Herfstfotografie

Categorie: natuur

Herfstfotografie: de 'R' zit weer in de maand

Het is herfst en dus is het paddenstoelenseizoen is weer begonnen. De bladeren verkleuren en vallen van de bomen. We trekken er massaal op uit om lekker in de bossen te wandelen. Het is genieten van de natuur en we maken graag hier en daar een fotootje. Persoonlijk vind ik de herfst een prachtig seizoen om te gaan fotograferen. Daarom heb ik deze blog aangemaakt. In deze blog zal ik van tijd tot tijd foto's plaatsen. Je kan voor meer foto's ook kijken op mijn Flickr-pagina.

Vele herfstkleuren

De bladeren vallen weer volop van de bomen. Veelal hebben ze de mooiste kleuren. Dit zorgt dan ook voor de mooiste foto's. Laat bijvoorbeeld kinderen spelen met de bladeren of springen in plassen. Dit zorgt vaak voor leuke plaatjes. Daarnaast zijn er weer pompoenen in de winkels te koop. Hier kan je dan ook leuke foto's van maken. Je kan er figuurtjes uit halen en in een schaal met kastanjes en hazelnoten doen. Waardoor je een leuk en speels beeld krijgt.
De kans op mist, in de ochtend of avond, is ook groter in de herfstmaanden. Dit kan je dan mooi gebruiken om de foto's wat mysterieuzer er uit te laten zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Een pad vol met bladeren, © Arno Lucas
Een pad vol met bladeren, © Arno Lucas
Een plas vol met bladeren, © Arno Lucas
Detail van bladeren in een plas water, © Arno Lucas
Herfsttafereeltje met pompoenen, © Arno Lucas

Tips voor het maken van herfstfoto's

Geregeld zag ik foto's (o.a. op Facebook of op Instagram) van paddenstoelen voorbij komen, en dan denk ik 'oei, had het net eventjes anders gedaan'. Ik lig helemaal plat op mijn buik, om zo de mooiste foto's te maken. De camera is dan zo dicht bij de grond als dat mogelijk is. Het perspectief wordt dan veel interessanter dan wanneer je de paddenstoel van boven af fotografeert. Door je lens goed in te stellen kan je ook spelen met de scherptediepte. En als je geluk hebt, en het heeft even ervoor geregend, krijg je mooie bokeh in de achtergrond.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Paddenstoel, © Arno Lucas
Een paddenstoel midden in het bos, © Arno Lucas

Probeer ook eens een detail te fotograferen. Bijvoorbeeld de nerven van een blad of paddenstoel. Of probeer eens een eikeltje, beukennootje of een kastanje van zo dichtbij te fotograferen zodat er geen omgeving meer te zien is. Dan krijg je een totaal ander beeld, dan wat je vaak bij anderen te zien krijgt.
Speel ook eens met het licht. Dit kan verrassend mooie beelden opleveren. Zet je flitser eens op een andere plek, in plaats van het licht direct van de zon (van boven) of vanaf je camera te gebruiken.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Een mooi tafereeltje in de natuur, © Arno Lucas
Een bijzondere tak, © Arno Lucas
Dennenappel, © Arno Lucas
Eikels, © Arno Lucas
Eikel, © Arno Lucas
Rups, © Arno Lucas
Eikeltje aan tak, © Arno Lucas

De mist kan ook zorgen voor prachtige foto's te maken. Mist geeft een prachtig mysterieus beeld. Door de mistvorming kan je juist ook onderdelen naar voren laten komen. Denk bijvoorbeeld een boom dat gecentreerd wordt, doordat de mist in de omgeving dik genoeg is en de omgeving weghaalt. Vaak zie je dat de mist er met name (vroeg) in de ochtend is. Trek er daarom vroeg genoeg er op uit om in deze weersomstandigheid te kunnen fotograferen.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Sauer in Luxemburg, © Arno Lucas

Hoe origineel ... : Maak eens foto's van paddenstoelen

'De paddenstoelen schieten weer uit de grond'. Het is soms goed zoeken naar mooie paddenstoelen. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, dan zie je ze overal. Begin daarom vroeg in het seizoen, eind september en begin oktober. Dan zijn de paddenstoelen op hun best, voordat ze beginnen te 'bederven'. Zoek vooral op plekken waar veel mos, gras en (veel) groen te vinden is. De paddenstoelen groeien voornamelijk op voedzame grond, waar het ook nog vochtig is. Vaak zie je de wat kleinere paddenstoelen over het hoofd. Probeer daarom goed op te letten waar je staat.
De bekendste paddenstoelen zijn natuurlijk de vliegenzwam. Dit zijn de rode met witte stippen. Je ziet ze over het algemeen weinig. Maar als je ze ziet, dan zijn het prachtige paddenstoelen om te fotograferen.

In sommige landen is het zelfs gebruikelijk om paddenstoelen te plukken en te gebruiken in heerlijke gerechten. Tijdens mijn vakantie in Tsjechië hoorde ik zelfs - van de hoteleigenaar - dat kinderen al op jonge leeftijd leren over de natuur, en met name de paddenstoelen.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Paddenstoelen, © Arno Lucas
Koraalzwam, © Arno Lucas
Paddenstoel, © Arno Lucas
Paddenstoel, © Arno Lucas
Paddenstoel, © Arno Lucas
Laetiporus (soort paddenstoel) aan een boom, © Arno Lucas
Laetiporus (soort paddenstoel) aan een boom, © Arno Lucas
Paddenstoelen in de Drunense Duinen, © Arno Lucas
Paddenstoelen (met bokeh in de achtergrond) in de Drunense Duinen, © Arno Lucas
Paddenstoelen(met bokeh in de achtergrond) in de Drunense Duinen, © Arno Lucas
Paddenstoel, © Arno Lucas
Paddenstoel, © Arno Lucas
Deze vliegenzwam zag er bijzonder mooi uit, © Arno Lucas
Vliegenzwam, © Arno Lucas
Vliegenzwam, © Arno Lucas
Paddenstoelen in de berm, © Arno Lucas
Paddenstoelen in de berm, © Arno Lucas
Paddenstoelen in de berm, © Arno Lucas
Paddenstoelen in de berm, © Arno Lucas
Macro-opname paddenstoel, © Arno Lucas

Halloween

Eind oktober is er jaarlijks Halloween. Dit griezelfeest is over komen waaien vanuit Groot-Brittanië. Het is altijd leuk om hier foto's van te maken. De herfstbladeren en pompoenen zijn dan ook volop aanwezig. Lees ook mijn blog over halloween.

Fotografeer niet alleen midden op de dag

Dit seizoen heeft ook de goede mogelijkheid om erg vroeg in de ochtend of wat later op de avond er op uit te gaan. Eerder schreef ik al tips over avondfotografie. Je kan dan met langere sluitertijden gaan werken, waardoor je uiteindelijk meer ziet op de foto. Nu hoef je ook niet te wachten totdat het heel erg laat wordt, en kan je er al vroeg genoeg in de avond mee beginnen.

Wat neem je mee tijdens het fotograferen in de herfst?

Vaak ga je in de bossen fotograferen. Het weer in de herfstmaanden valt ook niet altijd mee. De grond is vaak vochtig en vies. Dan zijn kleren die vies mogen worden geen overbodige luxe. Wil je niet dat je kleren erg vies worden, maak dan gebruik van vuilniszakken. Leg deze op de grond en ga daar op liggen. Dan gebruik je vuilniszakken als een soort beschermlaag.
Nog een tip: respecteer altijd de natuur! Let op waar je loopt en probeer zo min mogelijk de natuur te beschadigen.
Bezoek ook eens de pagina van CameraNu waarin extra tips gegeven worden voor creatievere foto's, dan de standaard foto's.

Filmpje

Ik heb in de buurt van de Loonse- en Drunense Duinen gewoond. Het was dus een mooie gelegenheid om hier foto's en een filmpje te maken.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig