Architectuur fotograferen

Categorie: fotografie tips

Over architectuurfotografie

Architectuur kom je overal tegen, of het nou in een dorp of stad is. Soms kom je geweldig mooie gebouwen tegen die je graag wilt fotograferen. Maar waar zou je dan op kunnen letten tijdens het fotograferen? In deze blog hoop ik je een aantal tips mee te geven.

Tips

Er zijn verschillende websites waar al tips & trics worden uitgelegd waar jij op kan gaan letten. Denk hierbij aan de ZOOM-academy. Op deze website worden al wat basis regels meegegeven, zodat jij goed op pad kan gaan.

Voorbereidingen voor architectuurfotografie

Op de website van ZOOM-academy worden de volgende tips meegegeven: Ga goed voorbereid op pad. Weet al vooraf welke gebouwen je wilt fotograferen. Je zou zelfs het weer in de gaten kunnen houden, om te kijken welke weersomstandigheden het beste zijn om je foto's te maken. Neem ook een statief mee en neem de tijd om 'het perfecte plaatje' te schieten. Zo voorkom je dat je achteraf met 'gewone' of 'saaie' foto's thuis komt. Ook is het handig om verschillende type lensen (waaronder een groothoeklens) mee te nemen. Zo krijg je meer van het gebouw in beeld.

Nabewerking

Vaak helt het gebouw wat naar achteren wanneer je het fotografeert. Dit komt doordat je vanuit een lager standpunt fotografeert. Daarom is het handig om tijdens het fotograferen wat meer ruimte om het gebouw heen mee te nemen in je foto. Zo kan je thuis met een bewerkingsprogramma het gebouw nog recht zetten.

Foto's

Ik heb al redelijk wat foto's gemaakt van bijzondere gebouwen. Bekijk hieronder deze foto's / voorbeelden die ik gemaakt heb. Op mijn Flickr-pagina staan meer architectuurfoto's.

Voorbeelden

Een aantal van mijn gemaakte architectuurfoto's laat ik hieronder graag aan je zien. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Constructie bij Station Oost in Den Bosch, © Arno Lucas
Pantheon Rome, © Arno Lucas
Pantheon Rome, © Arno Lucas
Muurschildering Tongersestraat in Maastricht, © Arno Lucas
Stadhuis van Maastricht, © Arno Lucas
Kasteel Eijsden, © Arno Lucas
Weerspiegeling bij een gebouw Leuven, © Arno Lucas
Bakstenen open haard, © Arno Lucas
Detail van een Kubuswoning, © Arno Lucas
Het Witte Huis in Rotterdam gezien vanuit de Kubuswoningen, © Arno Lucas
Onder de Zeelandbrug, © Arno Lucas
Visser bij de Deltawerken, © Arno Lucas

Panorama

Krijg je (een gedeelte van) een gebouw er niet helemaal op? En wil je meer dan alleen dat gebouw op de foto zetten? Dan is er een mogelijkheid om er een panoramafoto van te maken. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
In mijn blog over panoramafotografie laat ik meer voorbeelden zien.

's-Avonds

's-Avonds kan je prachtige foto's maken waarbij de stad ècht tot leven komt. Alle gebouwen worden prachtig verlicht. Bij het maken van architectuurfoto's in de avond is het aan te raden om een statief te gebruiken. Hierdoor blijven de gebouwen scherp in beeld. Door te werken met een lange sluitertijd krijg je ook beweging (bijvoorbeeld bewegende mensen) in beeld. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Polen Krakau, © Arno Lucas
Polen Krakau, © Arno Lucas
St.-Michielsbrug Gent, © Arno Lucas
Werkwarenhuis / Tramkade in 's-Hertogenbosch, © Arno Lucas
Valkenburg in avondlicht, © Arno Lucas

Bewerkt

Als je gebouwen gaat fotograferen, dan lijkt het alsof de gebouwen naar achteren vallen. Dit kan je oplossen door de foto's na te bewerken. In programma's, waaronder Photoshop, kan je de gebouwen in je foto's recht zetten. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Kasteel Eijsden (originele foto), © Arno Lucas
Kasteel Eijsden (bewerkte foto), © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig