Reviews fotoproducten

Categorie: fotografie tips

Reviews van fotoproducten

Op social media ben ik wel eens acties tegen gekomen om producten te reviewen. Denk hierbij aan een foto op geborsteld aluminium, fotoboeken of foto's op canvas.
Dit is een leuke manier om je foto (veelal gratis of met flinke korting) bij een bedrijf te mogen testen. In ruil daarvoor vragen ze wel of je dan een review wilt schrijven over dat product. Dit deed ik dan ook graag.

Disclaimer: Onderstaande reviews zijn door de jaren heen geschreven en kunnen verouderde informatie bevatten!

Review Insta360 X3


In eerste instantie had ik de GoPro Max gekocht. Ik hoorde met enige regelmaat goede ervaringen over de GoPro in het algemeen. Na een dag testen van de GoPro Max vond ik de kwaliteit van de foto's zwaar tegenvallen. En je had er verder vrij weinig manual mogelijkheden bij. De foto's waren behoorlijk onscherp. Daarom ben ik verder gaan zoeken naar een andere 360° camera. Ik kwam al vrij snel uit op de Insta360 X3.
Het viel mij al vrij snel op dat er veel verschillende mogelijkheden met deze camera zijn. Zo is het mogelijk om onder andere de ISO-waarde aan te passen. Voor een fotograaf is dat juist handig, omdat je zelf zo veel mogelijk zelf wilt regelen (en dus niet de camera wilt laten bepalen).
Om de foto's goed te kunnen bewerken heb je in ieder geval de software van Insta360 nodig. Er is ook een app om de Insta360 te kunnen bedienen; erg gemakkelijk als je van een afstand je camera wilt bedienen.

Website kamera-express - product Insta360 X3

Review 'A5 notitieboek' van Studentendrukwerk


Ik wilde eigenlijk al langer wat doen met één van mijn foto's. En ik wilde graag een gepersonaliseerde notitieboek. Dit kon mooi samengevoegd worden. Dus heb ik online gezocht waar ik notitieboeken kon laten bedrukken met een kleine oplage. Zo kwam ik uit bij Studentendrukwerk.
Online kon ik de cover van het notitieboekje vormgeven. Verschillende type bestanden, waaronder vector-bestanden, kon ik hier in importeren. Zodra het klaar was kon ik het online verzenden en afrekenen. In enkele dagen lagen de twee notitieboeken al in mijn brievenbus.
De kwaliteit van de notitieboekjes zijn boven verwachting goed. Alleen merk ik wel dat de cover best wel gevoelig is voor krasjes en viezigheden. Dus je moet er best wel zuinig op zijn.
Website Studentendrukwerk

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Voorkant notitieboek, © Arno Lucas
Achterkant notitieboek, © Arno Lucas
Binnenwerk notitieboek, © Arno Lucas

Review '30×21 Professional Line fotoboek' van Saal-Digital


In 2023 ben ik een aantal dagen in Praag geweest. Het leek mij daarom mooi om, van mijn gemaakte foto's, een fotoboek te maken. De software is gemakkelijk om te gebruiken. Je kan je pagina's er gemakkelijk zelf indelen.
De levering van het fotoboek was sneller dan verwacht. Dus ik was blij verrast toen ik thuis kwam. Bij het openmaken van de verpakking zag ik dat ik de folie van de coverfoto af moest halen. Alleen maar goed voor de bescherming. De lederen achterkant / omslag zag er ook chique uit. Ik had verwacht dat de eerste en laatste foto niet aan de caft was vastgemaakt, maar dit bleek wel zo te zijn. Dit heeft mijns inziens ook wel wat, want je ziet dan geen lelijke overbodige blanco pagina's.
Doordat de pagina's 'plat' zijn, zie je geen bollingen in de pagina's ontstaan. Hierdoor komen de pagina's en foto's goed tot zijn recht. Je kan nu dus gemakkelijk de foto's paginavullend in het fotoboek verwerken. Een ander pluspunt vind ik dat de pagina's en matte, in plaats van een glanzende, afdruk hebben. Hierdoor zijn er geen vreemde weerspiegelingen van lampen of het licht van buiten. Bekijk hieronder een aantal foto's die gemaakt zijn van het fotoboek.
Website Saal-Digital

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Cover fotoboek, © Arno Lucas
Eén van de pagina's in het fotoboek, © Arno Lucas
Eén van de pagina's in het fotoboek, © Arno Lucas

Review 'fotoboek' van Cewe


Zoals vaker ben ik een ruime tijd bezig met het maken van foto-jaarboeken. Zodra ik wat mooie momenten meegemaakt heb, dan maakte ik gelijk een pagina aan voor in het fotoboek.
Dit keer heb ik een fotoboek gemaakt over de jaren 2016 t/m 2019. Ik had nog niet echt een idee bij welk bedrijf ik mijn fotoboek zou laten maken. Wèl wist ik (ongeveer) welk formaat ik wilde gaan gebruiken. Uiteindelijk koos ik voor een fotoboek van Cewe. Ik zag veel reclames op de tv en hoorde ook goede reviews over het bedrijf. Ik zag ook dat er een vrij nieuwe mogelijkheid was om bepaalde onderdelen van de cover een 'lakeffect' te geven. In eerste instantie wist ik niet hoe dat dit mogelijk was, dus nam ik contact op met de klantenservice van Cewe. Ik kreeg wisselende reacties, maar toch probeerde ik het te doen, zoals ik het voor ogen had. En met succes. Inmiddels heb ik, sneller dan verwacht, mijn fotoboek binnen gekregen. En wauw! Wat is 'ie mooi geworden zeg! Eén ding weet ik zeker. Ik ga vaker mijn fotoboeken hier bestellen. Zéker nu deze mogelijkheid, wat betreft de lakeffect, er bij zit.
Website Cewe

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Cover fotoboek met lakeffect, © Arno Lucas
Boek met ruim 140 pagina's, © Arno Lucas
Pagina's in boek, © Arno Lucas

Review 'fotoboek' van Fotoboeken.nl


Ik wilde al langer een portfolio fotoboek hebben. Eentje waarin mijn 'mooiste' foto's op groter formaat zijn afgedrukt. Eenmaal de stoute schoenen aangetrokken om het boek te bestellen bij 'fotoboeken.nl'. Er waren twee mogelijkheden om de fotoboek te bestellen. Ik kon het fotoboek online vormgeven of via de gratis software van het bedrijf. Ik heb gekozen voor de software, omdat ik dan langer kon nadenken over welke foto's ik wilde gebruiken. Ik koos voor 'Liggend fotoboek L' (A4-formaat), zonder coating en met zilverkleurige beschermhoeken.
De software vond ik persoonlijk niet heel erg gebruiksvriendelijk. Er waren al pagina's vooraf ingesteld, waarbij je de foto's zo in kon slepen. Voor de minder creatieve mensen is dat misschien wel erg handig. Ik heb hierdoor alles moeten resetten om de pagina's boek op te maken. Eenmaal alles ingedeeld, was het toch wel fijner om er mee aan de slag te gaan.
Website Fotoboeken.nl

Review lijstenmakerij en kunstwinkel The Arts


Even een andere soort 'review' dan over daadwerkelijk fotoproducten (zoals fotoprints, fotoboeken of iets dergelijks). Ik liep al wat vaker tegen het probleem aan dat mijn foto's begonnen te 'bobbelen' wanneer ik ze gelijmd had op karton. Eeuwig zonde als je ze mooi afgewerkt ergens op wilt hangen.
Via een kennis, van Fotogroep Vlijmen, kreeg ik een tip om naar The Arts in de Orthenstraat (Den Bosch) langs te gaan. Ik heb een paar van mijn foto's, waarbij het mis was gegaan, meegenomen en hier af mogen geven. Na het opwarmen van het apparaat konden de foto's vrij snel weer opnieuw 'gelijmd' worden.
In de winkel kreeg ik ook de tip om de foto's niet meer zelf te bevestigen. Want voor maar een klein bedrag kunnen ze ook gelijk op zelfklevend karton op een professionele manier bevestigd worden. Eén ding is voor mij al zeker. Ik kom in ieder geval terug in deze winkel.
Website The Arts

Review 'fotoprints' van Profotonet


Met enige regelmaat laat ik foto's afdrukken. Deze gebruik(te) ik voor het presenteren bij de fotoclub. Tegenwoordig laat ik mijn foto's afdrukken om ze in mijn woonkamer op te hangen.
Het bestellen van de foto's gaat erg gemakkelijk. Je hoeft hier geen speciaal software voor te downloaden, want je kan het ook online doen. Je kan vooraf al aangeven wat voor soort foto's je wilt laten afdrukken. Bijvoorbeeld kleur / zwart-wit / schoolfoto. Vervolgens geef je aan op welk formaat en op welk soort papier je het wilt laten afdrukken.
Als laatste kan je aangeven of je een witte rand en 'optimalisatie' wilt laten toepassen. In de meeste gevallen is de 'optimalisatie' erg handig. Dan worden de foto's voor een laatste check goed afgedrukt.
Wanneer je je foto's vóór 14 uur besteld hebt, heb je de foto's de volgende dag al in huis. Dat gaat dus ook erg snel natuurlijk.
Website Profotonet

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Profotonet - haarscherpe print, © Arno Lucas
Profotonet - haarscherpe print, © Arno Lucas
Profotonet - haarscherpe print, © Arno Lucas
Profotonet - haarscherpe print, © Arno Lucas

Review 'fotoprints' van Smartphoto


Normaliter bestel ik mijn foto's bij Profotonet (zie mijn review over Profotonet hier onder). Nu had ik via de fotoclub (Fotogroep Vlijmen) een kortingscode gekregen voor een bestelling bij Smartphoto. Daarom heb ik een paar van mijn foto's besteld bij hen.
In eerste instantie moest ik toch wel wennen aan de website van Smartphoto. Het was even zoeken hoe ik mijn vierkante foto's zou moeten afdrukken. Met wat hulp vanuit de klantenservice is het mij toch gelukt. Het lukte me ook om in één bestelling tegelijkertijd een 30x45cm foto af te drukken. Ik vind het ook een prettig gegeven dat de betaling achteraf kan en mag plaatsvinden via Klarna.
Website Smartphoto

Review 'Foto op geborsteld aluminiumplaat' van Saal-Digital


Eén van de acties die ik tegen kwam, was van Saal-Digital.
Ik heb een foto bij Saal-Digital op een 'geborsteld aluminiumplaat' besteld en ontvangen. De software hiervoor is te vergelijken met de software van de Hema, Kruidvat en Albelli. De software is dus klantvriendelijk ingericht en gemakkelijk te gebruiken. Het voordeel bij Saal-Digital is wel dat je kan kiezen welk ophangsysteem je wilt hebben. En als ik even vlug kijk, heb ik het idee dat Saal-Digital qua prijs goedkoper is. Wat ik echter wel mis, is de eigen keuzemogelijkheid in afmeting. Er is wel een brede keuze aan vaste / voor ingestelde afmetingen. Alleen de creatievere fotograaf wil ook wel eens afwijken qua afmeting.
Ik vind persoonlijk dat de betaling wel lastig gaat. Je kan namelijk betalen via PayPal of met creditcard. Ik zou willen kiezen voor een factuur (eventueel achteraf betalen). Helaas was dit niet mogelijk. Ik zou graag willen zien dat je ook kan betalen via iDEAL. Dit is sneller en efficiënter voor de particuliere koper. Vanwege deze manier van betalen, zou ik in het vervolg af willen zien om daar m'n foto's te bestellen... Er zijn namelijk andere bedrijven waarbij de eerder genoemde manieren van betalen wèl mogelijk zijn.
Inmiddels heb ik de bestelling binnen gekregen. In eerste instantie zou het een ruim een week later binnen gekomen zijn. Dus ik was blij verrast dat de bestelling een dag eerder binnen was. Het pakketje was super goed 'beveiligd' verstuurd. De doos alleen al was strak ingepakt in plastic. De foto zat met de bedrukte kant tegen karton, waardoor de kans op krassen minder was.
De kwaliteit van de foto is van goede kwaliteit. Ik was even bang dat het een glanzende afdruk zou worden, maar het is een matte afdruk geworden. Het ophangsysteem, voor de achterzijde, is er los bij geleverd. Dus moet ik het nog wel zelf even bevestigen. Dus daar moet ik nog een oplossing voor zien te vinden, zodat het recht opgehangen kan worden. Ik had liever gezien dat dit al gelijk juist bevestigd was. Dan was ik er zeker van dat het recht bevestigd zou worden. Ik mis echter wel de schroeven, of iets dergelijks, om het aan de muur te bevestigen.
Website Saal-Digital

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Stadhuis Den Bosch, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas

Review 'Foto op acrylglas' van Saal-Digital


Voor het eerst heb ik een foto op acrylglas van Saal-Digital gekocht. Het betekent ook dat ik voor het eerst een betaling gedaan heb (de foto van hieronder kreeg ik vanuit Saal-Digital i.v.m. de review). Ik vond het erg storend dat de betaling alléén via PayPal of Creditcard kon plaatsvinden. Als je hier om privé-redenen niet aan kan komen, dan wordt de betaling erg lastig / onmogelijk.
Het is me gelukt om de foto te bestellen. Het installeren van de software lukte me, alleen bleef de software telkens hangen als ik het wilde gebruiken. Daarom heb ik besloten om de foto online te bestellen. Toen de bestelling rond was werd er aangegeven dat ruim een week later de foto afgeleverd zou worden. Toch was ik blij verrast dat de foto eerder al afgeleverd werd.
In de mail (met track-en-trace code) zag ik dat de foto te donker zou zijn. Gelukkig viel dit achteraf erg mee en ziet de foto er uiteindelijk prima uit!
Website Saal-Digital

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Originele zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
Saal-Digital, © Arno Lucas

Review 'A4 fotoboek' van fotofabriek.nl


Begin 2017 kreeg ik een verzoek vanuit fotofabriek.nl om een fotoboek van hun te reviewen. Ik was er in het begin niet zeker van of ik dit zou gaan doen. Ik vond het namelijk vreemd dat ze mijn website gevonden hadden en zo via mijn website contact zochten. Dus ik had even het verzoek achter me laten liggen. Todat ik in juli nog een keer benaderd werd om een product van hun te reviewen. Daarnaast is fotofabriek.nl het zoveelste bedrijf dat fotoboeken maakt. Het is dus geen toegevoegde waarde meer voor de markt. Ik onderzocht wat voor bedrijf het was. Het zag er redelijk betrouwbaar uit om te gaan testen en reviewen.
Ik had al langer het idee om een fotoboek speciaal van het Jheronimus Bosch jaar te maken, met alleen maar mijn foto's. Daarom vond ik het wel een leuk idee om daar een fotoboek van te maken.
Ik installeerde de software van de fotofabriek.nl. Hun software is te vergelijken met de software van andere aanbieders. Ik ben me meer gaan verdiepen in de software en kwam er al snel achter dat ik toch een aantal dingen miste. Zo mis ik hulptools om meerdere foto's even groot te maken. Denk hierbij aan linialen en hulplijnen, zoals bijvoorbeeld in Photoshop gebruikt wordt. Een pluspunt is wel dat er een raster verschijnt wanneer je een foto vergroot of verkleint. Maar toch vind ik het niet echt gebruiksvriendelijk. Dit is dus een puntje waar ze rekening mee kunnen houden.
Wat wel handig is, is om bijvoorbeeld één foto te gebruiken als achtergrond. Zo kan je dan een foto volledig op de pagina plaatsen. Wat wel hieraan een groot nadeel is, is dat de foto er in eerste instantie vreemd uit komt te zien. Het is niet meer in verhouding. De foto wordt namelijk in zijn volledigheid passend gemaakt aan de pagina. Door het vinkje 'achtergrond uittrekken' aan te klikken, is de foto weer op zijn normale verhouding op de pagina.
Uiteindelijk had ik het boek af. Toen ik het wilde bestellen moest ik goed zoeken waar de 'bestelknop' zat. Deze zat rechts bovenin beeld verstopt. Vervolgens ga je door verschillende opties om het boek te kunnen bestellen.
Nadat de bestelling geplaatst is krijg je een gratis digitale preview van het boek. Hierin komt te zien hoe de fotoboek afgedrukt gaat worden. Voor de review en het gratis boek wordt er een barcode meegeleverd. Deze barcode lijkt op de laatste pagina geplaatst te worden, als je naar de preview kijkt. Echter wordt deze gelukkig niet op de laatste pagina geplaatst! Anders was het wel erg jammer. Dit is dus een verbeterpuntje op software gebied.
Ook wordt er een gestandaardiseerde video gemaakt van de productie van je fotoboek. Op zich leuk om eens zo achter de schermen te kijken. Maar iets wat totaal niet belangrijk is. Deze kosten kunnen ze beter besteden op andere gebieden.
Ik heb het fotoboek binnen een zeer korte tijd binnen gekregen. Op woensdag had ik het boek digitaal opgestuurd en op zaterdag lag het al (letterlijk) in de brievenbus. De kwaliteit zag er verder prima uit.
Website fotofabriek.nl
Link naar het maken van de fotoboek.

Foto's

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

fotofabriek, © Arno Lucas
fotofabriek, © Arno Lucas
fotofabriek, © Arno Lucas
fotofabriek, © Arno Lucas
fotofabriek, © Arno Lucas

Review GoPro Max


De GoPro Max is gemaakt om 360° panorama foto's en filmpjes te maken. De camera op zich is enorm gemakkelijk te gebruiken. Je kan voor deze camera ook een statief / tripod aanschaffen, zodat je de camera niet vast hoeft te houden. Met een app op je mobile device kan je de camera bedienen. Hierdoor kan je er voor zorgen dat je zelf niet te opvallend in beeld staat. De camera is erg klein, waardoor je het gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen.
Ik heb deze camera welgeteld één dag uitgeprobeerd. Eenmaal thuis gekomen schrok ik van de kwaliteit van het eindresultaat. Je betaalt namelijk €499,- voor de camera. Dan mag je best verwachten dat er een redelijk goede kwaliteit beeldmateriaal uit de camera komt. De panorama's worden door de camera zelf goed aan elkaar gestitcht. Alleen zijn de beelden zelf enorm onscherp.
Het is erg jammer dat eigenlijk een goed merk camera zo'n slechte kwaliteit foto's levert. Omdat de camera zulke slechte kwaliteit foto's levert zou ik dus, voor het geld dat je er voor betaalt, niet aanraden.

Website GoPro.

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig