Wandelen in de Elzas (2022)

Categorie: reizen

Waarom deze blog?

In 2019 had ik voor het eerst een wandelvakantie gedaan. Toen ben ik naar Noord-Tsjechië gegaan, om mijn eerste ervaringen op te doen met een singlereis. Dit is mij destijds erg goed verlopen.
Omdat mijn vorige singlereis zo goed bevallen is, heb ik gekozen om nogmaals een singlereis te doen. Dit keer naar de Elzas in Frankrijk. Tijdens mijn vorige wandelvakantie hoorde ik dat andere mensen de reis geboekt hadden via Aktiva Tours. Zo kwam ik in aanraking met deze organisatie. Ik heb daar een mooie wandeling gevonden en heb dit in 2022 geboekt.
Op deze pagina laat ik graag mijn gemaakte foto's zien en vertel ik over mijn ervaringen. Een aantal van mijn foto's zijn ook terug te zien op mijn Flickr-pagina.
In deze blog worden plattegronden getoond. Heb je dit blog al eens gelezen en zie je de plattegrond niet? Verwijder dan je browsegeschiedenis.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een wandelvakantie is hartstikke leuk om te doen. Maar het is wel aan te raden om je vooraf goed voor te bereiden. Goede wandelschoenen zijn een absolute 'must have' wanneer je op een wandelvakantie gaat. Je doet er goed aan om deze schoenen goed in te lopen voordat je echt op reis gaat. In de week voorafgaand aan mijn vakantie heb ik dan ook bijna iedere dag getraind. Gelukkig heb ik een mooi park in mijn omgeving waar ik bijna dagelijks een wandeling van ongeveer 3km rondom een plas heb gemaakt. Daarnaast kon ik dagelijks bij mijn sportschool terecht om hier op de loopband flink wat te trainen. Daar heb ik ruim een uur op de loopband gestaan met verschillende standen in hellingshoek.
Precies twee weken voordat we vertrokken kreeg ik de reisbescheiden per mail opgestuurd. Hierin stond vermeld wie de reisgenoten zouden zijn en kregen we twee brochures over het verblijf en de omgeving. Het is altijd handig om dit vooraf te hebben. Dan kan je namelijk alles al lekker doornemen.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Training op de loopband in de sportschool, © Arno Lucas
Training op de loopband in de sportschool, © Arno Lucas

Goed voorbereid wandelen

Het klinkt misschien gek, maar tijdens de wandelvakantie zorgde ik er ook voor dat ik verschillende noodvoorzieningen mee nam voor het wandelen. Voor tijdens de wandelingen had ik een bidon met water meegenomen. De temperaturen tijdens onze vakantie waren aanzienlijk (de hele week 30°C +). Achteraf gezien heb ik te weinig water meegenomen tijdens de wandelingen... Daarnaast had ik ook wat lekkers meegenomen om onderweg op te eten. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je zonder zorgen de hele dag fijn wandelen en genieten van de omgeving.
Ik heb ook even geGoogled op Oberbronn en Straatsburg. Zo kon ik vooraf al oriënteren over hoe de plaats er uit ziet. Op fotografie gebied kon ik zo ook al wat inspiratie opdoen, om te kijken wat ik in ieder geval wil vastleggen.

Start van de singlereis

Maandag 1 augustus 2022 vertrok ik bijtijds om met de groep te verzamelen op Eindhoven Centraal. Vanuit hier vertrokken we (om 11 uur) per minibus naar Oberbronn, waar we de hele week verbleven. Onderweg zijn we 2x gestopt om onze benen te strekken en wat te eten en drinken. Om 17.45 uur kwamen we aan bij ons verblijf. We kregen allemaal onze kamersleutel (ik grappig genoeg kamer 404; 404 is in de internetwereld dat een pagina niet gevonden kan worden. Lees hier meer over 404), zodat we ons eerst konden installeren.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Onze minibus tijdens een stop onderweg op de heenreis, © Arno Lucas
Ik verbleef in kamer 404, © Arno Lucas

Over het verblijf in Oberbronn

Tijdens onze vakantie verbleven we in Hôtellerie du Couvent, een zusterklooster in Oberbronn. We verbleven ieder in een 1-persoonskamer en hadden een halfpension (ontbijt en avondeten waren dus inbegrepen).
Een zuster van het klooster gaf ons een rondleiding in het complex. Ze liet verschillende ruimtes zien en gaf hierbij tekst en uitleg. Wij kregen hiervan een A4'tje mee dat hier te zien is. Let op! Het document is vertaald met Google Translate vanuit het Frans. De auteursrechten behoren tot het klooster!.
Het dorp Oberbronn is een mooi dorp met veel verschillende vakwerkhuizen. Wat ik wel heel bijzonder vond is dat er zelfs een ooievaarspark in het plaatsje is. Hier is zelfs een overdekt gedeelte. Maar er zaten ook een groot aantal ooievaars buiten dit verblijf. Onder het kopje Extra informatie over het gebied staan een aantal van mijn foto's hier van.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Hotellerie du Couvent in Oberbronn, © Arno Lucas
Hotellerie du Couvent in Oberbronn, © Arno Lucas
Hotellerie du Couvent in Oberbronn, © Arno Lucas
Hotellerie du Couvent in Oberbronn, © Arno Lucas
In de tuin van ons verblijf stonden prachtige bloemen, © Arno Lucas
Een mooi vakwerkhuisje in Oberbronn, © Arno Lucas
Een mooi vakwerkhuisje in Oberbronn, © Arno Lucas
Een mooi vakwerkhuisje in Oberbronn, © Arno Lucas

De wandeltochten

Het programma stond globaal al op de website van Aktiva-Tours. De eerste en 7e dag van onze vakantie stonden natuurlijk ingepland als heen- en terugreis. De eerste wandeldag (dag 2) was 8km/2,5 uur. De tweede wandeldag (dag 3) was een stukje langer, namelijk 15km/4 uur. Dag 4 stond in het teken van Straatsburg (later meer). Dag 5 (de derde wandeling) en was 16km/5uur. Op de laatste wandeldag was het 19km en duurde 6 uur.
Het was best wel een warme week. Voornamelijk onze dag in Straatsburg was het 38°C. Ik heb deze week ook behoorlijk veel gezweet. Dus was het erg lekker wanneer we in het hotel konden douchen.

Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

We hadden tijdens onze week veel hoge temperaturen, screenshot © Buienradar
Gemiddeld heb ik 19.879 stappen gezet per dag waarbij donderdag een uitschieter was met 31.231 stappen, screenshot © Stappenteller

Route van Hunspach

De 1e wandeling begon rustig vanuit Fort Schoenenbourg naar Hunspach. In Hunspach hebben we bij een lokale bakker lekker geluncht waarna we weer terug naar het Fort gelopen zijn. Bij Fort Schoenenbourg hebben we een kaartje gekocht en zijn wij er in geweest. De entree bedroeg €9,- en was zeker de moeite waard. Onder de grond was het lekker 12°C.
Ik heb deze dag 22.149 stappen gezet. Dit staat gelijk aan 15,73 gewandelde kilometers.

Gewandelde route van Hunspach

Onderstaande route is gemaakt met behulp van Google Maps, waarvan ik nog wist wat de route was. De ondergrondse route in Fort Schoenenbourg heb ik helaas niet. Wil jij deze route ook wandelen? Download dan hier het .kml-bestand. Download dan hier het .gpx-bestand.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Het was behoorlijk heet tijdens onze wandeltochten (soms ruim 30°C). Dit was terug te zien in de natuur, © Arno Lucas
Tijdens de tweede wandeling bezochten we Fort de Schoenenbourg in Hunspach, © Arno Lucas
Één van de gangen in Fort de Schoenenbourg in Hunspach, © Arno Lucas
Één van de gangen in Fort de Schoenenbourg in Hunspach, © Arno Lucas
Één van de gangen in Fort de Schoenenbourg in Hunspach, © Arno Lucas
Één van de ruimtes in Fort de Schoenenbourg in Hunspach, © Arno Lucas

Dambach - Neunhoffen

Op de 2e wandeldag begonnen we in Dambach-Neunhoffen. De tocht begon erg stijl. En door het warme weer, in combinatie met de steile stukken, was het regelmatig flink zweten. Onderweg kwamen we mooie rotsen tegen.
Deze dag heb ik in totaal 22.610 stappen gezet, dat gelijk staat aan 16,05 gewandelde kilometers.

Gewandelde route Dambach - Neunhoffen

De gelopen route is hieronder terug te vinden. Let op! Deze route is afkomstig van www.alsace-verte.com (alle rechten voorbehouden). Wil jij deze route ook wandelen? Download dan hier het .kml-bestand. Download dan hier het .gpx-bestand.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Tijdens onze route kwamen we verschillende rotspartijen tegen, © Arno Lucas
Hier en daar kwamen we ook mooie uitzichten tegen, © Arno Lucas
Soms was het opletten om niet te struikelen, © Arno Lucas
De routes waren te volgen via dit soort bordjes, © Arno Lucas
Het waren behoorlijk zonnige dagen tijdens onze vakantie, © Arno Lucas
Tussen de bomen hadden we gelukkig wel wat schaduw, © Arno Lucas

Straatsburg

De 3e dag van onze reis in de Elzas stond in het teken van Straatsburg. Een stad waar ik vooraf graag naar uit keek om naar toe te gaan. We vertrokken vroeg, zodat we lekker lang in de stad konden vertoeven. Het beloofde ook een warme dag te worden, namelijk met 38°C. We hadden onze bus geparkeerd buiten het centrum en namen de metro naar het centrum en stapten uit bij Place Kléber. Een mooi plein waar al veel te zien was. Vanuit hier gingen we verder naar de kathedraal van Straatsburg. Hierin keken we eerst even wat rond. Na ons bezoek aan de kathedraal kochten we ons kaartje voor een rondvaarttocht over de Ill. We hadden een open boot, dus we smeerden ons goed in. Na de boottocht namen we een lekkere lunch aan een terras. Ik had gekozen voor een salade nicoise. Na de lunch kozen we er voor om ieder een eigen invulling aan de stad te nemen. Dus ik struinde rond om hier en daar wat foto's van te maken. Rond 15 uur liep ik terug naar Place Kléber. Onderweg kwam ik een supermarkt tegen om 'wat te drinken' te kopen. Het werd een fles fris van 2 liter dat ook vrij snel leeg was. Hierna liep ik rustig door naar Place Kléber om hier nog wat te fotograferen. Uiteindelijk vertrokken we gezamenlijk rond 16 uur weer terug met de metro naar onze plek waar we de bus geparkeerd hadden. In het hotel namen we een lekker diner. Tijdens het diner namen we de volgende dag door. In de avond ben ik met 2 medereizigers nog Oberbronn gaan verkennen.
In totaal heb ik 17.716 stappen gezet, dat gelijk staat aan 12,58 gewandelde kilometers.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Tramhalte bij Homme de Fer / Place Kléber in Straatsburg, © Arno Lucas
Tramhalte bij Homme de Fer / Place Kléber in Straatsburg, © Arno Lucas
Een mooie mural nabij tramhalte Homme de Fer / Place Kléber in Straatsburg, © Arno Lucas
Over dit water begon onze vaartocht in Straatsburg, © Arno Lucas
We hebben ook een vaartocht gedaan over de Ill in Straatsburg, © Arno Lucas
Vanuit de vaartocht zagen we het Europees Parlement in Straatsburg, © Arno Lucas
Door de stad heen zag je veel vakwerk in Straatsburg, © Arno Lucas
Het was 38°C waardoor de terrasjes vol zaten in Straatsburg, © Arno Lucas

Tour panoramique du Grand Wintersberg

De 3e wandeling stond het teken van de Le Grand Wintersberg. We vertrokken vanuit Niederbronn en stegen eerst lichtelijk. Op een gegeven moment, na een weg te kruizen, moesten we flink stijgen. Mijn hart ging te keer op een aantal momenten en het zweet brak mij uit. Na een gezamenlijke pauze gingen we weer verder. Uiteindelijk werden we beloond met een mooie toren met een prachtig uitzicht over de Vogezen en de Elzas. Boven op de berg Grand Wintersberg staat een 25 meter hoge bakstenen uitkijktoren.
Op deze dag heb ik in totaal 31.231 stappen gezet, dat gelijk staat aan 22,17 gewandelde kilometers.

Gewandelde route naar de Grand Wintersberg

De gelopen route is hieronder terug te vinden. Let op! Deze route is afkomstig van www.alsace-verte.com (alle rechten voorbehouden). Wil jij deze route ook wandelen? Download dan hier het .kml-bestand. Download dan hier het .gpx-bestand.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Een typisch zicht over het water, © Arno Lucas
De Notre Dame kapel van Wasenberg, © Arno Lucas
De Notre Dame kapel van Wasenberg, © Arno Lucas
Er zaten steile hellingen met obstakels in de route, © Arno Lucas
De 25m hoge toren op de top van de Wintersberg, © Arno Lucas
Uitzicht van de 25m hoge toren op de top van de Wintersberg, © Arno Lucas
Uitzicht van de 25m hoge toren op de top van de Wintersberg, © Arno Lucas

Wandeling naar Windstein

De laatste wandeldag zou in het teken staan van de langste route. Onze wandeling begon in Niederbronn, vanuit het VVV-kantoor. Het eerste stuk was al erg mooi, want nadat we het plaatsje verlaten hadden liepen we tussen de weilanden. Vanuit daar konden we Niederbronn en Oberbronn goed zien liggen. We hadden een tussenstop bij de overblijfselen van een smederij in Jaegerthal waar onze reisleider ons op stond te wachten met de bus. Zo konden we beslissen of we nog verder wilden wandelen of al wilden stoppen. Ik heb, na zo'n 5km, toch besloten om te stoppen met de wandeling. Mijn energie was al aardig op en ik vond het mooi geweest. De rest van de wandelaars liepen wel verder. Onze reisleider en ik zijn vervolgens doorgereden naar de volgende stop tussen twee mooie kastelen / ruïnes. Hier ben ik nog even gaan wandelen naar de burgruïne Altwindstein, omdat ik daarvan mooie foto's van op het internet gezien had.
Op deze dag heb ik in totaal 28.370 stappen gezet, dat gelijk staat aan 20,14 gewandelde kilometers.

Gewandelde route naar Windstein

De gelopen route is hieronder terug te vinden. Let op! Deze route is afkomstig van www.alsace-verte.com (alle rechten voorbehouden). Wil jij deze route ook wandelen? Download dan hier het .kml-bestand. Download dan hier het .gpx-bestand.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Een uitzicht over Niederbronn van waar we vertrokken zijn, © Arno Lucas
Overblijfselen van de smederijen van Jaegerthal, © Arno Lucas
Overblijfselen van de smederijen van Jaegerthal, © Arno Lucas
Even ontspannen zitten bij de burgruïne Altwindstein, © Arno Lucas
Een gedeelte van de burgruïne Altwindstein, © Arno Lucas
Een gedeelte van de burgruïne Altwindstein, © Arno Lucas
Een gedeelte van de burgruïne Altwindstein, © Arno Lucas

Extra informatie over het gebied

De Elzas heeft in de loop der jaren veel te kampen gehad. Zo was er de Frans-Duitse oorlog en kreeg ook deze regio te maken met de Tweede Wereldoorlog. In de steden en dorpen in de Elzas is nog best veel terug te zien van deze periodes. Tijdens onze tweede wandeldag bezochten we Fort de Schoenenbourg in Hunspach, een fort dat behoorde tot de Maginotlinie. Best bijzonder om te zien dat hier mensen dag en nacht ondergronds (met een temperatuur van 12°C) werkten en verbleven. Een entreeticket kostte ons €9,- dat best wel mee valt voor een bezoek van 2 uur. We kregen zelfs een Nederlandstalige brochure mee dat we naderhand in moesten leveren.
In onze vakantie kwamen we veel verschillende dieren tegen. In het dorpje Oberbronn, waar wij verbleven, was zelfs een ooievaarspark. We kwamen ze hier op verschillende plekken tegen, waaronder daken van woningen. Tijdens onze wandelroutes kwamen we ook verschillende dieren tegen, waaronder kevers en erg veel hagedissen. Hagedissen vind ik helemaal super, dus ik was enorm blij wanneer ik ze tegen kwam.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Er was zelfs een ooievaarspark in Oberbronn, © Arno Lucas
Er was zelfs een ooievaarspark in Oberbronn, © Arno Lucas
Er was zelfs een ooievaarspark in Oberbronn, © Arno Lucas
Er was zelfs een ooievaarspark in Oberbronn, © Arno Lucas
Dit kevertje passeerde ons pad, © Arno Lucas
Tijdens één van de wandeltochten kwamen we een hagedis tegen, © Arno Lucas
Tijdens één van de wandeltochten kwamen we een hagedis tegen, © Arno Lucas
Een hagedisje aan de muur van de 25m hoge toren op de top van de Wintersberg, © Arno Lucas
Bij één van de woningen tijdens onze route werden jonge zwaluwen gevoerd, © Arno Lucas
Op deze zonnebloem zaten bijen, © Arno Lucas
Deze vlinder fladderde mee tijdens één van onze routes, © Arno Lucas

Bij het bekijken van de ooievaars hoorden we de ooievaars ook klepperen met hun snavels. Ik heb er een kort fragment van opgenomen. Dit is hieronder te beluisteren.

Filmpje

Tijdens de vakantie heb ik ook hier en daar wat gefilmd. Ik heb er een totaal filmpje van gemaakt, afgewisseld met wat foto's. Bekijk hieronder de video.

Dubbelklik op de video om deze fullscreen te zien.

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig