Vroeger, toen ik nog jong was, ben ik geregeld met mijn ouders en broer op vakantie geweest in Tsjechië en Slowakije. Ik heb hier hele warme herinneringen aan. Sinds 2004 was ik niet meer op vakantie naar deze landen gegaan. In 2018 ben ik met mijn beste vrienden nog eens naar deze vakantielanden gegaan. Om mijn herinneringen met hun te kunnen delen. We hebben tijdens onze vakantie één dag in Praag rondgelopen. Eigenlijk te weinig om deze prachtige stad te bewonderen.
Omdat ik samen met m'n vrienden te weinig tijd besteed heb in de stad, en omdat mijn fotografie-skills zijn verbeterd, ben ik nog een keer naar Praag gegaan. In april 2023 ben ik, samen met m'n moeder, hier nog eens geweest. Om al deze foto's met anderen te delen heb ik dit blog aangemaakt.
In 2023 heb ik behoorlijk wat foto's gemaakt in Praag. Daarom is het een vrij grote blog geworden. Om je gemakkelijker te laten navigeren heb ik hieronder een submenu gemaakt:
Praag is natuurlijk de hoofdstad van Tsjechië. Binnen 9 uur en 856km rijden, vanuit Utrecht, ben je in Praag. In Praag wordt natuurlijk Tsjechisch gesproken. Je komt er ook goed weg met de Engelse of Duitse taal. Dwars door de stad stroomt de rivier Moldau.
Praag wordt ook wel de 'gouden stad (van Europa) met 100 torenspitsen' genoemd. Sinds 1992 staat Praag op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er is veel onzekerheid over waar de naam 'Praag' vandaan komt. Eén van de theorieën is dat de naam zou komen van 'drempel' of 'rivierdrempel', dat zich bevond op de plaats van de huidige Karelsbrug.
Veel toeristen zouden naar de stad komen voor de prachtige architectuur, adembenemende uitzichten en bezienswaardigheden. Een aantal hiervan is te vinden op deze pagina.
Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen in Praag. Eigenlijk is nagenoeg alles te voet goed te doen. Voor echt grotere afstanden kan je met de tram of metro ook goed terecht in Praag. Mocht je ìn de stad zijn, en je willen verplaatsen met het OV, dan is metrostation Můstek (vertaald: Brug) een echte aanrader. Vooral lijn A in het station is prachtig om te bezoeken. Via Facebook kreeg ik de tip dat 65+ers gratis met het OV mogen reizen in Praag.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
In Tsjechië kan je veel verschillende gerechten eten. In het oosten van Europa eten ze vooral calorierijke gerechten, zoals goulash. Je ziet ook vaak dat er in de ochtend of middag al warm wordt gegeten. De achterliggende gedachte is dat je de calorieën door de dag heen goed kan gebruiken.
In de afgelopen jaren heb ik een aantal typisch Tsjechische gerechten uitgeprobeerd en/of nagemaakt. Denk hierbij aan de goulash, gevulde paprika, honingtaart (Medovník) en de Trdelník (schoorsteencake). Praag heeft een eigen versie van de Trdelník, waarbij in het midden van de cake nog wat ijs zit.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Van mijn vakanties van vroeger weet ik niet heel veel meer. En in 2018 had ik al wel het 'noodzakelijke' gefotografeerd. Alleen was de laatste vakantie vrij vluchtig bezoek aan Praag. Nu had ik in 2023 een week de tijd om Praag beter te verkennen. Om er alles uit gehaald te hebben, heb ik voorafgaand aan de vakantie wat geGoogled naar voorbeelden. Zo heb ik met name geGoogled op architectuur in de stad.
Als je Googlet op Praag, dan kom je al gauw een aantal 'highlights' van de stad tegen. Denk hierbij aan het oude stadhuis met de astronomische klok (Tsjechisch: Staroměstská radnice s orlojem), de Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův Most) en het Dansende Huis (Tsjechisch: Tančící dům).
De meeste foto's zijn op deze pagina te vinden. Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.
Tijdens de reis naar Praag, in 2023, heb ik het één en ander gefotografeerd. Naast het fotograferen heb ik er ook het één en ander gefilmd. In onderstaande video zie je mijn videoverslag terug.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.
Praag is een behoorlijk grote stad waar je zo geen overzicht van kan hebben. Daarom heb ik een plattegrond met verschillende 'highlights' gemaakt, zodat je ze erg gemakkelijk kan terugvinden.
Wil je de GPS bestanden gebruiken op je telefoon? Download dan de gratis Routes app voor Android.
Wil je dit overzicht als GPS downloaden? Download dan hieronder het gewenste GPS-bestand:
Reproductie van deze route is toegestaan. Mits er ten alle tijden verwezen wordt naar deze website met de tekst '© Arno Lucas'.
Bekijk de verschillende highlights door op de plattegrond hieronder te klikken. Foto's van de highlights vind je verderop op deze pagina.
Wanneer je een wandeling door de het centrum maakt kom je veel verschillende mooie oude historische plekken tegen. Een aantal van deze gebouwen vond ik zeker de moeite waard om in beeld te brengen.
Tijdens mijn bezoek in Praag, in 2023, kreeg ik uitleg van een reisgids over de nummerbordjes in Praag. In Praag worden namelijk twee soorten huisnummers gebruikt: de daadwerkelijke huisnummer (blauw bordje) en een kadastraal nummer (rood bordje).
De Joodse wijk 'Josefov' is een bijzondere wijk in Praag. Hier staan zes synagogen, een Joods stadhuis en is er een Joods begraafplaats (één van de grootste ter wereld).
Vanuit verschillende plekken in de stad kan je dit bekende punt wel zien: de Praagse Burcht. Het bestaat uit een aantal paleizen, kleine huizen, kerken en tuinen. Het is de historische zetel van Tsjechische prinsen en koningen en sinds 1918 de zetel van de president.
Door de stad heen staan onwijs veel verschillende standbeelden. Een paar van deze standbeelden zijn gebasseerd op (het werk van) Franz Kafka, een Duitstalige schrijver die geboren is in Praag.
In 2022 raakte ik in aanmerking met een kunstwerk van David Černý. Namelijk een groot beeld van een middelvinger, genaamd gesto
(vrij vertaald: gebaar). Toen ik in 2023 een bezoek bracht aan Praag zag ik veel meer kunstwerken van de kunstenaar, waaronder 'rotating head' en 'Lilith', dat wel wat weg heeft van de middelvinger. Beide kunstwerken zijn namelijk metalen ringen gevormd in een lichaam of lichaamsdeel. Het is best wel bijzonder om te zien.
Praag staat bekend om de historische binnenstad. Volgens een reisgids zou Praag ook bekend staan om de vele torens die te bewonderen zijn.
De Karelsbrug is misschien wel de bekendste brug van Tsjechië / Praag over de Moldau. Tot 1841 was deze brug de belangrijkste brug tussen de Oude Stad en de Praagse Burcht.
Een mooi stukje van Praag is de John Lennon Wall met veel graffiti. In 2018 had ik deze muur al eens bezocht. De kleurrijke omgeving viel mij gelijk al op.
Franz Kafka was een schrijver die geboren is in Praag. Op veel plekken in Praag zie je beelden van de schrijver Franz Kafka terug. Een aantal kunstenaars hebben zich laten inspireren door de schrijver. Zo zie je bij zijn geboortehuis een plaquette hangen. In de Joodse wijk Josefov zie je bijvoorbeeld ook een standbeeld dat op Franz Kafka's boeken is geïnspireerd.
In en rond het centrum van Praag zijn er verschillende uitzichtpunten. Zo heb je vanuit Petřínská rozhledna (Petřín-uitkijktoren, ook wel de kleine Eifeltoren genoemd) een mooi panoramisch uitzicht over de stad. Vanuit de Pražský metronom (Praagse Metronoom) schijn je ook een mooi uitzicht over de stad te hebben. Helaas heb ik zelf deze locatie niet bezocht.
Tijdens het bekende blauwe uurtje valt er volop te fotograferen in de binnenstad van Praag. Veel gebouwen worden dan prachtig belicht.