Arno Lucas | Blog | Architectuurfotografie

Architectuur fotograferen

Over ar­chi­tec­tuur­fo­to­gra­fie

Ar­chi­tec­tuur kom je over­al te­gen, of het nou in een dorp of stad is. Soms kom je ge­wel­dig mooie ge­bouw­en te­gen die je graag wilt fo­to­gra­fe­ren. Maar waar zou je dan op kun­nen let­ten tij­dens het fo­to­gra­fe­ren? In deze blog hoop ik je een aan­tal tips mee te geven.

Tips

Er zijn ver­schil­len­de web­sites waar al tips & trics wor­den uit­ge­legd waar jij op kan gaan let­ten. Denk hier­bij aan de ZOOM-aca­de­my. Op de­ze web­site wor­den al wat ba­sis re­gels mee­ge­ge­ven, zo­dat jij goed op pad kan gaan.

Voor­be­rei­ding­en voor ar­chi­tec­tuur­fo­to­gra­fie

Op de web­site van ZOOM-aca­de­my wor­den de vol­gen­de tips mee­ge­ge­ven: Ga goed voor­be­reid op pad. Weet al voor­af wel­ke ge­bouw­en je wilt fo­to­gra­fe­ren. Je zou zelfs het weer in de ga­ten kun­nen houd­en, om te kijk­en wel­ke weers­om­stan­dig­he­den het beste zijn om je foto's te ma­ken. Neem ook een sta­tief mee en neem de tijd om 'het per­fec­te plaat­je' te schiet­en. Zo voor­kom je dat je achter­af met 'ge­wone' of 'saaie' foto's thuis komt. Ook is het han­dig om ver­schil­len­de type len­zen (waar­on­der een groot­hoek­lens) mee te nemen. Zo krijg je meer van het ge­bouw in beeld.

Na­be­werk­ing

Vaak helt het ge­bouw wat naar achter­en wan­neer je het fo­to­gra­feert. Dit komt door­dat je van­uit een la­ger stand­punt fo­to­gra­feert. Daar­om is het han­dig om tij­dens het fo­to­gra­fe­ren wat meer ruim­te om het ge­bouw heen mee te nemen in je foto. Zo kan je thuis met een be­werk­ings­pro­gram­ma het ge­bouw nog recht zet­ten.

Foto's

Ik heb al re­de­lijk wat foto's ge­maakt van bij­zon­dere ge­bouw­en. Be­kijk hier­on­der deze foto's­/­voor­beel­den die ik ge­maakt heb. Op mijn Flickr-pagina staan meer ar­chi­tec­tuur­fo­to's.

Voor­beel­den

Een aan­tal van mijn ge­maak­te ar­chi­tec­tuur­fo­to's laat ik hier­on­der graag aan je zien. Klik hier­on­der op de ge­wen­ste foto om de­ze ver­groot te zien.

Klik hier­on­der op de ge­wen­ste foto om de­ze ver­groot te zien.

Constructie bij Station Oost in Den Bosch, © Arno Lucas
Pantheon Rome, © Arno Lucas
Pantheon Rome, © Arno Lucas
Muurschildering Tongersestraat in Maastricht, © Arno Lucas
Stadhuis van Maastricht, © Arno Lucas
Kasteel Eijsden, © Arno Lucas
Weerspiegeling bij een gebouw Leuven, © Arno Lucas
Bakstenen open haard, © Arno Lucas
Detail van een Kubuswoning, © Arno Lucas
Het Witte Huis in Rotterdam gezien vanuit de Kubuswoningen, © Arno Lucas
Onder de Zeelandbrug, © Arno Lucas
Visser bij de Deltawerken, © Arno Lucas

Pa­no­ra­ma

Krijg je (een ge­deel­te van) een ge­bouw er niet he­le­maal op? En wil je meer dan al­leen dat ge­bouw op de fo­to zet­ten? Dan is er een mo­ge­lijk­heid om er een pa­no­ra­ma­fo­to van te ma­ken.
In mijn blog over pa­no­ra­ma­fo­to­gra­fie laat ik meer voor­beel­den zien.

's-Avonds

's-Avonds kan je prachtige foto's ma­ken waar­bij de stad ècht tot le­ven komt. Al­le ge­bouw­en wor­den prach­tig ver­licht. Bij het ma­ken van ar­chi­tec­tuur­fo­to's in de avond is het aan te ra­den om een sta­tief te ge­bruik­en. Hier­door blij­ven de ge­bouw­en scherp in beeld. Door te werk­en met een lange slui­ter­tijd krijg je ook be­we­ging (bij­voor­beeld be­we­gen­de mens­en) in beeld.

Klik hier­on­der op de ge­wen­ste fo­to om de­ze ver­groot te zien.

Polen Krakau, © Arno Lucas
Polen Krakau, © Arno Lucas
St.-Michielsbrug Gent, © Arno Lucas
Werkwarenhuis / Tramkade in 's-Hertogenbosch, © Arno Lucas
Valkenburg in avondlicht, © Arno Lucas

Bewerkt

Als je ge­bouw­en gaat fo­to­gra­fe­ren, dan lijkt het als­of de ge­bouw­en naar ach­te­ren val­len. Dit kan je op­los­sen door de foto's na te be­wer­ken. In pro­gram­ma's, waar­on­der Pho­to­shop, kan je de ge­bouw­en in je fo­to's recht zet­ten.

Klik hier­on­der op de ge­wen­ste fo­to om de­ze ver­groot te zien.

Kasteel Eijsden (originele foto), © Arno Lucas
Kasteel Eijsden (bewerkte foto), © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig