Scanografie

Categorie: fotografie tips

Wat is scanography?

Wie heeft er vroeger nooit zijn/haar hand of hoofd onder de kopieermachine gestaan? Dat was altijd leuk om te doen en je kreeg een grappig effect. Eigenlijk was je toen al bezig met scanography *. Bij scanography, ook wel gespeld als scannography, werk je niet met je fotocamera. Nee, je gaat aan de slag met je scanner. Je fotografeert als het ware mee. Feitelijk gezien houdt je je bezig met macrofotografie. Alleen ga je met je scanner anders aan de slag dan met je camera.
In plaats van dat je documenten 'fotografeert' met je scanner (zoals rekeningen of een pagina uit een boek), maak je nu beelden van driedimensionale objecten. Je kan eigenlijk alles op de glasplaat van je scanner leggen. Denk hierbij aan bladeren, munten of misschien zelfs stukken fruit. Zorg er natuurlijk wel voor dat je naderhand je scanner goed schoon maakt!
Meer informatie over scanography is terug te lezen op Wikipedia.

* Zelf zou ik dit naar het Nederlands vertalen als scanografie.

Wat heb je nodig?

Voor scanografie heb je uiteraard je scanner nodig. Het best is om een goede scanner te gebruiken. Maar wat is nou een goede scanner? Het best is om een scanner te hebben met een zo hoog mogelijke DPI mogelijkheid. DPI staat voor 'Dots Per Inch'. Hoe meer 'dots' hoe beter de kwaliteit van je afdruk. Zo kan je ook zorgen voor een betere vergroting van je afbeelding (als je deze uiteindelijk vergroot wil laten afdrukken).
Verder is het handig om een groot zwart vel te hebben (één die groter is dan de oppervlakte van je scanner). Dit is handig om over je onderwerp heen te leggen. Hierdoor krijg je een mooiere zwartere achtergrond.

Hoe ga je te werk bij scanography?

Zoals eerder omschreven, scan je eerder een document in; zoals rekeningen of pagina's van een boek. Nu ga je echter ander te werk. Je laat de klep van de scanner omhoog staan. Vervolgens leg je jouw 'kunstwerk' op de glasplaat van een scanner. Je kan nu de scan helemaal zelf vormgeven, zoals je het helemaal hebben wilt.
Let ook op met scherpe voorwerpen. Dit kan er voor zorgen dat je jouw scanner onherstelbaar mee beschadigt. Heb je vochtige objecten gebruikt, zog dan naderhand dat je scanner wel schoon gemaakt wordt!

Voorbeelden scanography

Ik heb al een paar scans gemaakt, waarbij ik de scanography heb toegepast. Deze blog zal verder aangevuld worden, aangezien ik me meer zal gaan verdiepen in scanografie. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Eerste pogingen

Deze kauwgomballen en schelpen waren mijn eerste pogingen van scanography. Ik wilde eerst eens kijken wat je kon doen met een scanner, naast papier scannen. Het stelde eigenlijk niet veel voor, maar het was interessant om te doen.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Kauwgom in de vorm van een smiley scanografie, © Arno Lucas
Abalone schelpen scanografie, © Arno Lucas

Munten

Munten worden vaker gescand. Een foto maken van munten wordt op zich ook wel gedaan. Maar de beste weergave van een munt krijg je door middel van scannen. Ik heb deze munten gescand. Hierbij heb ik ook gelet op waar het licht vandaan komt, zodat de schaduwen ook lekker zouden lopen over de scan.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Oude Slowaakse kronen, © Arno Lucas
Slowaakse 1, 2 en 5 eurocent met afbeelding van de Kriváň, © Arno Lucas

Bloemetjes

Bloemen zie je vaker terug bij scanography. Je kan je bloemen op verschillende manieren op de scanner neerleggen en er de mooiste creaties mee maken. In de toekomst wil ik nog wel meer gaan proberen om bloemen op een mooie manier te scannen.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Bloemetjes scanografie, © Arno Lucas
Bloemetjes scanografie, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig