In series fotograferen

Categorie: fotografie tips

Waarom deze blog?

In 2022 zag ik een aflevering van 'Het Perfecte Plaatje' op RTL4. In deze aflevering moesten de deelnemers een serie foto's inleveren. Toevalligerwijs had ik de dag er na een clubavond van de fotoclub waar ik bij zit. En je raadt het al... We gingen series bespreken. Dus ik dacht... Laat ik hier een blog over maken.

Wat versta ik onder fotograferen in series?

Bij het fotograferen in series fotografeer je anders dan het thematisch fotograferen. Bij het thematisch fotograferen kijk je voornamelijk naar foto's die een bepaald thema hebben. De foto's hoeven elkaar niet te versterken, maar vallen dus wel binnen een thema. Denk hierbij aan carnaval of aan natuurfotografie.
Als je kijkt naar het fotograferen in series fotografeer je anders. De foto's vallen weldegelijk in een bepaald thema.

Een aantal tips

Foto's uit een serie kunnen afzondelijk bekeken worden. De foto vertelt op zich al een verhaal. Maar binnen een serie van bijvoorbeeld 3 of 5 foto's versterken de foto's elkaar ook weer. Wanneer je een serie presenteert, dan is het mooi als je hierbij een oneven aantal foto's laat zien. Op de eerste foto in een serie kan je een startpunt laten zien, de middelste foto('s) laat (/ laten) de tussenstappen zien. Bij de laatste foto kan je een het eindpunt laten zien. Hieronder geef ik een voorbeeld van een serie over wandelroutes waarbij ik de tussenstappen laat zien.

Onderscheidend genoeg

Het klinkt misschien logisch. Maar... Zorg dat de foto's in je serie voldoende onderscheidend zijn. Drie of vijf dezelfde foto's die sterk op elkaar lijken is geen serie. Zo zorg je dat de foto's elkaar versterken.

Volgorde van de foto's

In een serie kan de volgorde van de foto's belangrijk zijn. Links / de eerste foto start je met het verhaal van je serie. Met de laatste foto sluit je de serie af. Het verhaal in de foto's zou een logische stap zijn van de eerste naar de laatste foto.

Voorbeelden van series

In de loop der jaren heb ik een scala aan foto's gemaakt. Vaak maakte ik onbewust foto's die binnen een bepaalde serie vielen. Maar... Terugkijkend kan ik toch de foto's in een bepaalde serie plaatsen. Om deze blog te versterken laat ik hier onder een aantal series zien. Daarbij laat ik zien dat de foto's op zich al een verhaal vertellen. En de foto's bij elkaar versterken ze het verhaal.

Serie foto's drielandenpunten

In de afgelopen jaren heb ik enkele drielandenpunten bezocht. Als ik dan tòch in de buurt was, dan vond ik het wel leuk om van het herkenningspunt een foto te maken. De foto's op zich laten de diversiteit van de drielandenpunten zien. De foto's samen laten zien hoe dat we in Europa de drielandenpunten anders vormgeven.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Het drielandenpunt in Bazel (Frankrijk, Duitsland en Zwitserland), © Arno Lucas
Drielandenpunt NL | B | D, © Arno Lucas
Drielandenpunt Duitsland | België | Luxemburg, © Arno Lucas

Serie foto's wandelroute

In de serie hier onder laat ik je een serie foto's zien van een wandelroute. De foto's op zich geven al een indruk over de wandelroute. Alleen samen versteken de foto's zich. Je zou met de foto kunnen bedenken waar dat je start, onderweg en het hoogtepunt van de route.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Start van de wandelroute waarbij je zou moeten kiezen uit een route, © Arno Lucas
Tijdens de wandelroute kom je prachtige stukken natuur tegen die je graag vast wil leggen, © Arno Lucas
Op het hoogtepunt word je beloond met een prachtig uitzicht, © Arno Lucas

Serie foto's Wieliczka-zoutmijn

Als je naar Polen gaat, zou je ècht een keer naar de Wieliczka-zoutmijn (nabij Krakau) moeten gaan. In totaal ben ik 2x naar dit prachtige museum geweest. Met deze serie wilde ik laten zien dat je, middels een trap, tussen twee verdiepingen loopt. Eigenlijk klopt de volgorde chronologisch niet met het museum. Maar dat maakt voor deze serie niet veel uit. Met de volgorde van een serie kan natuurlijk gewoon geschoven worden.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig