Blog | Winter fotografie, © Arno Lucas

Winterfotografie

Categorie: fotografie tips

Het is winter

Het wordt steeds kouder en er valt meer neerslag. De laatste jaren valt er weinig tot geen sneeuw. Maar geen zorgen, je kan alsnog leuke winterse foto's maken. Dit hoeft niet per se in Nederland te gebeuren. Ga er eens op uit naar onze ooster- of zuiderburen.

Waar let ik op tijdens het fotograferen van winterse taferelen?

Het mooist is het als er veel, maar dan ook echt veel sneeuw gevallen is. De foto moet ook iets vertellen. Een klein verhaal er achter. Denk aan een bijzondere locatie dat in winterse sferen is.
In plaats van alleen maar overdag te fotograferen, probeer ik soms ook 's-nachts te fotograferen. Dan maak ik hierbij een HDR-foto. De foto's komen er dan bijzonder mooi uit te zien. De over- en onderbelichte plekken in de foto worden door HDR-fotografie goed belicht.
Verder probeer ik zo vroeg mogelijk, wanneer het sneeuw net is gevallen, te fotograferen. Dan is de sneeuw nog mooi vers en zijn er weinig tot geen voetstappen in de sneeuw gezet. Hierdoor krijg je geen storende factoren in de sneeuw en ziet de sneeuw mooier uit.
In de winter zijn ook leuke taferelen te fotograferen. Denk eens aan versierde kerstbomen en wat daar allemaal in hangt. Maak eens een close-up van een kerstbal of een engeltje. In een aantal (grote) plaatsen zijn ook pleinen mooi in winterse sferen versierd. Hier kan je mooi spelen met (lange) sluitertijden bij veel mensen of de draaimolen.

Kerstmarkten

In november worden al op verschillende plekken kerstmarkten opgebouwd. Het is dan ook leuk om daar foto's te gaan maken. Maar... De ene kerstmarkt is de andere niet. Daarom is het handig om vooraf uit te gaan zoeken naar welke kerstmarkt je gaat. De ene kerstmarkt is namelijk nog mooier dan de andere.
Zo ben ik eerder al naar een kerstmarkt geweest in Keulen. Daar waren verschillende kerstmarkten op verschillende pleinen. Het was goed te bezoeken op één dag. Helaas lag er toen geen sneeuw, waardoor het nèt iets minder was. Er zijn verschillende kraampjes met veel lekkernijen en vooral veel kerstspullen.
Ik ben met twee vrienden naar de kerstmarkt in de gemeentegrot van Valkenburg geweest. Voorafgaand van het bezoek had ik de website al bezocht. Het leek mij een erg mooie locatie om naar toe te gaan. Achteraf was ik blij dat ik hier naar toe gegaan ben, het was inderdaad wat ik verwachtte. Ik heb er mooie foto's en een mooi filmpje kunnen maken (zie hier onder). De grotten zijn lang genoeg open om alle kraampjes goed te bewonderen. De entree is niet al te hoog en bij extreme drukte wordt er gekeken hoeveel mensen naar binnen en buiten gaan. We zijn met de trein naar Valkenburg a/d Geul gegaan. Dit was beter te doen dan met de auto, want het was enorm druk in Valkenburg.
Een andere kerstmarkt is in Drunen, namelijk het Dickens Festijn. Hier zijn een aantal kerstkraampjes. Sinds 2015 is er ook de 'Dickens by Night', waarbij de vooravond het festijn in de avond afspeelt. Er lopen acteurs rond, die gekleed zijn en gedragen in de stijl van Charles Dickens.
Ieder jaar is er in 's-Hertogenbosch een overdekte ijsbaan en de Joris' Kerstboom staat prominent midden op de Parade. Bezoekers mogen dan foto's van hun dierbaren in de kerstboom hangen. Dit alles onder het thema Bosch' Winterparadijs.

Kerststallen

In iedere stad, dorp en huishouden kom je het rond de kerstdagen wel tegen, een kerststal. De één is nog groter en mooier dan de ander.
Ik kom uit 's-Hertogenbosch en ga dan natuurlijk naar de levensgrote kerststal in de Sint-Jan. Vroeger stonden hier levende dieren in. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van opgezette dieren. Het hele kerstverhaal wordt in beeld gebracht door middel van de dieren en de poppen die gebruikt worden.
Bekijk hieronder de video's die ik er van gemaakt heb.

Tips

Let altijd op bij het fotograferen in de buitenlucht tijdens de winter. Als je met je camera naar buiten gaat, is er een (groot) temperatuurverschil. Hierdoor ontstaat er condens op je lens. Het duurt altijd eventjes voordat dit weg is. Ga daarom niet gelijk aan de slag met het fotograferen, maar wacht altijd eventjes (zo'n 5 á 10 minuten).
Canon Nederland geeft goede tips & tricks over winterfotografie.
Het is altijd leuk om een geslaagde foto te gebruiken als kerstkaart. Zo maak je van je eigen kerstkaart een nog persoonlijker bericht.

Filmpjes en foto's

Ik heb al een aantal filmpjes gemaakt rondom de kerst- / wintermarkten. Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken.
Ik heb al redelijk wat winterse foto's gemaakt. Onder andere in de sneeuw en tijdens kerstmarkten. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Eigen gemaakte kerstkaart (in combinatie met een grafische weergave van het internet), © Arno Lucas
Kerstmarkt in Brussel, © Arno Lucas
Kerststal in Brussel, © Arno Lucas
Eigen gemaakte kerstkaart (in combinatie met een grafische weergave van het internet), © Arno Lucas
Schaatsen op natuurijs, © Arno Lucas
Schaatsen op natuurijs, © Arno Lucas
Schaatsen op natuurijs, © Arno Lucas
Bootje aan de Kirnbergsee, © Arno Lucas
Bootje aan de Kirnbergsee, © Arno Lucas
Stukje natuur in de sneeuw, © Arno Lucas
Aa Veghel in de winter, © Arno Lucas
Riviertje in winterse sferen, © Arno Lucas
Aa Veghel in de winter, © Arno Lucas
Kerststad Valkenburg, © Arno Lucas
Kerststad Valkenburg, © Arno Lucas
Kerststad Valkenburg, © Arno Lucas
Kerststad Valkenburg, © Arno Lucas
Kerststad Valkenburg, © Arno Lucas
Loonse en Drunense Duinen in de Winter, © Arno Lucas
Aa Veghel in de winter, © Arno Lucas
Kerkstraat 's-Hertogenbosch in winterse sferen, © Arno Lucas
Ekdoms Winter BBQ, © Arno Lucas
Bosch Winter Paradijs Den Bosch, © Arno Lucas
Weihnachtsmarkt Köln, © Arno Lucas
Weihnachtsmarkt Köln, © Arno Lucas
Weihnachtsmarkt Köln, © Arno Lucas
Weihnachtsmarkt Köln, © Arno Lucas
Dickens by Night Drunen, © Arno Lucas