Categorie: fotografie tips

Over de categorie tips

Sinds 2008 ben ik fanatiek aan het fotograferen gegaan. Fotografie zat namelijk als onderdeel in mijn studiepakket bij SintLucas. Daar werd mijn interesse in fotografie namelijk steeds groter. Sinds 2014 zat ik bij verschillende fotoclubs. Hier heb ik dan ook enorm veel van geleerd. Om mijn kennis met anderen te delen heb ik onderstaande blogs geschreven.

Fotografie tips, © Arno Lucas

Fotografie tips

Als je al zo lang fotografeert, dan mag je er van uit gaan dat je al het één en ander aan kennis hebt opgedaan. Te denken aan het fotograferen van mooie locaties. Maar ook waar ik mijn foto's het beste kan af laten drukken of spullen kan aanschaffen. Ik heb een lijst met flink wat tips op een rijtje gezet in deze blog.

Fotografie als hobby, © Arno Lucas

Fotografie als hobby

Fotografie is de snelst groeiende hobby. Tegenwoordig kan je al met een mobieltje of een compacte camera de mooiste foto's maken. Zo ben ik dus fotografie als mijn grootste hobby gaan zien, omdat ik er de meeste plezier uit kan halen. Ik hoop met mijn blogs anderen te kunnen overtuigen om óók te gaan fotograferen.

Exif-gegevens van een afbeelding, © Arno Lucas

Exif-gegevens van een afbeelding

Exif is een afkorting en staat voor 'Exchangeable Image File Format'. Dit is niks meer dan dat de gegevens achter een foto weergeven. Hierin wordt onder andere weergegeven hoe groot een afbeelding is (in KB's of in MB's), waarmee de afbeelding automatisch wordt geopend (bijvoorbeeld 'Windows Photo Views') en wanneer de afbeelding gemaakt en voor het laatst gewijzigd is. Er wordt ook weergegeven welk merk camera er gebruikt is en de instellingen van je camera die gebruikt zijn, zoals de diafragma en sluitertijd.

Misbruik / gebruik van foto's, © Arno Lucas

Misbruik / gebruik van foto's

Het is leuk als jouw foto's op de juiste manier worden gebruikt. Maar het is niet fijn als de foto's misbruikt (op een oneerlijke manier gebruikt) worden. Hier vertel ik meer over.

Zoek de verschillen, © Arno Lucas

Zoek de 5 verschillen

'Zoek de 5 verschillen' kom je in verschillende varianten tegen. Vroeger zag je ze alleen maar in spelboekjes voor kinderen terug. Later zag je ze ook op spelcomputers. Tegenwoordig kan je ook apps installeren, waarbij je de verschillen kunt gaan zoeken.

Zwart/wit fotografie, © Arno Lucas

Zwart/wit fotografie

Er zijn veel verschillende manieren om zwart/wit foto's te maken. Je kan vooraf al je camera instellen om zwart/wit foto's te maken. Een andere optie is om eerst de foto in kleur te maken en later de foto te bewerken naar zwart/wit.

Studiofotografie, © Arno Lucas

Studiofotografie

In een (al dan niet huis-tuin-en keuken) studio fotograferen is onwijs leuk om te doen. Je kan ze op de meest simpele manier fotograferen. Maar met de juiste belichting en omgeving kan je ze nòg mooier fotograferen. Hoe je dat doet? Dat leg ik je in m'n blog uit.

Food-fotografie, © Arno Lucas

Food-fotografie

Etenswaren verdienen het om gefotografeerd te worden. Of je nu gaat uit eten of dat je dit thuis doet. Je kan er de mooiste beelden van maken. In mijn blog over food-fotografie leg ik er meer over uit.

Scanography, © Arno Lucas

Scanography

Wie heeft er vroeger nooit zijn/haar hand of hoofd onder de kopieermachine gestaan? Dat was altijd leuk om te doen en je kreeg een grappig effect. Eigenlijk was je toen al bezig met scanography. Bij scanography, ook wel gespeld als scannography, werk je niet met je fotocamera. Nee, je gaat aan de slag met je scanner.

Panoramafotografie, © Arno Lucas

Panorama fotografie

Met een panoramafoto laat je meer van de omgeving zien, dan dat je dat met een gewone foto doet. Je kan er al hele leuke effecten mee maken, wanneer je hier mee bezig bent. Met een stukje extra code kan je de foto ook draaiend krijgen op je website. Ik vertel er meer over in deze blog.

360° panorama's, © Arno Lucas

360° panorama's

Je kan met je spiegelreflexcamera gemakkelijk een goede panoramafoto maken. Maar een 360° panorama wordt lastiger. Je krijgt het nooit mooi bewerkt. Gelukkig zijn er leuke gadgets om zo'n dergelijke foto te maken.

Foto's nabewerken, © Arno Lucas

Foto's nabewerken

Tegenwoordig is het niet heel erg moeilijk om je foto's na te bewerken. Met de meeste gratis software kan je al hele leuke dingen doen. In mijn blog geef ik wat tips en voorbeelden.

Thematisch fotograferen, © Arno Lucas

Thema fotografie

Het fotograferen in een thema kan een hele leuke uitdaging zijn. Je kan er een lange tijd mee bezig houden, omdat je dan vaak op meerdere plekken in jouw thema foto's kan maken. In deze blog vertel ik je meer, aan de hand van wat voorbeelden, over het thematisch fotograferen.

In series fotograferen, © Arno Lucas

In series fotograferen

Bij het fotograferen in series fotografeer je anders dan het thematisch fotograferen. Bij het thematisch fotograferen kijk je voornamelijk naar foto's die een bepaald thema hebben. De foto's hoeven elkaar niet te versterken, maar vallen dus wel binnen een thema. Als je kijkt naar het fotograferen in series fotografeer je anders. De foto's vallen weldegelijk in een bepaald thema. De foto's kunnen afzondelijk bekeken worden. De foto vertelt op zich al een verhaal. Maar binnen een serie van bijvoorbeeld 3 of 5 foto's versterken de foto's elkaar ook weer.

Avondfotografie, © Arno Lucas

Avondfotografie

De avonduren zijn mijn favoriete momenten om avondfoto's te gaan maken. De gebouwen worden anders belicht en zien er veelal mooier uit. Het gouden- of blauwe uurtje zijn hierbij dan de mooiste momenten om prachtige foto's te gaan maken. In deze blog vertel ik jou er meer over.

Het blauw uurtje fotograferen, © Arno Lucas

Het blauwe uurtje fotograferen

Het blauwe uurtje is het moment (vlak) na zonsondergang. De lucht kleurt dan prachtig donkerblauw en alles (met name gebouwen) wordt mooi uitgelicht. Het blauw uurtje is ook het moment voordat de lucht donkerzwart kleurt.

architectuurfotografie, © Arno Lucas

Architectuur fotografie

De avonduren zijn mijn favoriete momenten om architectuur fotografie te gaan maken. De gebouwen worden anders belicht en zien er veelal mooier uit. Het gouden- of blauwe uurtje zijn hierbij dan de mooiste momenten om prachtige foto's te gaan maken. In deze blog vertel ik jou er meer over.

Fotograferen in eigen land, © Arno Lucas

Fotograferen in eigen land

Wie dacht dat je in Nederland niets moois kan fotograferen heeft het goed mis! Er zijn verschillende mooie plekken in Nederland om te fotograferen. Of het nu in de natuur is, of in een stedelijke omgeving. Er is voor ieder wat wils.

Making memories, © Arno Lucas

Making memories

Iedereen maakt zo veel mee in zijn/haar leven. Dan is het altijd mooi om deze herinneringen vast te leggen op beeldmateriaal. Of het nu gaat om een vakantie of een hoogtepunt in je leven.

Fotografie met een mobieltje, © Arno Lucas

Mobieltje

Tegenwoordig hoef je niet meer de duurste camera te hebben om mooie foto's te maken. Met de beste (vaak de duurdere) mobieltjes kan je al hoogwaardige foto's maken. Als je de basis over fotografie al kent, kan je met een mobieltje dus aardig uit de voeten. Lees deze blog voor meer handige tips.

Macrofotografie, © Arno Lucas

Tips voor macrofotografie

Of het nou gaat om natuur-, portret- of architectuurfotografie, bij macrofotografie maak je van iets heel kleins iets groots. Je vergroot en licht iets kleins uit. Met verschillende type lenzen kan je best goed uit te voeten om macrofoto's te maken.

Groothoeklens, © Arno Lucas

Groothoeklens

Je hebt veel verschillende soorten lenzen voor je (spiegelreflex) camera. De groothoeklens zorgt, meer dan een standaard lens, dat je veel meer op je foto krijgt. In deze blog vertel ik je er meer over.

Fisheye-fotografie, © Arno Lucas

Fisheye-lens

Het zegt eigenlijk al genoeg. Als je met een fisheye-lens fotografeert, krijg je het effect van een visoog terug in je foto's. In deze blog vertel ik er meer over en laat ik je wat voorbeelden zien.

Vverkleinen van meerdere foto's (batch), © Arno Lucas

Verkleinen van meerdere foto's (batch)

De foto's zijn tegenwoordig zware bestanden geworden. 2MB of 3MB is al vaak niet meer een zwaar bestand voor een foto. Daarom is het handig als je jouw foto's verkleint, mocht je ze op willen sturen per mail. Maar wat nou als je veel foto's tegelijkertijd wilt verkleinen? Daar geef ik je tips voor in deze blog.

Wanddecoratie, © Arno Lucas

Wanddecoratie

Er kan veel verstaan worden onder wanddecoraties. Maar binnen deze blog gaat het voornamelijk over wanddecoraties met (persoonlijke) foto's. Denk hierbij aan posters, fotolijsten, fotolijsten met een passe-partouts, behang, en foto op canvas (voor binnen of buiten).

Fotoalbums maken, © Arno Lucas

fotoalbums maken

Vroeger printten we onze foto's uit en plakten we ze in een fotoalbum. Tegenwoordig gaat dat stukken gemakkelijker en kan het online al helemaal ontworpen worden. In deze blog vertel ik meer over het maken van fotoalbums.

Reviews fotoproducten, © Arno Lucas

Review fotoproducten

Ik heb al verschillende fotoproducten gereviewd. Vaak ging het dan om fotoalbums en wanddecoraties. In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen van de verschillende fotoproducten.

Foto's exposeren, © Arno Lucas

Tips voor het exposeren van foto's

Je hebt al vaak hele mooie foto's gemaakt, maar je doet er niet erg veel mee. Daarom is het dan ook mooi om jouw foto's te exposeren. In deze blog laat ik je verschillende manieren zien om jouw foto's het beste te presenteren. Zo krijg jij het beste resultaat.

Musea, © Arno Lucas

Musea

Het is altijd leuk om een museum te bezoeken. Er zijn verschillende soorten exposities. Of het nou gaat om de oude of moderne kunst. Ik neem zelf bijna altijd mijn camera mee om ergens te fotograferen. Dus ook bij een museumbezoek. Maar... Ik let wel op de 'regels' die gelden in een museum. De ene keer mag je er wel fotograferen. De andere keer is het strikt verboden.

Sportfotografie, © Arno Lucas

Sportfotografie

In 2022 fotografeerde ik tijdens de start van de La Vuelta in 's-Hertogenbosch. Ik wist toen niet op welke pagina van mijn website ik de foto's wilde plaatsen. Daarom heb ik deze blog aangemaakt. Ook met de gedachte om in de toekomst meer sportgerelateerde foto's hier op te gaan plaatsen. Ik zal hier onder per sport of sportevenement de foto's gaan plaatsen.

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig