Tips voor reisfotografie

Categorie: reizen

Waarom deze blog over reisfotografie?

Je kan gemakkelijk en al vrij snel op reis gaan. Het begint vaak al bij je eigen voordeur. In Nederland zijn er verschillende mooie locaties om tijdens je vakantie door te brengen. Of het nu gaat om het kustgebied of het glooiende landschap in Limburg...
Zodra je de grens over gaat, krijg je al snel een sms'je van je telefoonprovider. Afhankelijk van je provider en welk abonnement je hebt krijg je een soortgelijk sms binnen: "Beste klant, in de EU kunt u onbeperkt bellen en sms'en. Internetten is beperkt. Als uw bundel op is dan kunt u Extra Internet EU aanschaffen in __ of de App." Zodra je dit binnen hebt, dan weet je dat je ècht in het buitenland bent.
Maar wat is er leuker dan reizen en nieuwe avonturen maken? Deze mooie avonturen wil je graag nog langer blijven herinneren. Dan is het ook handig om je camera mee te nemen. Middels deze blog wil ik mijn tips geven over reisfotografie. Want... Waar let ik op tijdens mijn reis? En wat doe ik met mijn foto's naderhand? Lees en kijk dus mee in deze blog over mijn tips.

Waar let ik op tijdens mijn reisfotografie?

Ik zorg dat ik, voorafgaand aan mijn reis, goed weet wat ik kan verwachten. Ik ga dus goed voorbereid op pad. En denk dus niet alleen na over wat voor spullen ik allemaal mee neem. Denk aan de soort lenzen, maar ook kleding.
Want niet elke locatie heeft de dezelfde spullen nodig. Bijvoorbeeld: de ene locatie (bijvoorbeeld een stad) is het mooi om een groothoeklens mee te nemen. Bij de andere locatie is het weer mooi om een telelens bij je te hebben (bijvoorbeeld als je dieren op afstand wilt fotograferen). Dan is het dus handig dat je voorafgaand aan je reis al weet wat je mee moet nemen.
Dus mijn eerste tip is om goed voorbereid, met de juiste spullen, op pad te gaan.

Google vooraf je locaties

Ik zorg er voor dat ik al geGoogled heb op de locatie. Als voorbeeld: mijn reis naar Barcelona. Ik heb voorafgaand al geGoogled op de activiteiten die er te doen zijn in deze stad. Hierbij heb ik gelet op de meest bijzondere plekken. En vooral... Wat is er zoal gefotografeerd op deze locaties? Ik heb dus geGoogled op afbeeldingen in Barcelona. Zo krijg je, al vooraf aan je vakantie, een goed beeld van je vakantiebestemming. Zo kom je op meer unieke locaties dan je eigenlijk had gedacht.
Het is dus al leuk om de dezelfde soort foto's te maken. En vaak is het dan al leuk om jouw foto's nèt even wat anders te fotograferen. Maar... Je kan ook gaan bedenken wat je er mee kan gaan doen. Zo heb ik in Barcelona een aantal objecten gefotografeerd. Deze objecten heb ik vervolgens in Photoshop uitgeknipt. Dit heb ik kunnen gebruiken voor in m'n fotoboeken. Maar ik heb er ook weer een aparte foto van gemaakt, waarbij het lijkt alsof alle uitgeknipte objecten bij elkaar horen (zie voorbeeld hier onder).

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Voorbeeld: een bewerking van vijf foto's uit Barcelona, © Arno Lucas
Voorbeeld: Toeristen kijken en fotograferen in Park Güell, © Arno Lucas
Voorbeeld: Toeristen kijken en fotograferen bij Sagrada Famìlia, © Arno Lucas
Voorbeeld: Font Mágica of Montjuïc -> zie op de locatie al de foto voor je, © Arno Lucas
Font Mágica of Montjuïc, © Arno Lucas
Voorbeeld: locals in een straatje in Barcelona, © Arno Lucas

Fotografeer unieke locaties en gebruik unieke standpunten tijdens je reis

Verder is het leuk om bijvoorbeeld in je foto iets mee te nemen wat typerend is van die locatie. Denk bijvoorbeeld aan de locals of aan de vele toeristen die bij een bepaalde locatie aanwezig zijn. Onder aan deze pagina heb ik een aantal voorbeeldfoto's geplaatst, waaronder één foto bij de Sagrada Famìlia in Barcelona. De Sagrada Famìlia heb ik al een paar keer gefotografeerd in zijn geheel. Maar deze foto heb ik zo gefotografeerd waarbij óók de toeristen in beeld staan. Dit zou zo in een reismagazine geplaatst kunnen worden.

Once in a lifetime

Neem dus vooral de tijd om goed rond te kijken, zowel vooraf als tijdens het fotograferen. Een foto is in een mum van tijd gemaakt. Maar een goede foto heeft wel de nodige voorbereiding nodig. Eigenlijk zou je jouw perfecte plaatje al helemaal in je hoofd moeten hebben en dit op locatie alleen nog maar hoeven te maken.
Het is dan ook wel handig om de basiskennis over fotograferen in acht te nemen. Met een simpele compacte camera kan je al de mooiste foto's maken. Maar zoiets als uitsnede, een rechte horizon en een gulde sneden is handig om al te kennen. Zitten er ook geen storende elementen in de foto? Staat er genoeg op de foto? Of heb je iets te weinig ruimte op de foto? Als je hier allemaal aan denkt zorg je er voor dat je niet achteraf voor vervelende verwachtingen komt te staan.

Bewerkingen van jouw reisfoto's

Het is nooit erg om jouw foto's van jouw reis te bewerken. Denk hierbij aan wat 'lichte' bewerkingen van de foto's. Zoals het rechtzetten van een foto of een net wat andere uitsnede maken van de foto dan zoals deze gemaakt is. Maar denk ook aan bewerkingen zoals het lichter of juist donkerder maken van de foto, als deze niet goed belicht is.
Mocht je wat verder gevorderd zijn in het bewerken van je foto's, dan zou je ook eens wat anders kunnen proberen. Knip een aantal elementen uit een foto uit en werk vervolgens in verschillende lagen. Zo kan je er voor zorgen dat bijvoorbeeld je fotoboek er net even wat leuker uit ziet dan met de standaard indelingen van de pagina's. Ook hiervan heb ik een voorbeeld geplaatst onder aan deze pagina.

Reisverslagen

Ik heb al een aantal reisverslagen / reisblogs geschreven. Deze zijn op hieronder terug te vinden:

Natuurlijk kan je ook in Nederland leuke uitstapjes maken. Bekijk voor voorbeelden mijn andere blogs:

Foto's en voorbeelden

Natuurlijk heb ik tijdens mij verschillende vakanties en reizen foto's gemaakt. De meeste foto's zijn in bovengenoemde reisverslagen terug te zien.
Ga voor meer van mijn foto's naar mijn Flickr-pagina.
Bekijk hieronder een aantal voorbeeldfoto's.

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Voorbeeld: Strand van Vlissingen, © Arno Lucas
Voorbeeld: Vissers komen aan met hun vangst, © Arno Lucas
Voorbeeld: een historische stuwdam, © Arno Lucas
Voorbeeld: Bewegwijzering met een stukje omgeving, © Arno Lucas
Voorbeeld: een selfie op een uitzichtspunt in de natuur (Tsjechië), © Arno Lucas
Voorbeeld: De astronomische klok is een toeristische trekpleister, © Arno Lucas
Voorbeeld: Museum van een 'Liptov' dorp in Pribylina (2018), © Arno Lucas
Voorbeeld: Wieliczka-zoutmijn -> vooraf Googlen op de locatie zorgt voor goede inspiratie, © Arno Lucas
Voorbeeld: Kasteel Vianden, © Arno Lucas
Voorbeeld: een lager standpunt maakt het beeld net wat spannender, © Arno Lucas
Voorbeeld: Big Ben en Underground-bord in 1 foto, © Arno Lucas
Voorbeeld: Christ church Oxford, © Arno Lucas
Voorbeeld: Drielandenpunt NL | B | D, © Arno Lucas
Voorbeeld: Drielandenpunt in Bazel (Frankrijk, Duitsland, Zwitserland), © Arno Lucas
Voorbeeld van een aantal foto's die zijn samengevoegd voor in het fotoboek, © Arno Lucas

 

Evenementen

Reizen

Steden fotografie

Natuur

Nieuws

Fotografie tips

Overig