Blog over het exposeren van foto's, © Arno Lucas
Blog over het exposeren van foto's, © Arno Lucas
Blog over het exposeren van foto's, © Arno Lucas

Tips voor het exposeren van foto's

Categorie: fotografie tips

Index

Waarom deze blog?;
Waar probeer ik rekening mee te houden?;
Tips;
- Kill your darlings;
- Foto's vooraf selecteren;
- Materiaalkeuze;
- Tekst en uitleg;
- Maak een voorproef;
Geëxposeerde foto's;
- PS4FUN (2014);
- Fotoclub Drunen (2015);
- Fotoclub Drunen (2018);
- Fotogroep Vlijmen (2020);

Waarom een blog over het exposeren van foto's?

Als fotograaf wil je niks liever dan dat jouw foto's gezien wordt. Daarom is het, naast dat 't leuk is, ook belangrijk om te exposeren.
In de afgelopen jaren heb ik bij fotoclubs gezeten. Met deze fotoclubs deed ik dan ook mee met de exposities. Elke fotograaf laat dan tijdens zo'n expositie zijn/haar beste werk van de afgelopen tijd zien. Een uitgelezen kans om je werk aan het 'grote' publiek te laten zien. Het is dan leuker om je foto's te presenteren, dan dat ze ergens verscholen op de computer blijven staan.

Waar probeer ik rekening mee te houden?

Daarnaast presenteer ik alleen mijn werk waar ìk trots op ben. De foto's hebben dan ook een extra controle gekregen op de nabewerking. Dat wil zeggen dat ik gekeken heb of dat de foto's ook 'recht' staan (bijvoorbeeld dat de lijnen van een muur zijn dan recht). Ook kijk ik dan naar de kleuren / belichting. Is het helemaal zoals ik het hebben wil? Is alles dan in orde, dan laat ik ze afdrukken op fotopapier en lijst ik ze zelf in.
De foto's zouden mooi tot zijn recht komen wanneer ze ingelijst zijn in een passe-partout en geplakt op karton. Bekijk hiervoor mijn video over het inlijsten. Tegenwoordig kan je jouw foto's ook op een andere manier exposeren. Bijvoorbeeld op geborsteld aluminium, op canvas of denk eens aan forex.

Bekijk hieronder alvast wat foto's die ik geëxposeerd heb.

Tips

Er zijn een aantal tips die ik graag mee zou willen geven. Hiermee kan jij jouw materiaal beter exposeren.

- Kill your darlings:

Hoewel een foto prachtig is om te exposeren, kan het zijn dat jouw werk niet 'goed' genoeg is om te exposeren. Wil je bijvoorbeeld een bepaald verhaal vertellen binnen je expositie? Dan moet je hier namelijk ook rekening mee houden. En je kan niet in een ruimte al jouw werk laten zien. Je moet hierin dan keuzes gaan maken (niet te veel foto's; is het de moeite waard om zo veel te laten zien; etc.).

- Foto's vooraf selecteren:

Natuurlijk heb je een hoop foto's die je graag wil exposeren. Maar kan je helaas niet al je werk exposeren. Daarom is het handig om foto's vooraf al te selecteren. Print je foto's vooraf al uit. Dit mag/kan op verschillende formaten zijn, bijvoorbeeld 10x15cm of 20x30cm.
Nu je de foto's geprint hebt, kan je gemakkelijker schuiven met je foto's. Welke foto's horen goed bij elkaar, en welke niet? Wil je de foto's allemaal naast elkaar exposeren, of mogen ze ook boven elkaar?
Als je dit gedaan hebt kan je betere keuzes maken.

Foto's selecteren voor het exposeren, © Arno Lucas
Foto's selecteren voor het exposeren, © Arno Lucas

- Materiaalkeuze:

Op wat voor materiaal ga je exposeren? Er zijn diverse soorten keuzes. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor foto's op rvs geborsteld aluminium. Een andere mogelijkheid is om je foto's in passe-partout en ingelijst te presenteren. Het is ook erg mooi om je foto op forex af te laten drukken, dit geeft namelijk een strakkere uitstraling. Maar... Let wel op dat het geen mix wordt van verschillende soorten materiaal. Dit oogt erg rommelig en zorgt voor afbreuk van je gepresenteerde werk.

- Tekst en uitleg:

Hierbij is het handig om te weten aan wie je gaat exposeren. Komen je foto's in een (exclusieve) gallerie te hangen? Dan zou je er aan kunnen denken om een prijskaartje bij de foto te plaatsen. Maar als beginnende/hobby fotograaf is dit vaak niet het geval. Daarom zou je er over na kunnen denken om een titel aan de foto te geven met daarbij een korte omschrijving. Bij de omschrijving kan je beter niet vertellen wat je ziet. Bijvoorbeeld als je een foto van een boom hebt, vertel dan niet dat je een boom ziet. Vertel wat deze foto zo bijzonder maakt (bijvoorbeeld de techniek of expositie van de foto; of wat het onderwerp zo bijzonder maakt).

- Maak een voorproef:

Soms is het al handig om een voorproef te maken van de expositieruimte. Dan kan je bekijken waar je welk materiaal neer gaat hangen. En hoe groot het geëxposeerd gaat worden. Als je heel klein werk op een enorm grote muur gaat exposeren, dan valt het haast niet op. Of als je (te) groot werk op een hele kleine muur exposeert, dan is 't misschien te prominent aanwezig. Dus daarom is het handig om vooraf al een idee te hebben van hoe je het gaat exposeren.

Een voorproef van hoe de foto's op bord geëxposeerd worden, © Arno Lucas
Een voorproef van hoe de foto's op bord geëxposeerd worden, © Arno Lucas

Geëxposeerde foto's

In de afgelopen jaren heb ik al een aantal keren mogen exposeren. Ik mocht bij de verschillende fotoclubs, waar ik dan in dat jaar lid bij was, mijn beste materiaal van dat moment tentoonstellen.

Expositie PS4FUN, 2014

In 2014 exposeerde ik voor het eerst mijn foto's. Dankzij dat ik bij fotoclub PS4FUN lid was, had ik de mogelijkheid om hier mijn foto's te exposeren. Onderstaande foto's heb ik gemaakt in verlaten gebouwen ergens in België. Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Urbex, Lost Places | Expositie 2014, © Arno Lucas
Urbex, The Pianist | Expositie 2014, © Arno Lucas
Urbex, Lost Clothes | Expositie 2014, © Arno Lucas
Urbex, Lost Clothes | Expositie 2014, © Arno Lucas
Expositie 2014, © Arno Lucas

Expositie Fotoclub Drunen (2015)

In 2015 werd ik lid bij Fotoclub Drunen. Tijdens een vakantie in Den Helder en Texel maakte ik deze foto's bij een visafslag. Ik wilde hierbij het vakmanschap in beeld brengen. Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Visser | Expositie 2015, © Arno Lucas
Netten visserij | Expositie 2015, © Arno Lucas
Expositie 2015, © Arno Lucas

Expositie Fotoclub Drunen (2018)

Tijdens de expositie van Fotoclub Drunen, in 2018, wilde ik graag verschillende soorten foto's uit mijn portfolio laten zien. Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Wieliczka-zoutmijn (Krakau) | Expositie 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018 | Expositie 2018, © Arno Lucas
Een prachtig uitzicht met zonsondergang | Expositie 2018, © Arno Lucas
Theater Festival Boulevard | Expositie 2018, © Arno Lucas
Expositie 2018, © Arno Lucas

Expositie Fotogroep Vlijmen (2020)

In 2019 ben ik lid geworden van Fotogroep Vlijmen. Door het jaar heen heb ik mijn portfolio kunnen presenteren bij de club. Voorgaande exposities koos ik mijn meest recente foto's uit, waar ik trots op was. Dit jaar wilde ik het beste werk uit mijn archief exposeren. Tijdens één van de clubavonden kwam een fotoredactrice van de Volkskrant op bezoek om ons te adviseren welke foto's het beste presenteerd kunnen worden. Ik had al een idee welke foto's, maar toch kwamen er een aantal verrassende foto's naar voren. Zie op onderstaande foto's de foto's die ik wilde exposeren. Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.
In verband met de coronacrisis is deze tentoonstelling helaas niet door gegaan. Bekijk hier de 'geëxposeerde foto's' terug.

Natuurfotografie | Expositie 2020, © Arno Lucas
Jazz in Duketown | Expositie 2020, © Arno Lucas

 

Fotografie tips

Festivals

Reizen

Steden fotografie

Nieuws

Overig