Blog over ballonvaarten

Categorie: overig

Waarom een blog over ballonvaarten?

Het stond al langer op mijn bucketlist: een ballonvaart maken. In het verleden heb ik al vaker in een helikopter (zie video hier onder) of klein vliegtuigje gezeten. Ik heb ook al eens, met de KLM, van en naar Aruba gevlogen. Dus die ervaringen had ik eigenlijk al.
Ik heb nog nooit de ervaring gehad om met een luchtballon te vliegen. Dit vond ik al langer iets magisch hebben. De mensen die ik gesproken heb, die dus een ballonvlucht gedaan hebben, vonden dit ook al erg mooi om te doen.
Voor mijn 32ste verjaardag kreeg ik van mijn vrienden een ballonvlucht aangeboden. Ik mocht zelf uitkiezen bij welke maatschappij, waar, etc. Ik wist dat er vanuit de Pettelaarse Schans in 's-Hertogenbosch altijd gevlogen werd met ballonnen. En omdat ik zelf uit 's-Hertogenbosch kom, was de opstijgplaats dus niet moeilijk te kiezen. Echter kwam dit niet uit in verband met de vliegrichting (richting het zuiden; we zouden dan bij Eindhoven Airport in de problemen komen). Daarom vertrokken we vanuit het Sibeliuspark in Oss.
De aanbieder maakte mij zelf niet veel uit, dus ben ik er maar op los gaan Googlen. Zo ben ik bij Bas Ballonvaart uitgekomen, die mij wel betrouwbaar leek. En zo geschiedde, 7 juli 2018 was mijn allereerste ballonvlucht.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Over de ballonvaart / mijn ervaring

Op zaterdag 07 juli 2018 vertrokken we met de ballonvlucht vanuit het Sibeliuspark in Oss. Om 19.30 uur moesten we ons daar verzamelen. We begonnen eerst met de opbouw van de luchtballon, zodat we goed en wel konden vertrekken. Af en toe waren er toch nog rukwinden, waardoor we pas rond 20.50 uur de lucht in gingen.
We vlogen langs Uden af en (deels) over Veghel. Dit laatste was wel erg herkenbaar voor mij, aangezien ik hier zo'n 20 jaar gewoond heb. Ik kon ook even mijn vader inlichten om te vertellen dat we over Veghel vlogen. Uiteindelijk zag hij ons toch nog even vliegen (erg leuk natuurlijk).
De temperatuur tijdens onze ballonvaart was goed. We hadden warm weer en het was zonnig (zelfs geen wolkje in de lucht), dus we hoefden geen extra kleding mee te nemen.
Bij het landen was het nog kiezen bij welk weiland we zouden gaan landen. Op sommige stukken lukte het nèt niet, omdat we dan te dicht bij de maïs zouden zitten. Dus uiteindelijk landden we (rond 22.30 uur) bij een weiland van een boer tussen Keldonk - Beek en Donk - Zijtaart. Hier hielpen de ballonvaarder mee de luchtballon op te ruimen. Na het opruimen werden we eerst gehuldigd als baron of barones. Daarna kregen een glaasje champagne om de vaart te vieren. Als afsluiter kregen we ook onze certificaat mee, als bewijs dat we zijn meegevlogen.

Extra informatie over de ballonvaart

Het is interessant om extra informatie te weten te komen. Bas Ballonvaart gaf me wat extra informatie om dit te verwerken in mijn blog, waarvoor dank!
We vlogen met een snelheid van 32 km/u en de maximale hoogte was 755 meter. Uiteindelijk hadden we precies 22 km afgelegd. Het volume van de luchtballon was 12.750 m3 (oftewel 12.750.000 liter) en het totale gewicht van de ballon plus alle passagiers was 2.750 kg.

Is het aan te raden?

Mijn antwoord is wel erg duidelijk hierover: JA! Ik denk zelfs dat, als je hoogtevrees hebt, je nergens bang voor hoeft te zijn. In de mand is genoeg ruimte om je in te bewegen en het is ook hoog genoeg, waardoor je er zéker niet uit kàn vallen.
Als je dicht bij de ballonvaarder zit, zit je goed. Je zit dan onder een plaat, waardoor je hoofd niet warm wordt door het vuur. Ik zat zelf aan de buitenkant, waardoor ik nèt niet onder de platen zat. Ik kreeg het soms wel erg warm van het vuur.
Het steigen en dalen met een ballon gaat ook vloeiend. Je hebt nauwelijks het idee dat dit gebeurd. Als je naar beneden kijkt, zie je wel wanneer je daalt of stijgt. Het geeft ook erg mooie vergezichten. Dus ik vond het al-met-al die € 149,-- zeker waard en wil hierbij dan ook heel graag mijn beste vrienden enorm bedanken voor deze enorm mooie en unieke ervaring!

Filmpjes en foto's

Natuurlijk heb ik ook dit keer mijn camera meegenomen en heb ik het één en ander vastgelegd.
Bekijk hieronder de (eerder gemaakte) video. Dubbelklik op de video om deze vergroot af te spelen.
Bekijk hieronder de gemaakte foto's. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Meer foto's zijn te zien op mijn Flickr-pagina.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Ontvangen cadeaubon ballonvaart, © Arno Lucas
Rand van de mand, © Arno Lucas
De binnenkant van de mand waarin we vlogen, © Arno Lucas
De branders om de luchtballon mee op te warmen, © Arno Lucas
De luchtballon wordt van de trailer afgerold, © Arno Lucas
Metertjes bij de branders, © Arno Lucas
Er wordt warme lucht in de luchtballon geblazen, © Arno Lucas
De rand van Oss van boven gezien, © Arno Lucas
Een afslag van de snelweg gezien vanuit de lucht, © Arno Lucas
Een prachtig uitzicht met zonsondergang, © Arno Lucas
Een prachtig uitzicht met zonsondergang, © Arno Lucas
De rand van de mand (in de lucht), © Arno Lucas
De rand van de mand (in de lucht), © Arno Lucas
Een driehoek in het landschap, © Arno Lucas
Een tuin gezien vanuit de lucht, © Arno Lucas
De Bedafse Bergen gezien vanuit de lucht, © Arno Lucas
Er wordt warme lucht in de luchtballon geblazen, © Arno Lucas
Veghel gezien vanuit de lucht, © Arno Lucas
Een landweg vanuit de lucht gezien, © Arno Lucas
Een bruggetje gezien vanuit de lucht, © Arno Lucas
De luchtballon weerspiegeld in een rivier, © Arno Lucas
Paarden in een weiland, © Arno Lucas
Mijn vader zag ons vliegen, © Lex Lucas
Een selfie van de hele groep, © Bas Ballonvaart / Martijn de Vries
Een selfie van de hele groep, © Bas Ballonvaart / Martijn de Vries
Ontvangen vluchtcertificaat, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig