Blog | Natuurfotografie, © Arno Lucas
Blog | Natuurfotografie, © Arno Lucas
Blog | Natuurfotografie, © Arno Lucas

Natuurfotografie

Categorie: fotografie tips

Over natuurfotografie

Als beginnende fotograaf is er niks gemakkelijkers dan het fotograferen in de natuur. Je kan namelijk alle kanten uit bij het fotograferen van de natuur. Of het nu gaat om het fotograferen van planten, paddenstoelen of dieren. De objecten zijn vaak stilstaand, waardoor het gemakkelijk is om te oefenen met sluitertijd, diaframga, scherptediepte, etc.

Wat is er al over geschreven?

Er is al behoorlijk veel geschreven over natuurfotografie en er worden volop cursussen aangeboden. Dus eigenlijk voegt deze blog er niet erg veel aan toe. Maar... Hopelijk kan ik je wel inspireren met een aantal voorbeeldfoto's.
Ik heb ook een aantal pagina's gevonden, waarvan ik denk dat ze relevant zijn om door te nemen. Zo heeft Zoom.nl een stuk geschreven met tips voor natuurfotografie. Je kan je ook gaan verdiepen en specialiseren in het fotograferen van de natuur. Zo heeft Kamera-Express een boek dat je meer tips geeft.
Uitleg en voorbeelden alleen zijn niet voldoende om te beginnen met fotografie. Je apparatuur is ook erg van belang. Denk hierbij aan de body (de camera zelf) en lenzen zijn erg belangrijk. Zo wordt in deze cursus meer uitleg gegeven over je apparatuur.

Waar let ik zoal op tijdens het fotograferen in de natuur?

Ik kijk graag naar de seizoenen. Als het herfst is, dan vind ik het leuk om de kleurrijke bladeren of paddenstoelen te fotograferen. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat de vliegenzwam het vaakst in loofbossen voorkomt. Zo ben ik ze, als ik er vaker op ging letten, bij eiken of beuken tegen gekomen.
Ik probeer te variëren bij de foto's die ik maak. Zo vind ik het de ene keer mooi om een 'close-up' te maken. En de andere keer een totaal beeld. Dat is geheel afhankelijk van de situatie en het onderwerp.

Seizoenen

Elk seizoen heeft zo zijn charme. Wanneer het lente is, dan komen de verse / nieuwe bladeren weer aan de bomen, wat mooie foto's kan opleveren. Maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de herfst en winter.
Tijdens de herfst verkleuren de bladeren en schieten de paddenstoelen uit de grond. Hier kan je prachtige foto's van gaan maken. Ga voor wat voorbeelden naar de blog over herfstfotografie.
In de winter, wanneer het flink heeft gesneeuwt en gevroren, kan je ook bijzondere foto's maken. Ga voor wat voorbeelden naar de blog over winterfotografie.

Tips

Paddenstoelen fotograferen vanaf de bovenkant kan interessante beelden op leveren. Maar ik denk dat het nòg mooier is als je ze van de zijkant fotografeert. Dan is het handig als je volledig plat op de grond gaat liggen. Wil je niet vies worden? Dan kan je het beste een vuilniszak op de grond leggen, waar je vervolgens op gaat liggen.
Bij 'close-ups', waarbij het onderwerp centraal staat, vind ik het zelf mooier om het onderwerp scherp te hebben en de omgeving onscherp.

Sfeerbeelden uit...

Eerder heb ik al wat sfeerbeelden gemaakt in de Loonse- en Drunense Duinen. Bekijk hieronder de video. Dubbelklik op de video om deze vergroot te zien. Meer sfeerbeelden kan je terugvinden in de blog 'sfeerbeelden uit...'.

Foto's

Ik heb al redelijk wat foto's gemaakt om al het prachtige van de natuur in beeld te brengen. Bekijk hieronder deze foto's / voorbeelden die ik gemaakt heb. Op mijn Flickr-pagina staan meer natuurfoto's.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Limousinrund in het Burgemeester van Zwietenpark, © Arno Lucas
Mooi stukje natuur, © Arno Lucas
Mooi stukje natuur, © Arno Lucas
Een paddenstoel midden in het bos, © Arno Lucas
Wat was deze omgeving prachtig met veel vergezichten, © Arno Lucas
Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas
Slovenský Raj (Slowaaks Paradijs) | Suchá Belá, © Arno Lucas
Tsjechië: Natuur bij Teplice nad Metují, © Arno Lucas
Tsjechië: Prachtige wandeling in het Reuzengebergte | Teplické Skály, © Arno Lucas
Rivier Belá bij Vavrišovo, © Arno Lucas
Troisvierges in Luxemburg, © Arno Lucas
Vliegenzwam | rode paddenstoel met witte stippen, © Arno Lucas
Paddenstoel in de berm, © Arno Lucas
Een pad vol met bladeren, © Arno Lucas
Detail van bladeren in een plas water, © Arno Lucas
Burgemeester van Zwietenpark / Noorderplas in 's-Hertogenbosch, © Arno Lucas
Een crocus 'gefotografeerd' met de scanner, © Arno Lucas