laten zien dat de panorama ook echt 360° is, heb ik hier een voorbeeld:
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van panoramafoto's. Deze heb ik ofwel in opdracht gemaakt ofwel in mijn vrije tijd.
Klik met de muis (of veeg met je vinger op de mobile device) naar links of naar rechts om de foto te kunnen bewegen.
Bekijk meer van mijn (panorama)foto's op mijn fotopagina's.