Blog: Jazz in Duketown

Jazz in Duketown, © Arno Lucas

Jazz in Duketown

De slogan van Jazz in Duketown is: 'No town like Duketown'. Jazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival van Nederland. Jaarlijks komen er zo'n 150.000 bezoekers in het pinksterweekend naar 's-Hertogenbosch om van de verschillende artiesten, op allerlei podia door de stad heen, te genieten. In de afgelopen jaren traden verschillende bekende artiesten op waaronder Joshua Redman, Cubanismo, Michelle David & The Gospel Sessions, Marcus Miller en Monty Alexander.
Jazz in Duketown wordt op verschillende locaties in 's-Hertogenbosch gehouden. Doorgaans is op de Parade, aan de voet van de Sint-Jan, het hoofdpodium waar de belangrijkste en toonaangevende artiesten optreden. Op de markt staat jaarlijks ook een groot podium waar een 'intiemer' concert gegeven wordt. Op het Kerkplein en in de Uilenburg is er meer jazzmuziek dat gericht is op de jongeren.
Bekijk de website van Jazz in Duketown voor meer informatie.

Vrijwilligerswerk

Een goed èn gratis festival kan (haast) niet zonder vrijwilligers. Deze mensen zorgen er voor dat alles voor het festival van A tot Z geregeld is. Eind 2016 ben ik in contact gekomen met de voorzitter van Jazz in Duketown, namelijk Gaby Westelaken. Mijn interesse voor Jazz in Duketown is in dat gesprek versterkt. Later, voor de editie in 2017, heb ik me aangemeld als vrijwilliger voor de organisatie. In eerste instantie was het idee dat ik zou gaan fotograferen. Al snel merkte ik dat ze bij de organisatie nog op zoek waren naar een editor voor de filmpjes. Aangezien ik daarin mijn opleiding in gehad heb, heb ik de switch gemaakt naar het monteren van de filmpjes.

Eerdere edities van Jazz in Duketown

Ik heb veel contact gehad met de coördinator (van het videoteam) en heb in eerste instantie de promo gemaakt voor Jazz in Duketown 2017. Tijdens het festival heb ik een verslag per dag gemonteerd. De beelden kreeg ik aangereikt van de cameramensen en van de regie (van de livestream op grote led-schermen en Facebook). Deze samenvattingen (recaps) zijn hierna gelijk op Facebook en Youtube geplaatst. De gemonteerde video's zijn gemiddeld 2.500 keer bekeken op Facebook.
In 2018 ben ik me meer gaan richten op de fotografie. Dit heeft toch wel meer mijn voorkeur. En dit resulteerde in 2018 tot geweldige foto's van onder andere Blow Trio (zie hier onder).
Tijdens de editie van 2019 ben ik weer actief als vrijwilliger voor Jazz in Duketown. Voor deze editie ben ik als lid van het fototeam ingedeeld bij een aantal artiesten. Ik had het geluk om ook bij de bekendere artiesten, zoals Marcus Miller en Monty Alexander, te mogen fotograferen. Daarnaast mocht ik ook fotograferen bij bijvoorbeeld Shake Stew, Jungle by Night en Michelle David & The Gospel Sessions.
Ik kan toch wel zeggen dat Jazz in Duketown mijn hart verovert heeft. Ik zou zeggen 'Say Yes To The Jazz'. Mede dankzij geweldige vrijwilligers en geweldige optredens!

Mijn ervaringen tijdens de edities van Jazz in Duketown

Ik kijk terug op een geweldig evenement, waarbij ik veel leuke mensen heb mogen leren kennen. Ik heb veel van het backstage gebeuren bij een festival gezien. Er hangt altijd een relaxte sfeer. Ik heb ook veel meegekregen van de live registraties, wat ook een leuke ervaring is. Ik heb nu al zin in het volgende jaar, om dan wederom foto's te mogen monteren.

Filmpjes m.b.t. Jazz in Duketown

Bekijk hieronder de filmpjes van Jazz in Duketown 2017, een optreden van Blow Trio in 2018 en een verslag (uit 2019) van DTV Nieuws. Dubbelklik op de video om deze fullscreen te bekijken.

Mijn gemaakte foto's tijdens Jazz in Duketown

Ook in 2018 en 2019 was ik vrijwilliger bij Jazz in Duketown. Deze jaren heb ik gefotografeert tijdens het festival. Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op Flickr.

Michelle David & the Gospel Sessions @Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Michelle David & the Gospel Sessions @Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Monty Alexander @ Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Monty Alexander @ Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Jungle by Night tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Venus Tunes Live tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Minyeshu trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Minyeshu trad op tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Marcus Miller @ Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Marcus Miller @ Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Marcus Miller @ Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Peter Beets @ Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Sfeervolle Kerkplein tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Sfeervolle Kerkplein tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Drukte op de markt, bij het hoofdpodium, tijdens Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2019, © Arno Lucas
Saxofoon tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Saxofoon tijdens Jazz in Duketown, © Arno Lucas
Mijn gemaakte foto gebruikt in de drie nieuwsbrieven | Jazz in Duketown, © Arno Lucas
'Jazz agenda oktober 2019' | Facebook Jazz in Duketown, © Arno Lucas
'Jazz agenda december 2019' | Facebook Jazz in Duketown, © Arno Lucas