Blog: Foto's exposeren

Blog | Foto's exposeren, © Arno Lucas

Waarom een blog over het exposeren van foto's?

Als fotograaf wil je niks liever dan dat jouw foto's gezien wordt. Daarom is het, naast dat 't leuk is, ook belangrijk om te exposeren.
In de afgelopen jaren heb ik bij fotoclubs gezeten. Met deze fotoclubs deed ik dan ook mee met de exposities. Elke fotograaf laat dan tijdens zo'n expositie zijn/haar beste werk van de afgelopen tijd zien. Een uitgelezen kans om je werk aan het 'grote' publiek te laten zien. Het is dan leuker om je foto's te presenteren, dan dat ze ergens verscholen op de computer blijven staan.

Waar probeer ik rekening mee te houden?

Daarnaast presenteer ik alleen mijn werk waar ìk trots op ben. De foto's hebben dan ook een extra controle gekregen op de nabewerking. Dat wil zeggen dat ik gekeken heb of dat de foto's ook 'recht' staan (bijvoorbeeld dat de lijnen van een muur zijn dan recht). Ook kijk ik dan naar de kleuren / belichting. Is het helemaal zoals ik het hebben wil? Is alles dan in orde, dan laat ik ze afdrukken op fotopapier en lijst ik ze zelf in.
De foto's moeten natuurlijk mooi ingelijst zijn in een passe-partout en geplakt op karton. Bekijk hiervoor mijn video over het inlijsten.

Bekijk hieronder alvast wat foto's die ik geëxposeerd heb.

Tips

- Kill your darlings: hoewel een foto prachtig is om te exposeren, kan het zijn dat jouw werk niet 'goed' genoeg is om te exposeren. Wil je bijvoorbeeld een bepaald verhaal vertellen binnen je expositie? Dan moet je hier namelijk ook rekening mee houden. En je kan niet in een ruimte al jouw werk laten zien. Je moet hierin dan keuzes gaan maken (niet te veel foto's; is het de moeite waard om zo veel te laten zien; etc.).

- Materiaalkeuze: Op wat voor materiaal ga je exposeren? Er zijn diverse soorten keuzes. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor foto's op rvs geborsteld aluminium. Een andere mogelijkheid is om je foto's in passe-partout en ingelijst te presenteren. Het is ook erg mooi om je foto op forex af te laten drukken, dit geeft namelijk een strakkere uitstraling. Maar... Let wel op dat het geen mix wordt van verschillende soorten materiaal. Dit oogt erg rommelig en zorgt voor afbreuk van je gepresenteerde werk.

- Tekst en uitleg: Hierbij is het handig om te weten aan wie je gaat exposeren. Komen je foto's in een (exclusieve) gallerie te hangen? Dan zou je er aan kunnen denken om een prijskaartje bij de foto te plaatsen. Maar als beginnende/hobby fotograaf is dit vaak niet het geval. Daarom zou je er over na kunnen denken om een titel aan de foto te geven met daarbij een korte omschrijving. Bij de omschrijving kan je beter niet vertellen wat je ziet. Bijvoorbeeld als je een foto van een boom hebt, vertel dan niet dat je een boom ziet. Vertel wat deze foto zo bijzonder maakt (bijvoorbeeld de techniek of expositie van de foto; of wat het onderwerp zo bijzonder maakt).

Foto's

Ik heb in het verleden al eens mogen exposeren met de fotoclub. Bekijk hieronder alvast mijn werk. Klik hieronder op de gewenste afbeelding om deze vergroot te zien.

Wieliczka-zoutmijn, © Arno Lucas
Jazz in Duketown 2018, © Arno Lucas
Een prachtig uitzicht met zonsondergang, © Arno Lucas
Theater Festival Boulevard, © Arno Lucas
Expositie 2018, © Arno Lucas
Visser, © Arno Lucas
Netten visserij, © Arno Lucas
Expositie 2015, © Arno Lucas
Urbex | Lost Places, © Arno Lucas
Urbex | The Pianist, © Arno Lucas
Urbex | Lost Clothes, © Arno Lucas
Urbex | Lost Clothes, © Arno Lucas
Expositie 2014, © Arno Lucas