Blog: Foto's bewerken naar zwart/wit

Blog | Zwart/wit-fotografie, © Arno Lucas

Zwart/wit fotografie

In de beginperiode van fotografie en film waren er alleen maar zwart/wit foto's en films. Kleur bestond in die tijd nog niet. Lees hier meer over de ontwikkelingen rondom fotografie.
Er zijn veel verschillende manieren om zwart/wit foto's te maken. Je kan vooraf al je camera instellen om zwart/wit foto's te maken. Een andere optie is om eerst de foto in kleur te maken en later de foto te bewerken naar zwart/wit.
Ook de bewerking kan verschillen. Zo kan je bijvoorbeeld een low-key foto of een high-key foto maken. Bij low-key fotografie zijn de foto's in zwart/wit en is de foto donker. Bij high-key is de foto dan juist lichter en lijkt het haast overbelicht.
Soms geeft het ook een bijzonder effect wanneer je een foto omzet naar zwart/wit, met daarin een onderdeel in kleur. Dan leg je meer de nadruk op het onderwerp dat in kleur is. Het maakt dan de foto interessanter om naar te kijken. Zo is er bijvoorbeeld ook een film waarin dit gebruikt is, namelijk 'Schindlers List'. Deze film is zwart/wit, behalve een meisje met een rode jas. Hier wordt dan de aandacht naar getrokken. Het meisje wordt indirect de hoofdrolspeelster van de film. Je gaat je inleven in een kindje in de oorlog.
Als ik fotografeer, dan kijk ik naderhand of de foto zich dient om in zwart/wit omgezet te worden. Ik heb wel eens foto's gemaakt, in kleur, die later beter in zwart/wit bleken te zijn. Als voorbeeld de foto 'Steegje Kerkstraat in 's-Hertogenbosch' hier beneden. Deze foto is 's-avonds, in kleur, gemaakt en naderhand in zwart/wit omgezet.
Met behulp van (verschillende) software kan je jouw kleurenfoto omzetten naar zwart/wit. Het is vaak een filter dat je gebruikt. Tegenwoordig kan je dit ook al simpel met een app op je telefoon doen. Persoonlijk vind ik dat je de foto zelf op de computer om moet zetten naar zwart/wit. Je hebt dan zelf de controle over onder andere de belichting en het contrast.

Canon geeft meer uitleg over zwart/wit-fotografie.

Foto's

Ik heb een aantal voorbeelden gemaakt in zwart/wit. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien. Meer foto's volgen nog.

Strand Vlissingen in zwart-wit, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
Watertoren in Vlissingen, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas
zwart-wit fotografie, © Arno Lucas