Of het nou gaat om natuur-, portret- of architectuurfotografie, bij macrofotografie maak je van iets heel kleins iets groots. Je vergroot en licht iets kleins uit. Met verschillende type lenzen kan je best goed uit te voeten om macrofoto's te maken.
Er is al heel wat geschreven over macrofotografie. Dus eigenlijk is deze blog niet echt een toegevoegde waarde. Maar... Ik hoop jou als lezer hier toch wel wat mee te inspireren. Daarnaast geef ik je wat tips waar je op zou moeten letten.
Zo heeft ZOOM-Academy een artikel geschreven over macrofotografie. Hierbij worden verschillende type lenzen benoemd waarmee je mooie macrofoto's kan maken. CameraNu geeft je 10 tips voor macrofotografie. Deze tips lijken mij het meest zinvol om eens na te lezen.
Inmiddels heb ik een aantal macrofoto's gemaakt en hier mee geoefend. Het is soms wel lastig om een macrofoto te maken, omdat je regelmatig met een bewegend object te maken hebt. Bijvoorbeeld een insect of een bloempje dat al gauw door de wind beweegt.
Persoonlijk maak ik vaker gebruik van de auto-focus. Handmatig scherpstellen zou een goede optie zijn, alleen krijg je bij macrofotografie al gauw onscherpe foto's wanneer je handmatig scherp stelt. Of de scherpte zit nèt op de verkeerde plek. Tegenwoordig zit op je camera een schermpje met touchscreen en liveview. Zo kan je precies aangeven waar je focuspunt ligt en krijg je de scherpte op de gewenste plek.
Er zijn veel verschillende lenzen die je kan gebruiken om te fotograferen. Er zijn bijvoorbeeld telelenzen, waarbij je iets wat ver af staat dichtbij kan halen. Deze lens is dus eigenlijk niet goed geschikt om te gebruiken bij macrofotografie.
Met een fisheye-lens fotografeer je al gauw op groothoek, maar krijg je vervreemde hoeken. Het is niet bepaald fijn om hiermee macrofoto's te maken.
Bij een groothoeklens fotografeer je met name een totaalplaatje. Je zorgt hierbij dat bijvoorbeeld een wat kleinere ruimte groter oogt. Dit is dus eigenlijk ook geen geschikte lens voor macrofoto's.
Er zijn speciale macrolenzen die je dus wel goed kan gebruiken voor je macrofoto's. Vraag in de winkel welke lens het beste geschikt hiervoor is. De medewerkers kunnen jou hierbij het beste adviseren. Deze lenzen zijn wel wat prijziger, maar... je maakt er wel de beste macrofoto's mee.
Je ziet al gauw dat een macrolens een vast brandpuntafstand heeft. Op zich wel handig, maar je moet altijd wel rekening houden met de afstand tot het onderwerp dat je wilt fotograferen. Vooral bij de wat kleinere objecten kan dat lastig zijn om het zo in te schatten.
Zoals bij alle andere lenzen kan je met een macrolens van alles instellen. Zo kan je de autofocus in- of uitschakelen. Daarnaast kan je ook de beeldstabilisatie in- of uitschakelen.
Ik kijk per situatie wat ik gebruik. De ene keer kan ik gemakkelijk met de autofocus ingeschakeld werken. Dan hoeft de lens niet al te veel werk te doen om te zoeken. Als ik merk dat de lens erg veel moeite heeft met focussen, dan schakel ik de autofocus uit. Dan kan het soms handig zijn om een statief als extra hulpmiddel te gebruiken.
Er zijn verschillende onderwerpen die je gemakkelijk vast kan leggen, als het gaat om macrofoto's. Eén van de meest voorkomende onderwerpen, als je Googled op macrofotografie, zijn natuurlijk natuurfoto's. Je ziet dan al gauw insecten of kleine bloemen terug. Maar ben eens creatief en maak bijvoorbeeld eens een portretfoto van iemand en licht hierbij een onderdeel uit. Denk hierbij aan een oog, neus of mond. Of heb je een ander klein onderwerp dat groot gemaakt kan worden? Dan is dat natuurlijk ook prachtig om te fotograferen.
Ik heb al redelijk wat macrofoto's gemaakt. Hieronder tref je een aantal voorbeelden. Op mijn Flickr-pagina staan meer macrofoto's.