Blog | Tsjechië, Slowakije en Polen, © Arno Lucas
Blog | Tsjechië, Slowakije en Polen, © Arno Lucas
Blog | Tsjechië, Slowakije en Polen, © Arno Lucas

Tsjechië, Slowakije en Polen

Categorie: reizen

LET OP: het is een uitgebreide blog! Onder andere omdat ik zo enorm enthousiast ben over de landen Tsjechië, Slowakije en Polen. Om je gemakkelijker door de pagina te navigeren, heb ik hieronder een index gemaakt.

Index

Waarom deze blog?;
Vroeger;
Praktische informatie;
- Betaalmiddelen;
Bezochte locaties in Tsjechië;
- Singlereis Noord-Tsjechië;
- Het Reuzengebergte;
- Praag;
Bezochte locaties in Slowakije;
- Tatragebergte;
- Liptov-museum;
- Slowaaks Paradijs;
Bezochte locaties in Polen;
- Zakopane;
- Staatsmuseum Auschwitz;
- Zoutmijn Krakau;
Recepten;
- Medovník honingtaart;
- Gevulde paprika;
- Goulash uit Bratislava;
- Delicatesse: Langoše;
Sfeervol kampvuur

Waarom deze blog?

Eigenlijk wilde ik al langer weer een keertje terug naar Tsjechië en Slowakije. Daarom heb ik met m'n vrienden besloten om in de zomer van 2018 op vakantie te gaan naar Tsjechië en Slowakije. We gingen terug naar de camping in Teplice nad Metují. Daar zaten we in een houten huisje (zie foto's onder Reuzengebergte). In Slowakije verbleven we niet op de autocamping waar we vroeger verbleven. Op die camping is het alleen mogelijk om met caravans, vouwwagens, kampers of tenten te overnachten. Daarom besloten we om bij de naastgelegen camping te overnachten (zie foto's Tatragebergte / Vavrišovo).
Natuurlijk heb ik mijn camera meegenomen tijdens deze vakantie, om het één en ander vast te leggen. Maar ik wil vooral laten zien hoe mooi de landen Tsjechië en Slowakije zijn en wat er allemaal daar te doen is.
Om mijn ervaringen, en tevens ook foto's, met anderen te delen heb ik deze blog geschreven. Bekijk meer van mijn foto's op mijn Flickr-pagina.

Vroeger met vakanties naar Tsjechië, Slowakije en Polen

Vroeger ging ik met m'n ouders en broer geregeld op vakantie naar Tsjechië en Slowakije, met uitstapjes naar Polen. Ik vond dit altijd erg gezellig en het was altijd wel een stukje herkenning voor mij. We maakten er dan geregeld wandelingen in de natuur (onder andere het Reuzengebergte en de Hoge- en Lage Tatra gebergten).
In Tsjechië gingen we altijd naar camping Bučnice in Teplice nad Metují, een mooie camping aan een riviertje. In Slowakije gingen we altijd naar Dolný Kemp Vavrišovo. In de buurt van deze camping konden we altijd lekker zwemmen in een schone rivier waar ook altijd gevist werd. Er werd vroeger ook vaak gekanood op deze rivier. Tegenwoordig stroomt de rivier toch te hard om er fatsoenlijk te kunnen zwemmen, helaas.

Polen: In 1999 stonden we in de Poolse krant
Polen: Een karikatuur gemaakt in Zakopane (1998)
Slowakije: ATC Vavrišovo (2005; gefotografeerd met een compact camera), © Arno Lucas
Slowakije: de weg naar Vavrišovo (2005; gefotografeerd met een compact camera), © Arno Lucas
Slowakije: een schuurtje in Vavrišovo (2005; gefotografeerd met een compact camera), © Arno Lucas

Extra en praktische informatie voordat je op vakantie gaat naar Tsjechië, Slowakije of Polen

De taalbarrière blijft, zelfs na 13 jaar dat ik er voor het laatst geweest ben, een probleem. Vaak spreken de inwoners van Tsjechië en Slowakije nog in hun eigen taal. Soms kan je gebrekkig in het Duits of Engels communiceren. Bij toeristische plekken wordt er al beter Duits of Engels gesproken.
Een aantal handige woorden om te gebruiken of te herkennen zijn: děkujeme (bedankt of dank je wel), prosím (alstublieft), dobrý den (goedendag), pozor vlak (pas op, trein), potraviny (winkel waar je levensmiddelen kan kopen), zmrzlina (softijs), mléko / mlieko (melk), škoda (jammer).
De gebouwen zijn ook nog niet al te modern. Vaak zie je dat de muren afgebladderde verf of pleisterwerk hebben. De inrichting is ook nog aan de oubollige kant.

- Betaalmiddelen

In Tsjechië kan je niet met de euro betalen. Daar betaal je dan nog steeds met de Tsjechische Kroon. In Polen betaal je met de Poolse Złoty.
Tot 2009 betaalde men in Slowakije met de Slowaakse Kroon. Elk muntje had zo zijn eigen kop-zijde. Zo had bijvoorbeeld de 20h de berg Kriváň, het nationaal symbool.
Sinds 2009 betaalt men in Slowakije ook met de euro. Zoals elk land heb je een andere vormgeving op de kop-zijde. In Slowakije staat er op de kop-zijde, van de 1, 2 en 5 eurocent, de berg Kriváň.

Oude Slowaakse kronen (van 10 heller tot 10 Slowaakse Kronen), © Arno Lucas
Slowaakse 1, 2 en 5 eurocent met afbeelding van de Kriváň, © Arno Lucas

Bezochte locaties in Tsjechië

Vroeger heb ik met m'n ouders en broer een aantal locaties in Tsjechië, Slowakije en Polen bezocht. Deze locaties heb ik ook met mijn vrienden nogmaals bezocht. Deze aanraders wil ik dan ook graag met jullie delen. Zodat je gegarandeerd mooie plekken kan bezoeken.

- Singlereis Noord-Tsjechië

In september 2019 heb ik voor het eerst een singlereis gedaan. Om daar een beetje zekerheid in te bouwen ben ik naar Noord-Tsjechië geweest, aangezien ik dit gebied al een beetje kende. Mijn ervaringen heb ik geschreven in een andere blog.

- Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een groot en prachtig gebied om te wandelen! Wij verbleven zelf op camping Bučnice in Teplické nad Metují. Een specifieke omgeving (Teplické Skály / Adršpašské skály) vind ik enorm leuk om te bewandelen, omdat er rotsen zijn waar je iets in terug kan zien. Bijvoorbeeld een schildpad of de burgemeester. Mijn tip is wel om te starten in Adršpach. Hier start je namelijk gelijk bij de rotsen, het mooiste gedeelte van het gebied. Via de blauwe, groene en uiteindelijk de gele route kom je uit bij Teplice nad Metují. De route is zowel voor jong als oud een prachtige route om ooit eens gedaan te hebben.
Tijdens mijn wandelvakantie / singlereis verbleven we ook in het Reuzengebergte, maar nu bij Malá Skála.

In het naastgelegen bos heb ik een aantal bosgeluiden geprobeerd op te nemen. Deze zijn hieronder te beluisteren.

Tsjechië: Camping Bučnice Teplice nad Metují (2005; gefotografeerd met een compact camera), © Arno Lucas
Tsjechië: Één van de hutjes op de camping (in dit soort hutje overnachtten we, camping Bučnice bij Teplice nad Metují), © Arno Lucas
Tsjechië: Een boemeltje dat in de regio reist, © Arno Lucas
Tsjechië: Uitzichtpunt op Teplice nad Metují, © Arno Lucas
Tsjechië: Wandeling bij Teplice nad Metují, © Arno Lucas
Tsjechië: Natuur bij Teplice nad Metují, © Arno Lucas
Tsjechië: BBQ op de camping, © Arno Lucas
Prachtige wandeling in het Reuzengebergte | Teplické Skály, © Arno Lucas
Prachtige wandeling in het Reuzengebergte (de burgemeester) | Teplické Skály, © Arno Lucas
Tsjechië: Prachtige wandeling in het Reuzengebergte (schildpad) | Teplické Skály, © Arno Lucas
Tsjechië: Prachtige wandeling in het Reuzengebergte | Teplické Skály, © Arno Lucas
Tsjechië: Prachtige wandeling in het Reuzengebergte | Teplické Skály, © Arno Lucas

- Praag

De hoofdstad van Tsjechië moet je toch echt een keer gezien hebben! Deze stad heeft veel verborgen plekken en historische locaties om eens goed bezocht te hebben. Tijdens onze vakantie in 2018 waren we 'maar' één dag in de stad. Eigenlijk heb je, achteraf gezien, langer de tijd nodig om de stad beter te leren kennen. Er is zo veel moois te zien in de stad. Denk maar eens aan de astronomische klok, de Karelsbrug (Karlův most), en natuurlijk de John Lennon Wall (zie de foto's hier onder). Vanuit de Petřín-uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de stad (zie de panoramafoto hier onder).

Tsjechië: Stadsbezoek in Praag (John Lennon Wall), © Arno Lucas
Tsjechië: Stadsbezoek in Praag (John Lennon Wall), © Arno Lucas
Tsjechië: Stadsbezoek in Praag (Karelsbrug | Karlův most), © Arno Lucas
Tsjechië: Stadsbezoek in Praag, © Arno Lucas
Tsjechië: Stadsbezoek in Praag, © Arno Lucas

Bezochte locaties in Slowakije

- Tatragebergte / Vavrišovo, Liptovský Mikuláš en Liptovský Hrádok

In Slowakije moet je zeker eens naar de Tatragebergte gaan. In deze gebergte kan je verschillende prachtige wandelingen maken. Tussen de Hoge Tatra (Vysoké Tatry) en Lage Tatra (Nízke Tatry) kan je bijvoorbeeld goed overnachten in Liptovský Mikuláš en Vavrišovo. Wij verbleven vroeger op de Dolný Kemp ('dolný' betekent 'lager') in Vavrišovo. In 2018 verbleven we op de andere autocamping. Als je naar beide in Vavrišovo rijdt, kom je de oude en vervallen schuurtjes tegen (zie de foto's hier onder).
Vanuit hier kan je alle kanten op. Je bent binnen korte tijd in de Hoge- of Lage Tatra. En binnen een uurtje zit je al in Polen (zoals Zakopane). Eén van de meest uitdagende bergen is de Kriváň met een hoogte van 2.495 meter. Elke Tsjech of Slowaak dient minstens één keer in zijn/haar leven deze berg beklommen te hebben.
Op zo'n 500 meter lopen vanuit de camping kan je naar de rivier Belá. Deze rivier heeft haar ontsprong vanuit Tichá dolina en stroomt naar Liptovský Hrádok (ligt ook in de buurt van Vavrišovo) waar het overgaat in de Váh. De rivier is in totaal 23km lang. Onderstaande video laat de rivier Belá, naast de campings in Vavrišovo, goed in beeld zien.

Slowakije: Schuurtjes in Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Schuurtjes in Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Autocamping in Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Huisje op Autocamping in Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Dolný Kemp Vavrisovo (2005; gefotografeerd met een compact camera), © Arno Lucas
Slowakije: Rivier Belá bij Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Rivier Belá bij Vavrisovo, © Arno Lucas
Slowakije: Gestapelde stenen bij de rivier Belá, © Arno Lucas
Slowakije: Fontána Metamorfózy in Liptovský Mikuláš, © Arno Lucas
Slowakije: Fontána Metamorfózy in Liptovský Mikuláš, © Arno Lucas
Slowakije: Middeleeuws kasteel en herenhuis uit de Renaissance in Liptovský Hrádok, © Arno Lucas

- Liptov-museum

Wil je graag wat over de historie van Slowakije te weten komen? Dan is het historische museum in Pribylina een èchte aanrader. Dit museum laat de historie zien van de landstreek Liptov. In dit openluchtmuseum zijn de typische woningen, inclusief inrichting, uit de Liptov nagemaakt.

Slowakije: Museum van een 'Liptov' dorp (Pribylina), © Arno Lucas
Slowakije: Museum van een 'Liptov' dorp (Pribylina), © Arno Lucas
Slowakije: Museum van een 'Liptov' dorp (Pribylina), © Arno Lucas
Slowakije: Museum van een 'Liptov' dorp (Pribylina), © Arno Lucas

- Slowaaks Paradijs

Als je toch naar Slowakije gaat, dan moet je minstens één keer tijdens je vakantie gewandeld hebben. Het Slowaaks Paradijs (Slovenský Raj) is dan zeker een aanrader. * Er zijn verschillende startpunten waar vandaan je kan gaan wandelen. Ik ben tijdens de laatste vakantie begonnen in Podlesok. Hier namen we de groene route langs de Suchá Belá. Een mooie wandeling met hier en daar vals plat. En vooral verschillende bruggetjes en trappen waarlangs je kan lopen. *

Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas
Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas
Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas
Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas

Notitie *: Sommige routes en een aantal plekken zijn absoluut niet toegankelijk voor honden, hoe klein of groot ze ook zijn. Het advies is dan ook om ze niet mee te nemen tijdens de wandeling! Ik zou de routes ook niet aanraden voor kleine kinderen. Zoals je op sommige foto's kan zien, zijn de trappetjes best gevaarlijk voor kinderen en honden.

Bezochte locaties in Polen

- Zakopane

Als je dan toch in deze omgeving bent (vanuit bijvoorbeeld de Hoge Tatra in Slowakije), dan moet je ook een keer in Zakopane zijn geweest! Hier kan je je ogen uit kijken qua winkeltjes en aparte kraampjes. De bekendste winkelstraat van Zakopane is Krupówki. Als je deze lange winkelstraat naar beneden uitloopt, kom je uit op de straat 'Na Gubałówkę'. Hier staan ook veel verschillende kraampjes, zelfs onder een brug. Vroeger stond het onder de brug vol met kraampjes. In 2018 vond ik het wel wat tegenvallen. Wat je zeker een keer gekocht moet hebben is de speciale kaas (Oscypki / Oscypek) uit de regio van Zakopane. Oscypek is gezouten kaas van schaapsmelk. Deze kaas is het lekkerst als het even wordt gegrild en met jam geserveerd wordt.

Oscypki of Oscypek (kaas) | Zakopane, © Arno Lucas
Oscypki of Oscypek (kaas) | Zakopane, © Arno Lucas
Polen: Markt onder de brug in Zakopane, © Arno Lucas
Polen: Markt onder de brug in Zakopane, © Arno Lucas

- Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Vanuit Tsjechië en Slowakije kan je ook dagtrips maken naar Polen. Zo zijn we naar Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau geweest. Dit moet je toch minstens één keer in je leven bezocht hebben. Wat heeft dit een indruk gemaakt…

Polen: We bezochten ook Auschwitz-Birkenau tijdens onze vakantie, © Arno Lucas
Polen: We bezochten ook Auschwitz-Birkenau tijdens onze vakantie, © Arno Lucas
Polen: We bezochten ook Auschwitz-Birkenau tijdens onze vakantie, © Arno Lucas
Polen: We bezochten ook Auschwitz-Birkenau tijdens onze vakantie, © Arno Lucas

- Zoutmijn in Krakau

Een andere plek dat je zéker een keer moet bezoeken is de zoutmijn in Wieliczka (de buurt van Krakau)! De stad zelf is al prachtig om te bezoeken, maar de zoutmijn is ècht iets unieks! De zoutmijn is zelfs één van de oudste zoutmijnen van de wereld en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Polen Krakau, © Arno Lucas
Polen Krakau, © Arno Lucas

Recepten

Ik ben zeker nog van plan om andere recepten uit Tsjechië of Slowakije na te maken. Deze recepten haal ik dan van de site van Ajvar.

- Medovník honingtaart

Tijdens de reünie, van de wandelvakantie in 2019, had een groepsgenote deze Medovník honingtaart gemaakt voor ons. Ze had het recept gevonden via de website van Ajvar, waar meerdere recepten uit Tsjechië en Slowakije op staan. Deze taart wilde ik ook een keer maken, dus maakte ik het voor mijn verjaardag in 2019. Het smaakte goed, maar de taart is wel mierenzoet. Ik heb in juli 2020 onderstaande foto's gemaakt om er mooie foto's van te maken. Het is me aardig gelukt vind ik zelf.

Tsjechische honingtaart Medovnik, © Arno Lucas
Tsjechische honingtaart Medovnik, © Arno Lucas
Tsjechische honingtaart Medovnik, © Arno Lucas

- Gevulde paprika volgens Slowaaks recept

Plnené papriky v paradajkovej omáčke
In 2020 heb ik gevulde paprika gemaakt volgens Slowaaks recept. Voor dit recept had ik meerdere kruiden nodig, zoals laurierbladeren, priment en hete rode paprikapoeder. Dit smaakte erg lekker! Daarom heb ik het recept inmiddels al meerdere keren gemaakt.

Plnené papriky v paradajkovej omáčke, © Arno Lucas

- Goulash uit Bratislava met knoedels

Bratislavský guláš a knedlíky
Daarnaast heb ik in 2020 een ander recept uit Slowakije geprobeerd na te maken. Dit keer probeerde ik 'Goulash uit Bratislava' (Bratislavský guláš) met knoedels (knedlíky) te maken. Voor een eerste keer was het wel wàt ingewikkeld om het recept te maken. Maar... Als je het eenmaal kan, dan is het goed te doen! Het is zeker de moeite waard om het recept eens te maken en je kan er uitgebreid van eten.

Bratislavský guláš a knedle, © Arno Lucas
Bratislavský guláš a knedle, © Arno Lucas

- Delicatesse: Langoše

In Tsjechië en Slowakije zou je zéker een keer 'langoše' (zie foto's hier onder) moeten proberen. Dit is deeg dat is gefrituurd in knoflookolie en wordt belegd met ketchup en kaas. Het lijkt dus op een pizza en wordt vaak gebruikt als snack. Dit is volgens verschillende sites de meest favoriete snack in Tsjechië en Slowakije. Tijdens onze vakantie hebben we dit geprobeerd. Het was lekker, maar ik had het me toch wel anders voorgesteld (dan wat ik me van vroeger kon herinneren).

Slowakije: Langoše (snack uit Tsjechië en Slowakije), © Arno Lucas
Slowakije: Langoše (snack uit Tsjechië en Slowakije), © Arno Lucas

Sfeervol kampvuur

In Tsjechië en Slowakije heb je nog de mogelijkheid om op sommige campings een kampvuur te maken. Zo mochten wij op de camping in Slowakije elke dag een kampvuur maken. Er lag op de camping ook genoeg hout dat we mochten gebruiken. Onderstaande filmpjes zijn gemaakt in Vavrišovo. Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken.

 

Fotografie tips

Festivals

Reizen

Steden fotografie

Nieuws

Overig