Het blauw uurtje is het moment (vlak) na zonsondergang. De lucht kleurt dan prachtig donkerblauw en alles (met name gebouwen) wordt mooi uitgelicht. Het blauw uurtje is ook het moment voordat de lucht donkerzwart kleurt. Dankzij een wat langere sluitertijd krijg je bewegingsonscherpte in beeld. Dit maakt het beeld juist nog mooier. Onder aan deze pagina heb ik daar enkele mooie voorbeelden van.
De meeste fotografen vinden het onwijs leuk om 's-avonds te gaan fotograferen. Wanneer je bij een te donkere lucht fotografeert, dan zie je weinig verschil tussen donkere plekken op de gebouwen (bijvoorbeeld daken) en de lucht.
In mijn blog over avondfotografie laat ik meer foto's zien. In deze blog zie je duidelijk een verschil het blauwe uurtje en de tijd er na.
Doordat je 's-avonds fotografeert maak je al gauw gebruik van een langere sluitertijd. Om onscherpe foto's te voorkomen maak je gebruik van een statief. Zo zijn de foto's scherp op de plekken waar je ze scherp wilt hebben.
Persoonlijk fotografeer ik in een zo laag mogelijke ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO-100 of ISO-200), waardoor je veel minder ruis in je foto's krijgt.
Gebruik ook een draad- of draadloze ontspanner. Hiermee raak je de camera niet aan, waardoor er geen trillingen komen. Zo voorkom je dat je foto onscherp is.
Ik heb al redelijk wat foto's gemaakt van bijzondere gebouwen. Bekijk hieronder deze foto's / voorbeelden die ik gemaakt heb. Op mijn Flickr-pagina staan meer foto's gemaakt in het blauwe uurtje.
Een aantal van mijn gemaakte foto's gemaakt in het blauwe uurtje laat ik hieronder graag aan je zien.