Studiofotografie

Categorie: fotografie tips

Over studiofotografie

Er is al behoorlijk veel geschreven over studiofotografie. Zo staan er op de website van Zoom.nl verschillende gratis (korte) cursussen om te volgen omtrent studiofotografie. Dit is altijd handig om achter de hand te hebben als je aan de slag wilt gaan in een studiosetting.
Een studiosetting kan je overal maken. Denk bijvoorbeeld in je woonkamer, in een bedrijfshal / loods of letterlijk in een studio. Met enkele 'simpele' softboxen kan je al aardig vooruit om jouw perfecte plaatje te maken.

Hoe pak ik dit goed aan?

Google en analyseer eerst de foto's die al gemaakt zijn in een studio. Of sla eens een magazine open en je vindt al verschillende studiofoto's. Bedenk eens hoe dat deze foto is opgebouwd. Wat is hiervoor gebruikt? Is hier maar één lamp of softbox voor gebruikt? Of zijn er meerdere lampen of softboxen voor gebruikt? Waar komt het licht vandaan? Is er gebruik gemaakt van reflectieschermen? En zijn deze wit-, zilver of goudkleurig? Op deze manier krijg je al een aardig beeld over hoe een beeld is opgebouwd.

Meer handen maken licht werk

Werk samen met andere mensen. Laat iemand helpen om de lampen of de te fotograferen objecten te verzetten. Maak je gebruik van modellen? Dan is het handig om een make-up artiest in te schakelen. Hij of zij kan er voor zorgen dat jouw model er nòg mooier uit komt te zien dan dat hij of zij al is.
Ga je etenswaren fotograferen? Vraag eventueel een kok die mee kijkt hoe je jouw producten het beste in beeld kan brengen. Hij of zij kan ook tips geven over het mooi opmaken van je borden.

Totaalbeeld

Kijk ook eens naar de omgeving. De omgeving waar je jouw producten op of in fotografeert is ook erg van belang. Je zou dit dus helemaal kunnen stijlen.
Bij etenswaren zou je de losse ingrediënten van het gerecht er bij kunnen fotograferen. Dan zie je waar het gerecht van is gemaakt. Dit geeft een extra touch aan jouw foto.
Heb je een product dat erg licht van kleur is? Dan kan een donkere achtergrond goed werken. Dat geeft extra contrast in je beeld. Visa versa werkt dit natuurlijk ook goed.

Wat kan je nog meer gebruiken om jouw foto een topfoto te maken?

Voor een mooie studiofoto maak je vooral gebruik van lampen of flitsers. Er is volop keuze en voor ieder wat wils. Daarom is het goed om je in de winkel te laten adviseren voor wat jij wilt gaan doen en daarvoor kan gebruiken. Zo heeft Kamera-Express verschillende soorten lampen en flitsers.
Ik maak gebruik van twee continu lampen van het merk Bresser. Hiermee kom ik al aardig uit de voeten en kan ik genoeg licht creëren om mijn producten goed uit te lichten.
Voor het fotograferen van mijn producten heb ik inmiddels ook wat extra handige attributen in huis. Zo heb ik een leisteen van 30cm x 40cm. Dit kan mooi gebruikt worden om producten een natuurlijkere look te geven. Daarnaast heb ik zelf een MDF-plaat zwart geverfd. Hierbij heb ik de helft van de plaat ook nog eens met beits bewerkt. Deze laag beits geeft een extra glanzend effect. Zo kan je er voor zorgen dat je product weerspiegeld in de ondergrond.

Voorbeelden

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.

Voorbeelden van het fotograferen van etenswaren

Het fotograferen van etenswaren is een leuke uitdaging. Je kan het helemaal vormgeven zoals je zelf wilt. Een foto van je gerecht maken, met je mobiel, is snel gedaan. En het gaat dan vaak om de herinnering.
Maar als je net even wat meer moeite doet, dan kan je hele mooie foto's maken van je gerecht. Met eerder genoemde hulpmiddelen kan je al gauw hele mooie foto's maken van je gerecht.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Meerdere recepten op een grafische achtergrond, © Arno Lucas
'Don't go nuts' | walnoten, © Arno Lucas
Gevulde paprika in tomatensaus volgens Slowaaks receptuur, © Arno Lucas
Tsjechische honingtaart Medovnik, © Arno Lucas
Rustiek brood, © Arno Lucas
Haute cuisine, © Arno Lucas

Voorbeelden van het fotograferen van huisdieren

Het fotograferen van huisdieren in een studio is toch wel een vak apart. Dieren hebben hun eigen willetje en blijven niet altijd gemakkelijk stil zitten. Of ze kijken niet altijd naar de plek waar jij dat graag wilt. Daarom is het handig om te werken met een assistent. Hij of zij kan je daarin ondersteunen. Overleg van tevoren wat voor foto je wilt maken, waardoor je samen kan kijken naar de beste oplossing.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Maincoone kat, © Arno Lucas

Voorbeelden van het fotograferen van andere producten

Elk product dient zich om gefotografeerd te worden. Of het nu gaat om iets heel kleins tot wat groots.
Bij het fotograferen van producten kan je, beter dan bij het fotograferen van etenswaren, de achtergrond veranderen. Zo komt jouw product in een totaal andere ruimte te staan. Het ziet er dan ook leuker uit dan met een 'saaie' achtergrond.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Never drink too much, © Arno Lucas
Bosje tulpen, © Arno Lucas
Bosje druifhyacinten, © Arno Lucas
Bosje druifhyacinten, © Arno Lucas
Een oude camera | Six-20 'BROWNIE' E, © Arno Lucas
Een hagedis gehouwen uit speksteen, © Arno Lucas
Luchtboogbeeldje van de Sint-Janskathedraal, © Arno Lucas
Luchtboogbeeldje van de Sint-Janskathedraal, © Arno Lucas
La Chouffe Soleil met de brouwerij op de achtergrond (bewerkt), © Arno Lucas
La Chouffe Houblon met de brouwerij op de achtergrond (bewerkt), © Arno Lucas
Foto's verwerkt in een menukaart, © Arno Lucas
Een gedroogd bloemstukje, © Arno Lucas
Herfst tafereeltje met pompoenen, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig