Exif-gegevens van een afbeelding

Categorie: fotografie tips

Wat houdt 'exif' in?

Exif is een afkorting en staat voor 'Exchangeable Image File Format'. Dit is niks meer dan dat de gegevens achter een foto weergeven. Hierin wordt onder andere weergegeven hoe groot een afbeelding is (in KB's of in MB's), waarmee de afbeelding automatisch wordt geopend (bijvoorbeeld 'Windows Photo Views') en wanneer de afbeelding gemaakt en voor het laatst gewijzigd is. Er wordt ook weergegeven welk merk camera er gebruikt is en de instellingen van je camera die gebruikt zijn, zoals de diafragma en sluitertijd. Verder is er een mogelijkheid (in sommige gevallen) om GPS-gegevens (waar de foto genomen is) op te slaan.
Voor mij is dit niet zo zeer interessant. Ik vind de tabblad 'details' interessanter. Hierin kan ik de waardering (aantal sterren) van een afbeelding weergeven. Hiermee kan ik aangeven of een afbeelding van hoge of een wat lagere kwaliteit is.
Ik vind het belangrijker dat de 'auteur' en 'copyright' wordt ingevuld. Hierin geef ik digitaal aan dat mijn afbeeldingen van mij zijn, een 'digitale handtekening' zeg maar. Verder vind ik het prettig om de afbeelding een titel en/of een onderwerp te geven. Dan weet ik later nog waar de foto voor bedoeld is.
Informatie over de 'copyright' / 'disclaimer' staat ook omschreven op mijn website.

Hoe kom je bij de exif-gegevens?

Eigenlijk is dit erg simpel:

  1. Klik met de rechter muisknop op de afbeelding;
  2. Klik vervolgens op 'Eigenschappen';
  3. Je krijgt nu de algemene informatie te zien (je ziet nu te weinig; de eerste afbeelding onder aan deze pagina);
  4. Klik nu op het tabblad 'Details' (de tweede afbeelding onder aan deze pagina);

Hier zie je nu meer informatie. Grotendeels van deze informatie is aan te passen door er achter te klikken, in het invulveld.
Het aanpassen van de GPS-gegevens kan niet via de bovenstaande manier. Via verschillende software is het wel mogelijk om deze gegevens aan te passen. Één hiervan is van GeoSetter. Het vraagt wel even enige kennis, maar na wat uitzoeken, is het gemakkelijk om dit te gebruiken.

Afbeeldingen

Hieronder staan drie afbeeldingen. Deze afbeeldingen laten een voorbeeld over de efix-gegevens zien.

Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Voorbeeld exif-gegevens, © Arno Lucas
Voorbeeld exif-gegevens, © Arno Lucas
Voorbeeld exif-gegevens, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig