Blog over een error / foutmelding

Categorie: overig

Foutmeldingen op een website

Even een onderwerp dat niks met fotografie of film te maken heeft. Maar dit onderwerp heeft wel mijn interesse, aangezien ik de basiskennis heb van het maken van websites.
Ik kom het nog steeds op verschillende websites tegen. Error 404, oftewel een foutmelding omdat een bepaalde pagina van die site niet bestaat. Je krijgt dan de volgende tekst te zien (zoals de eerste afbeelding onder aan deze pagina):
Not Found
The requested URL /a was not found on this server.

De pagina is niet opgemaakt in de stijl van de website. Het ziet er dan lelijk uit en de bezoeker van je website weet niet wat hij/zij verkeerd heeft gedaan. Terwijl hij/zij toch graag je site wilt bezoeken (er zit een reden achter dat hij/zij je site wilt bezoeken).

Hoe maak je zo'n dergelijke error404-pagina?

Het is helemaal niet zo moeilijk om een dergelijke pagina aan te maken.
Eerst zorg je dat je een kopie hebt van een originele pagina van je website. Dan blijft de Error 404-pagina in de dezelfde stijl als de rest van je website. Deze pagina plaats je in de map 'errors' op je server. Op deze pagina leg je uit dat de pagina, waar de bezoeker op is gekomen, niet bestaat. Je vertelt de bezoeker dat hij/zij kan navigeren via het menu. Daarnaast vraag je de bezoeker vriendelijk om je op de fout te attenderen, zodat je het kan oplossen.
Vervolgens moet er ook een .htaccess-bestand aangemaakt worden. Deze komt in de directe directory van je website. Op je computer benoem je het bestand bijvoorbeeld '404.htaccess'. In dit bestand komt het volgende te staan:

ErrorDocument 404 /errors/404.php
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/sdl/.*$
RewriteRule ^.*$ /download.php?uri=%{REQUEST_URI}

Wanneer dit bestand geüpload is op je server, dan laat je alleen de extensie over, dus '.htaccess'. Als dit allemaal geregeld is, en de bezoeker komt per ongeluk op een verkeerde pagina binnen je site terecht, dan krijgt hij/zij een mooi vormgegeven Error 404-pagina tegen. Zo kan de bezoeker alsnog binnen jouw website goed navigeren naar andere pagina's binnen je website. Zo ziet je website er mooier uit en is deze klantvriendelijker geworden.
Bekijk hier mijn error-pagina.

Afbeeldingen

Zie hieronder hoe de foutmelding er uit ziet, of hoe het anders kan.

Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Error 404 / foutmelding; pagina dat niet vormgegeven is
Mijn error 404-pagina, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig