Mijn foto's worden over het algemeen altijd even nabewerkt. Dit doe ik altijd met een nabewerkingsprogramma. Dit kan al met de simpelste programma's, zoals GIMP, gedaan worden *. Bij professionele bedrijven gebeurd de nabewerking met Adobe Photoshop. Tijdens mijn studie heb ik geregeld met Adobe Photoshop mogen werken, waardoor ik al enige ervaring op heb kunnen doen.
* GIMP is een freeware (free software). Je kan dit gratis downloaden. Het is gemakkelijk in gebruik en je kan hier meer dan de 'basisaanpassingen' in doorvoeren.
Alleen al een foto maken is een kunst. Maar het zo voor elkaar te krijgen dat het er beter uit ziet, is een vak apart. In eerste instantie wordt er grofweg alleen het contrast en de belichting aangepast (zie de foto's hieronder). Nu zien de foto's er al aardig beter uit.
Soms dan wil ik dat er nog iets meer gedaan wordt met een foto. Bijvoorbeeld een mooi zwart of wit randje om de foto, de foto zwart/wit of in sepia maken, of juist elementen in kleur en de rest in zwart/wit. Zo maak ik dus mijn foto's nog interessanter. Of wat denk je van een panorama-foto. Door meerdere foto's te maken, en dus te bewerken in een bewerkingsprogramma, krijg je dus een leuk effect. Lees meer hierover op de pagina over panorama-fotografie.
Ik vind het ook leuk om collages te maken van de gemaakte foto's, zoals hieronder te zien is. Ik maak hier voor ook soms foto's die niks waard lijken. Maar dan heb ik al, bij het maken van zo'n foto, een idee hoe ik dit wil bewerken. Denk hierbij aan een tekening op een muur of een mooie tegel op de grond. Deze bewerk ik dan in de collage, zodat de collage er interessanter uit ziet.
Verder hoeft er naar mijn smaak niks meer aan de foto's toegevoegd te worden.
Sinds ik mijn eigen digitale fotocamera heb, maak ik mijn foto's in RAW-formaat. Dit formaat bestand kan je vergelijken met het negatief van het fotorolletje van vroeger. Dat betekent dan ook dat je de foto's altijd wat na moet bewerken. Alle informatie van de foto, zoals deze genomen is, zit in het bestand. Echter lijkt de foto wat fletser dan de kant-en-klare JPG-bestand. Vandaar dat ik mijn foto's altijd wat nabewerk. Bij de nabewerkingen versterk ik (vaak) het contrast, de schaduwen en de hooglichten.
Maar dan ben je er soms niet... Soms is kan je nòg meer uit je foto's halen.Sommige foto's maak ik al om ze uit te kunnen snijden. Deze uitsnedes gebruik ik dan later weer voor bijvoorbeeld collages. Sommige foto's bewerk ik in bijvoorbeeld zwart/wit of in sepia. Daar kan je dan ook hele leuke beelden uit halen. Een (nog) leukere bewerking is dan om de achtergrond in zwart/wit of sepia te zetten. En dan het hoofdonderwerp in kleur. Je krijgt dan meer focus op het onderwerp.
Bekijk hieronder de foto's zoals ik ze gemaakt en bewerkt heb.
Bij sommige foto's vind ik het mooi om ze uit te knippen. Dan zou ik ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor collages en/of samenvoegingen. Ik vind het dan een leuke uitdaging om ze zo precies mogelijk uit te snijden. Losstaand kunnen ze ook al erg mooi zijn om te bekijken. Hieronder heb ik een aantal uitsnedes geplaatst.
Van sommige uitsnedes vind ik het leuk om er een collage van te maken. Door verschillende foto's samen te voegen kan je er een leuke collage of een totaal ander beeld creëren. Denk hierbij aan luchtkastelen. Je krijgt een totaal ander mooi beeld creëren door bijvoorbeeld een kasteel uit te knippen en in een andere foto verwerkt.
Soms wil je net wat meer laten zien dan wat je op één foto vast kan leggen. Of je hebt te veel aan de boven- en onderkant van een foto. Dan kan je deze foto zo bewerken, waardoor het lijkt op een panorama.
Niet vaak kom ik een foto tegen dat perfect gespiegeld kan worden. Maar als het er is, dan ga ik dat zéker doen.
Zoals ik al eerder omschreef, bewerk ik mijn foto's eigenlijk altijd na. Vaak gaat het dan kleurcorrecties. Soms is het dan leuk om het onderwerp extra te belichten. Dan maak je het onderwerp in kleur en de achtergrond in bijvoorbeeld zwart/wit of sepia. Hierdoor komt het onderwerp nog prominenter in beeld.
Soms moeten de foto's (flink) recht gezet worden. Als je bijvoorbeeld gebouwen vanuit een laag perspectief fotografeert, dan lijkt het net of de gebouwen scheef staan. Dan lijkt het net of ze naar achteren hellen. Dat is natuurlijk niet zo. Onze ogen en brein herstellen dit automatisch. We begrijpen hoe dat de gebouwen staan. Alleen een camera 'snapt' dat niet en fotografeert het vanuit dat perspectief. Daarom is het handig om vooraf al meer ruimte aan de foto te geven, zodat je de foto in de nabewerking weer recht kan zetten. In onderstaand voorbeeld laat ik de originele en bewerkte foto zien. Dan zie je gelijk het verschil.
Schuif met mijn logo van links naar rechts om de verschillen beter te kunnen zien.
Oké, je hebt nu alle foto's op een erg leuke manier bewerkt. Maar wat doe je er vervolgens mee? Je kan ze dan plaatsen op je social media kanalen, zoals Instagram en Facebook. Maar dan raken ze (vaak) in de vergetelheid. En dat is natuurlijk erg zonde.
Tegenwoordig laat ik mijn foto's niet meer afdrukken en plak ik ze dan dus ook niet meer in een fotoboek. Dit is naar mijn idee erg arbeidsintensief. Plus komt het er dan vaak 'standaard' of 'saai' er uit te zien. Daarom maak ik mijn fotopagina's al klaar in Photoshop. Dan maak ik de pagina's al helemaal op met een andere (kleur) achtergrond. Hieronder heb ik een aantal van deze voorbeelden geplaatst.
Vaak kom je dit spel tegen in reisboekjes voor (met name) kinderen. Maar het is sowieso leuk om te spelen, als je jezelf verveelt. Ik vind het zelf ook erg leuk om ze, van mijn eigen gemaakte foto's, te maken. Hieronder tref je een aantal van deze zoekpuzzels. Wil je meer van deze puzzels? Ga dan naar mijn blog over 'zoek de 5 verschillen'.
Schuif met mijn logo van links naar rechts om de verschillen beter te kunnen zien.