Fisheye-fotografie

Categorie: fotografie tips

Over fotograferen met een fisheye-lens

Als je foto's van een fisheye-lens ziet, dan vallen er al een aantal dingen op. Het glaswerk aan de voorkant staat helemaal bol, dat het effect geeft. De lens heeft een vast brandpunt. In het geval van mijn lens, is het vaste brandpunt 10mm.
Als we verder gaan kijken, en de foto's zijn gemaakt, dan zie je pas hoe mooi het effect is. Doordat het een fisheye-lens is, krijg je een bepaalde bolling / vervorming in de foto's. Je krijgt namelijk een bereik van 180° view in één foto.
Filmcamera's met een fisheye-lens / -effect, zoals de GoPro, worden met name gebruikt bij de wat ruigere sporten. Denk hierbij aan skateboarden, skiën en surfen. Hierdoor krijg je meer van de omgeving en de snelheid van de sport te zien.

Waar let ik op tijdens het fotograferen?

In principe komen de basistechnieken gewoon weer naar voren: compositie, belichting en uitsneden. Waar nu extra op gelet moet worden is het bereik van de lens.
De komende tijd ga ik mijn lens uitgebreid testen en onderzoeken wat nog meer mogelijkheden, creatief gezien, deze foto heeft. Zodra ik meer weet, zal ik het op deze pagina zetten.

Let wel op!

Let wel op met het fotograferen dat je geen of weinig mensen in beeld hebt. Vooral als mensen in de hoeken of aan de randen staan. Hierdoor lijken de personen vaak dan wat groter en/of breder dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit wordt over het algemeen vaak niet gewaardeerd.

Foto's

Ik heb alvast een paar foto's gemaakt om uit te proberen.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Land van Ooit, © Arno Lucas
Land van Ooit, © Arno Lucas
Land van Ooit, © Arno Lucas
De Voorste Venne, © Arno Lucas
Loonse en Drunense Duinen, © Arno Lucas
Loonse en Drunense Duinen, © Arno Lucas
Drielandenpunt Nederland, Belgie en Duitsland, © Arno Lucas
Mooi gebouw aan de Geul in Valkenburg, © Arno Lucas
Plein in Aken, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig