Fruitcorso Tiel

Categorie: evenementen | natuur

Waarom deze blog?

In 2023 ging ik voor het eerst naar de Fruitcorso in Tiel. Ik kende het evenement niet, totdat iemand mij er op attendeerde. In het weekend van zaterdag 16 tot en met maandag 18 september 2023 vond het evenement plaats. Voor mij een mooie gelegenheid om hier met mijn camera naar toe te gaan.
Ik had een entree- en tribuneticket (voor de avond) voor zaterdag 16 september. In 2023 vond het 61ste editie van het evenement plaats.

De Betuwe

De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder de fruitteelt (appels, peren kersen). De oorzaak van dat landgebruik ligt in de geologie en bodemgesteldheid van het gebied. De Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, de stroomruggen aan weerszijden daarvan en de komgronden verder van de rivier vandaan. Deze oude rivierlopen zijn op vele plekken in het landschap, ook binnendijks, nog goed te herkennen. Met name de stroomruggen met wat zandig materiaal, waren uitermate goed geschikt voor de tuinbouw en fruitteelt en vormen de beste landbouwgronden van Nederland. Bron: Mijn Gelderlander.

Over het Fruitcorso in Tiel

Het Fruitcorso heeft bewezen een succesvol event te zijn in de Betuwe en ver daarbuiten. Duizenden bezoekers trekken in het derde weekend van september richting Tiel om al het pracht en praal te bewonderen. Naast de middag- en avondoptocht pakte het Fruitcorso wederom uit met een week vol evenementen: de Betuwse Oogstweek! Deze week toonde wat er in de streek gekweekt, geproduceerd en gecreëerd wordt.
Het Fruitcorso bestaat al ruim 60 jaar en is sinds 2013 Cultureel Erfgoed. Sinds 2021 staat het Fruitcorso op de UNESCO-lijst. Volgens de organisatie zou het evenement jaarlijks zo'n 80.000 bezoekers trekken.
Sinds de editie van 2022 is het corso aangevuld met activiteiten onder de noemer 'Betuwse Oogstweek'. Een vertrouwd onderdeel hiervan is de optocht en de tentoonstelling van de corsowagens. Op zaterdag 16 september trokken 18 kunstwerken door de straten van Tiel. Zowel in de middag als 's-avonds was dit een ware beleving.

Tielse ereburgers

Maaike en Kriekske zijn de ereburgers van Tiel. Toen de Tielse VVV 20 jaar bestond, in 1939, werden Maaike en Kriekske gecreëerd. Sinds de corso in 1961 lopen ze mee met de jaarlijkse Fruitcorso.

Tielse ereburger - Kriekske, © Arno Lucas
Tielse ereburger - Maaike, © Arno Lucas

Al ruim 60 jaar Fruitcorso

Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend evenement. Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe. De corsostoet bestaat uit bijna twintig corsocreaties verdeeld in twee categoriën: jeugd- en grote wagens. In het derde weekend van september zijn Tiel en Regio Rivierenland in de ban van het Fruitcorso.

Samen tegen verspilling

Duurzaamheid en het tegengaan van verspillen is een speerpunt van het Fruitcorso. In een streek waar alles afhankelijk is van wat de natuur ons geeft, is de organisatie zich bewust van de positieve (en soms ook minder positieve) invloed op mens en milieu. Met alle betrokken stakeholders werkt het evenement hard om, stap voor stap, de transitie van het evenement voort te zetten. Samen gaan ze voor een verspillingsarm evenement!
Sinds een paar jaar wordt er biologisch afbreekbare 'lijm' gebruikt, zodat de groente en fruit later nog gebruikt kan worden.

Mijn ervaringen

Op zaterdag 16 september 2023 was ik aanwezig bij de Fruitcorso in Tiel. Om 12.10 uur kwam ik de stad binnen gelopen. Het was in eerste instantie een beetje zoeken waar wat zich afspeelde. Uiteindelijk, na een beetje rondgelopen te hebben, kon ik mijn weg vinden.
Eerst liep ik langs de Tielse stadsgrachtwallen om de fruitmozaïeken te kunnen bekijken. Vervolgens ging ik naar het Kalverbos om hier wat kraampjes met streekproducten te bekijken. Bij één van de kraampjes kocht ik een unieke mok met een plaatje van Flipje Tiel.
Rond 13 uur stond ik langs het parcours, ter hoogte van de Veemarkt, om de optocht te bekijken. Hier kwamen de praalwagens twee keer langs, zodat je beide zijdes goed kon bewonderen. De praalwagens stonden ook even stil, zodat je ze langer kon bekijken.
Na het avondeten ben ik, samen met m'n vader en bonusmoeder, naar de tribune 'Taluud' gegaan. Hier hebben we de 'Corso by Night', in de regen, bekeken.

Met overdag 27°C was het een zeer aangename dag om in Tiel rond te lopen. In eerste instantie leek het mij een erg lange dag worden om van 12 uur 's-middags tot laat in de avond actief bezig te zijn. Ik had namelijk een kaartje voor in de avond op de tribune. Achteraf gezien was ik erg blij dat ik óók in de middag in Tiel was om de Fruitcorso te bewonderen. Zo kon ik overdag mooi alle details van de praalwagens bewonderen. Want dat was nog het meest bijzondere om gezien te hebben!
Ik vond het wel tegenvallen dat er overdag muziek kwam uit de opgestelde speakers naast de route. Hierdoor was de muziek van de praalwagens minder goed te beluisteren. Helaas waren alle details in de avond minder goed te zien. Maar... Het was ook wel weer bijzonder om de praalwagens met de andere belichting gezien te hebben.

Filmpje

Zoals gewoonlijk heb ik mijn cameraspullen meegenomen om het één en ander vast te leggen. Mijn spiegelreflexcamera heeft de mogelijkheid om ook te filmen. Daar heb ik mooi gebruik van gemaakt om onderstaand filmpje mee te maken.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Foto's Fruitmozaïek

Langs de Tielse stadsgrachtwallen lagen verschillende fruitmozaïeken. De één was nog mooier dan de ander. Mijn persoonlijk favoriete mozaïek was van het Lingecollege Tiel (veerkracht). Deze was ook van dichterbij te bewonderen. En er zat meer dieptewerking in.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Fruit buddies - PandAmie, © Arno Lucas
Wijkvereniging Passewaaij - Lekker warm onder de deken, © Arno Lucas
T.G.V. Hellas - Animal Blues, © Arno Lucas
Toon Hermans Huis Rivierenland - Horen, zien en zwijgen, © Arno Lucas
JP van den Bent Stichting - Lekker op je fietsje, © Arno Lucas
De Molenwerf - Samen spelen en samen leren, © Arno Lucas
Lingecollege Tiel - Veerkracht, © Arno Lucas
Lingecollege Tiel - Veerkracht (detail), © Arno Lucas

Foto's Fruitcorso en Kindercorso Tiel 2023

Op zaterdag 16 september 2023 startte de Fruitcorso om 13.30 uur. Ongeveer een kwartier later kwam de corso bij mij voorbij. De Fruitcorso by Night heb ik ook bekeken. Persoonlijk vond ik dat de optocht overdag mooier was. Want je kon veel meer details zien dan in de avond.

360° foto van de wagen van Culemborg. Scroll door de foto om alles goed te kunnen bewonderen:

360° foto van de wagen van Echteld. Scroll door de foto om alles goed te kunnen bewonderen:

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Eén van de eerste praalwagens, © Arno Lucas
Jeugd Zoelen - Sneeuwpret, © Arno Lucas
Jeugd Maurik - Het natuurlijke speelparadijs, © Arno Lucas
Jeugd Tiel - Waar is dat feestje, © Arno Lucas
Jeugd Drumpt - Seizoenskriebels (1e prijs jeugd), © Arno Lucas
Buurmalsen-Tricht - De Beste Zet, © Arno Lucas
Culemborg - De lampionnenverkoper, © Arno Lucas
Culemborg - De lampionnenverkoper (detail), © Arno Lucas
Maurik - Mauriks happy flight / fly by night, © Arno Lucas
Echteld - Dress to shine, © Arno Lucas
Tiel - Recordamos, © Arno Lucas
Tiel - Recordamos, © Arno Lucas
Tiel - Recordamos (detail / creatieve uitwerking), © Arno Lucas
Varik - Het Pronkjuweel, © Arno Lucas
Varik - Het Pronkjuweel (detail), © Arno Lucas
Drumpt - Schitterend (detail), © Arno Lucas
Zoelen - Manta Fuga (detail), © Arno Lucas
Geldermalsen - Eclips, © Arno Lucas
Geldermalsen - Eclips, © Arno Lucas

Foto's Fruitcorso by Night 2023

In de avond was er de 'Fruitcorso by Night'. Deze corso startte om 20.30 uur. Ik had een ticket voor de tribune aan de 'Taluud', waarbij er een presentatie gegeven werd door Jochem van Gelder. Helaas was er tijdens deze optocht regen, waardoor de wagens minder goed te bewonderen waren.
Dit jaar waren er bezoekers uit de Oekraïne speciaal te gast bij de corso, om het leed van de oorlog in hen land te verzachten.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Culemborg - De lampionnenverkoper, © Arno Lucas
Buurmalsen-Tricht - De Beste Zet, © Arno Lucas
Jeugd Zoelen - Sneeuwpret, © Arno Lucas
Jeugd Maurik - Het natuurlijke speelparadijs, © Arno Lucas
Jeugd Passewaaij - Koekenbakkers, © Arno Lucas
Culemborg - De lampionnenverkoper, © Arno Lucas
Echteld - Dress to shine, © Arno Lucas
Tiel - Recordamos, © Arno Lucas
Tiel - Recordamos, © Arno Lucas
Varik - Het Pronkjuweel, © Arno Lucas
Maas en Waal - KORAAL!, © Arno Lucas
Buren - De Bestuiver, © Arno Lucas
Zoelen - Manta Fuga, © Arno Lucas
Geldermalsen - Eclips, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig