Zwart/wit fotografie

Categorie: fotografie tips

Over zwart/wit fotografie

In de beginperiode van fotografie en film waren er alleen maar zwart/wit foto's en films. Kleur bestond in die tijd nog niet. Lees hier meer over de ontwikkelingen rondom fotografie.

Technieken met betrekking tot zwart/wit fotografie

Er zijn veel verschillende manieren om zwart/wit foto's te maken. Je kan vooraf al je camera instellen om zwart/wit foto's te maken. Een andere optie is om eerst de foto in kleur te maken en later de foto te bewerken naar zwart/wit.
Ook de bewerking kan verschillen. Zo kan je bijvoorbeeld een low-key foto of een high-key foto maken. Bij low-key fotografie zijn de foto's in zwart/wit en is de foto donker. Bij high-key is de foto dan juist lichter en lijkt het haast overbelicht.

Effecten bij zwart/wit fotografie

Soms geeft het ook een bijzonder effect wanneer je een foto omzet naar zwart/wit, met daarin een onderdeel in kleur. Dan leg je meer de nadruk op het onderwerp dat in kleur is. Het maakt dan de foto interessanter om naar te kijken. Zo is er bijvoorbeeld ook een film waarin dit gebruikt is, namelijk 'Schindlers List'. Deze film is zwart/wit, behalve een meisje met een rode jas. Hier wordt dan de aandacht naar getrokken. Het meisje wordt indirect de hoofdrolspeelster van de film. Je gaat je inleven in een kindje in de oorlog.

Nabewerkingen

Ik heb al wat meer verteld over de nabewerkingen. Meestal bewerk je jouw foto pas na in de software op je computer. Als ik fotografeer, dan kijk ik naderhand of de foto zich dient om in zwart/wit omgezet te worden. Héél soms zie ik het direct al wanneer ik een foto gemaakt heb. Ik heb wel eens foto's gemaakt, in kleur, die later beter in zwart/wit bleken te zijn. Als voorbeeld de foto 'Steegje Kerkstraat in 's-Hertogenbosch', onder aan deze pagina. Deze foto is 's-avonds, in kleur, gemaakt en naderhand in zwart/wit omgezet. Een ander voorbeeld is de foto van een silhouette. Bij deze foto zag ik al direct, bij het maken van de foto, dat deze het beste tot zijn recht zou komen in zwart/wit. Door middel van de nabewerking (in dit geval in Photoshop), kunnen de details verbeterd worden.
Met behulp van (verschillende) software kan je jouw kleurenfoto omzetten naar zwart/wit. Het is vaak een filter dat je gebruikt. Tegenwoordig kan je dit ook al met de meest simpele app op je telefoon doen. Persoonlijk vind ik dat je de foto zelf op de computer om moet zetten naar zwart/wit. Je hebt dan zelf de controle over onder andere de belichting en het contrast. Daarnaast behoud je de (hogere) kwaliteit van de foto.

Canon geeft meer uitleg over zwart/wit-fotografie.

Foto's

Ik heb al een aantal foto's in zwart/wit op mijn website geplaatst. Deze kwamen dan het beste tot zijn recht in zwart/wit. Zodra ik weer nieuw materiaal heb, komt deze dan op deze pagina te staan. Een aantal van mijn foto's staan ook op mijn Flickr-pagina.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien. Meer foto's volgen nog.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

De Deltawerken in Zeeland, © Arno Lucas
Berget Lewis trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Lucas Santana 5tet trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Lucas Santana 5tet trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Sven Hammond trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Peter Beets Quintet trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Efe Erdem Three4 trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Maincoone kat, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Brabantsedag Heeze, © Arno Lucas
Strand Vlissingen in zwart-wit, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
Watertoren in Vlissingen, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig