360° panorama's

Categorie: fotografie tips

In deze blog behandel ik andere informatie dan bij de blog over panoramafotografie.
De bestanden van de foto's zijn aanzienlijk groot. Daarom kan je deze pagina het beste op je PC bekijken.

360° panorama's

Sinds de zomer van 2023 heb ik de Insta360 X3 om panoramafoto's en -filmpjes mee te maken. Hiervoor had ik zeer kort de GoPro Max. Helaas vond ik dat de kwaliteit van de foto's van deze camera zeer onder de maat. Vandaar dat ik dus voor de Insta360 X3 gekozen heb.
Dit soort camera stond al wat langer op mijn lijstje om te hebben. Ik wilde graag er mee leren werken. En ik vond sowieso het effect wel erg gaaf. Ik kwam op soms op locaties waarbij ik de gehele omgeving op beeld wilde hebben. Het lukte me dan niet altijd om met mijn spiegelreflexcamera een strakke panorama te maken. Daar baalde ik achteraf dan behoorlijk van, omdat het dan een gemiste kans was. Nu ik deze GoPro heb, kan ik dus de omgeving mooier in beeld brengen.

Techniek

360° panorama camera's hebben een soort fisheyelens aan de voor- en achterkant zitten. Hiermee kan de camera een mooie 360° panoramafoto of -video maken. Zonder enige moeite maakt de camera zelf de beelden van de voor- en achterkant naadloos aan elkaar.
Doordat de camera twee lenzen heeft, en deze lenzen een soort fisheyelens zijn, neemt het meer in beeld. Zo wordt er niet alleen meer van links naar rechts opgenomen, maar ook van boven naar onder.
De bestandsgrootte zijn logischerwijs groter.
Hoe je de foto's bewerkt, met je eigen logo er in, lees je verderop in deze blog.

Dit is een voorbeeld van hoe een 360° panoramafoto er uit komt te zien.

Software

Voor de Insta360 heb je speciale software op je pc en/of telefoon nodig om de foto's te kunnen bewerken. De software is gratis via de website van Insta360 te downloaden.
Via de software kan je jouw gemaakte foto's exporteren in verschillende soorten formats. Zo heb je zelf altijd in de hand hoe je jouw gemaakte foto's wilt hebben.

Hoe bewerk ik 360° foto's?

In Photoshop kan je vrij gemakkelijk jouw 360° foto's bewerken. Volg de volgende stappen om jouw panorama te bewerken:

 1. Open het bestand in Photoshop;
 2. Ga boven in het menu naar '3D';
 3. Ga in het submenu naar 'Bolvormige panorama';
 4. Ga in het submenu naar 'Nieuwe panoramalaag van geselecteerde laag/lagen'. De foto wordt nu als een 360° foto geopend;
 5. Met de 'verplaatsen'-tool kan je nu door de foto draaien;
 6. Sleep nu je logo op de gewenste plek;
 7. Verenig de bovenste laag met de laag er onder (Laag > Verenigen; omlaag laag. Of met CTRL+E of ⌘+E);
 8. Voor het opslaan ga je weer boven in het menu naar '3D';
 9. Ga wederom in het submenu naar 'Panorama exporteren...';
 10. Zorg dat je de juiste bestandslocatie hebt en klik vervolgens op 'opslaan';
 11. De foto is nu opgeslagen als een 360° foto. In je browser zie je de foto terug als een platte foto. Wanneer je jouw foto in bijvoorbeeld photos.google.com opslaat, of je zet je foto op bijvoorbeeld Facebook, dan krijg je de foto in de app gelijk als een 360° foto te zien.

Hoe bewerk ik 360° filmpjes?

In Première Pro kan je redelijk gemakkelijk jouw 360° filmpjess bewerken. Volg de volgende stappen om jouw panorama te bewerken:

 1. Open Première Pro en importeer hier de 360° filmpjes;
 2. Sleep één van je filmpjes naar het gebied van de tijdlijn en maak zo een nieuwe tijdlijn aan. Gebruik hierbij de settings van het bronmateriaal;
 3. Gebruik de plugin 'GoPro FX Reframe' om je beelden, indien gewenst, opnieuw te kadreren. Sleep dit effect naar je video. Selecteer je video en klik vervolgens op 'Effect Controls'. Ga naar GoPro FX Reframe en selecteer dit. Nu kan je in de preview van je video het materiaal opnieuw kadreren;
 4. Andere effecten kan je nu ook toevoegen;
 5. Na het monteren ga je de video exporteren door middel van CTRL+M of ⌘+M;
 6. Bij Export Settings gebruik je als format H.264. Als Preset gebruik je Match Source - High bitrate;
 7. Scroll verder helemaal naar beneden naar het kopje Video en zorg dat Video is VR is aangevinkt;
 8. Achter Frame Layout gebruik je Monoscopic;
 9. Bij de Horizontal Field of View moet 360 blijven staan en bij Vertical Field of View moet er 180 blijven staan;
 10. Klik nu op Export. Let wel op! Het exporteren duurt nu langer dan bij een normale video. Je PC heeft veel meer rekenkracht nodig om de video in 360° view te maken;

Hoe krijg ik mijn 360° panorama werkend op een website?

Het verschilt per website hoe je jouw 360° panorama werkend kan krijgen op een website. Binnen WordPress zijn er verschillende plugins die je hier in kunnen ondersteunen.
Deze website is gemaakt met behulp van HTML, PHP, Javascript en CSS. Voor mij was het daarom even geod uitzoeken hoe ik mijn 360° panorama werkend kon krijgen op deze website. Na wat Googlen kwam ik de website tegen van Photo Sphere Viewer. Hierop staat precies uitgelegd welke scripts, inclusief Javascript en CSS, je nodig hebt om de viewer werkend te krijgen.

Voorbeelden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de 360° panoramafoto's en een 360° filmpje.
Klik met de muis (of veeg met je vinger op de mobile device) over de foto naar links/rechts of omhoog/omlaag om de foto te kunnen bewegen.

Bekijk hieronder een 360° filmpje om een impressie te krijgen van hoe een dergelijk filmpje werkt.
Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

360° panorama van de markt in 's-Hertogenbosch. Deze foto is gemaakt met de GoPro Max.

De eerste 360° panorama's gemaakt met de Insta360.

Bij de start van de wandelroute in Grave kom je onderstaande kanonnen, dat Napoleontische troepen Grave hadden bezet, tegen.

Een mooie 360º panorama van de Sint-Janskathedraal kan uiteraard niet missen.

In 2023 vond Theaterfestival Boulevard grotendeels plaats op de Zuiderpark in 's-Hertogenbosch.

In 2023 vond de Avontuurlijke Klim op de Sint-Janskathedraal plaats. Dit jaar ben ik inmiddels 3× de Sint-Jan op geklommen om van het uitzicht te genieten. Elke keer ontdekte ik weer nieuwe dingen.

Op 16 september 2023 bezocht ik het Fruitcorso in Tiel. Het was weer een mooie gelegenheid om mijn 360° camera mee te nemen!

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig