Fotografie als hobby

Categorie: fotografie tips

Fotografie als hobby

Soms krijg ik de vraag of ik wat meer kan uitleggen over fotografie. Mensen willen dan weten waar ze op moeten letten tijdens het fotograferen. Er wordt dan ook gevraagd naar welke camera of accessoires het beste is om te kopen.
Over de aanschaf van een camera of toebehoren wil ik liever geen uitspraak doen. Dit heeft totaal te maken met wat je met zo'n camera wilt gaan doen en waar je het voor wilt gebruiken. Uiteindelijk is de fotograaf die de foto's maakt. En dan maakt een camera of de toebehoren weinig of niet zo veel uit.

Waarom fotografie als hobby?

Voor mij is fotografie een ontspanning. Sommige fotografen zeggen 'alles is al gefotografeerd'. Ergens klopt dit wel. Maar de manier waarop het gefotografeerd is, kan ook anders zijn. En wat voor de één een mooi onderwerp is om te fotograferen, hoeft voor een ander niet mooi te zijn.
Tegenwoordig kan iedereen fotograferen. Is het niet met hun spiegelreflexcamera, dan is het wel met het mobieltje. Voor mij is het altijd wel leuk om 'meer' uit een foto te halen. Onder het kopje 'advies' leg ik hier iets meer over.
Er zijn ook verschillende disciplines om in te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan stadsfotografie of natuurfotografie in de herfst. Je kan dus altijd wel verschillende kanten op met fotografie.

Advies

Wel probeer ik, als mij om hulp gevraagd wordt, te helpen om de foto's beter te krijgen. Dan geef ik advies over waar de fotograaf op kan letten. Want zelfs met een 'simpele' compact camera kunnen er mooie foto's gemaakt worden.
En hierbij geldt naar mijn idee: 'fotograferen is zien'. Van zelfs het lelijkste onderwerp kan er toch een mooie foto gemaakt worden. Het is maar net wat de fotograaf in een bepaald onderwerp ziet.

Ik probeer dan op de volgende punten advies te geven:

  1. Wat is het onderwerp? Wat wil je vastleggen?
  2. Welke compositie neem je in? (wat gebeurd er als je van voren of van opzij fotografeert? En wat gebeurt er als je van boven of van onder het object fotografeert?)
  3. Welke uitsnede maak je? (wat gebeurt er als je verder van het object af gaat staan? Of wat gebeurt er als je dichter bij een object staat?)

Dit zijn een beetje de basisregels die ik dan probeer uit te leggen. Maar er is één ding wat ik nog belangrijker vind, als het gaat om fotografie als hobby. Het belangrijkste is dat je de lol er in hebt. Het blijft natuurlijk een hobby!
Wel vind ik dat er een duidelijke grens moet zijn tussen fotografie als hobby of fotografie als beroep. Een artikel op de site van Profotonet omschrijft perfect waar die grens moet liggen. Hier sta ik volledig achter.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig