Er is al behoorlijk veel geschreven over food-fotografie. Zo heeft Zoom.nl een interessant artikel geschreven met 9 tips over het fotograferen van food-fotografie. Vaak kom je food-fotografie tegen in de reclamewereld, magazines of in de media. Dan wordt het eten zo aantrekkelijk mogelijk gefotografeerd. Vaak wordt er dan ook met een professionele kok en stylist(e) gewerkt, om het eten zo perfect mogelijk in beeld te brengen.
Google en analyseer eerst de foto's die al gemaakt zijn van verschillende gerechten. Kijk hierbij dan naar welke producten gebruikt zijn. Is alleen het gerecht in beeld gebracht? Of is er gebruik gemaakt van attributen? Zijn de losse ingrediënten ook in beeld gebracht? Als je eerst dus goed analyseert, kan je er voor zorgen dat jouw foto er ook mooi en smaakvol uit komt te zien.
Hoe zit het met de belichting? Waar komt het licht vandaan? Zijn er bijvoorbeeld ook filters gebruikt (bijvoorbeeld een raster om lamellen na te bootsen, zoals op deze foto te zien is).
Zorg ook dat de omgeving er netjes en schoon er uit ziet. Zo zorg je er voor dat het eten er nòg aantrekkelijker er uit ziet. Dan lijkt het meer op een sterrengerecht.
Wanneer je werkt met lampen, zal je merken dat bepaalde producten gaan smelten. Bijvoorbeeld ijs of chocolade. De lampen zijn dan te warm, waardoor het lastiger is wanneer je de producten weer aanraakt. Bij bijvoorbeeld honing dat gegoten wordt, wordt motorolie gebruikt. Dit glijdt langzamer naar beneden, waardoor je net wat langer de tijd hebt om de juiste foto te maken.
Hete of warme producten hebben, vlak nadat ze zijn opgediend, nog wel eens wat damp. Dit wordt in de reclamewereld soms wel eens met trucage bijgewerkt. Bijvoorbeeld in fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop.
Als hobbyist heb je niet altijd de mogelijkheden zoals de professionals dat hebben. Dan is het des te leuker om creatieve oplossingen te zoeken om jouw gewenste effect te bereiken. Je wilt namelijk jouw producten zo smakelijk mogelijk gaan fotograferen.
Je zou eens kunnen denken aan flitsers. Flitsers kan je op verschillende manieren gebruiken. Het licht kan heel de sfeer van jouw foto bepalen.
Maak je foto nog mooier met sfeervolle accessoires, zoals een leistenen bord. Hierdoor wordt het beeld net even wat aantrekkelijker om naar te kijken.
Tijdens mijn studie bij SintLucas was fotografie een onderdeel van mijn studiepakket. In het laatste jaar hebben we ook in een studio gewerkt. Ik vond het wel leuk om te leren hoe je de gerechten het beste in beeld kon brengen. In 2012 heb ik voor het Slokdarm Festival, in Veghel, sprinkhanen en meelwormen op een smakelijke wijze gefotografeerd. Deze foto is daar dan ook in gebruik genomen.
Sinds 2020 heb ik mijn eigen lampenset, zodat ik een studio na kan bootsen. Inmiddels heb ik al een aantal gerechten met m'n camera vastgelegd. Hieronder laat ik zien wat het licht in de verschillende omstandigheden kunnen doen. Zo kan je dus je gerechten op een creatieve of een minder goede manier vastleggen.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.
Een aantal van mijn favoriete recepten heb ik uitgewerkt in een soort boekje. Je kan het downloaden als een .PDF-bestand. Hierin tref je ook een aantal van onderstaande foto's terug.
Het document opent in een nieuw tabblad. Wil je 'm downloaden? Klik dan op de rechter muisknop in het document, vervolgens klik je op 'opslaan als...'.
Op verschillende markten, en met name in het buitenland, zie je vaker kraampjes vol met eten, kruiden en specerijen. Dit is dan ook iets moois om vast te leggen, naast de uiteindelijke gerechten.
Een lamp- / flitsset kan een hele mooie werking hebben op je uiteindelijke foto. Hierdoor komt de foto meer tot leven en komt het gerecht beter tot zijn recht. Zo heb ik (pas geleden) een nieuwe daglicht lampenset gekocht. Mijn eerste foto was van een brood (zie hier onder). Als ik de dezelfde foto zonder deze lampen had gemaakt, dan zag het er minder fraai uit.
Ik heb ook minder goede voorbeelden gemaakt van food-fotografie. Onderstaande foto's heb ik gemaakt om een gerecht/product te verduidelijken of in beeld te brengen. Het ging er mij hierbij niet om een esthetisch mooie foto neer te zetten. Het eten op onderstaande foto's zijn niet zo aantrekkelijk gefotografeerd. Je denkt hierbij niet van 'lekker, dat wil ik nu direct opeten'.