Wat is er leuker dan in een fotoalbum kijken naar foto's van vroeger? Eigenlijk niks, zou ik zeggen. Gebeurtenissen vastleggen is dan ook één van de belangrijkste dingen om te fotograferen. Vaak wil je jouw meest bijzondere moment vastleggen, zodat je er later nog eens aan terug kan denken. Of de foto nou geslaagd is, of niet, maakt eigenlijk niet zo zeer uit. Als je jouw herinneringen maar, aan de hand van een foto, kan terughalen. Het maken van fotoalbums blijft een leuke bezigheid. Over zo'n 20 á 30 jaar denk je nog eens terug aan de mooie momenten die je beleefd hebt.
Eigenlijk is er weinig tot geen verschil tussen vroeger en nu, als we kijken naar het maken van fotoalbums.
Vroeger maakten we onze foto's nog met de analoge camera. We brachten onze rolletje met negatieven naar de winkel/fotograaf om deze te laten ontwikkelen. Daar lieten we dan de gelukte èn mislukte foto's ontwikkelen. Het duurde dan lang voordat je jouw foto's op papier had staan. Of, als je het zelf kon, ontwikkelde je de foto's in de doka (donkere kamer). Het was altijd een karwei. Vervolgens plakte je jouw foto's op papier, om ze later in een album te doen. Soms zette je er dan nog een klein stukje tekst er bij, om te vertellen waar de foto over gaat.
Tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller. We fotograferen met de digitale camera en de foto's kan je direct terugkijken. De mislukte foto('s) verwijder je dan direct en kan je, indien nodig, opnieuw maken. Uiteindelijk zet je de foto's met gemak op de computer, zonder te hoeven ontwikkelen. Wel kan je soms een bewerkingsprogramma gebruiken om de foto nog even te verbeteren of op te leuken.
Middels programma's (software) van bijvoorbeeld Saal-Digital, Albelli, Cewe of Hema kan je jouw fotoboek helemaal samenstellen.
Het maken van fotoalbums gaat een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet meer veel handmatig te knippen en plakken. Mits je leuke effecten toe wilt voegen.
Middels de daarvoor beschikbare software kan je jouw fotoalbum indelen. Dit kan je doen bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in fotoproducten. Denk bijvoorbeeld aan Saal-Digital, Albelli, Cewe of Hema. Je kan de cover van je fotoalbum ontwerpen. Bij de cover kan je laten zien wat de inhoud van het fotoboek is. Vaak zijn de pagina's al van tevoren ingedeeld. Hierdoor hoef je niet na te denken over hoe de pagina's er uit moeten komen te zien.
Je kan jouw fotoalbums op verschillende manieren indelen. Je kan dit automatisch laten doen door de software zelf. Je kan de vooringestelde pagina's handmatig invullen met je gewenste foto's. Of je begint meteen met blanco pagina's, waarbij je zelf de indelingen maakt.
Allemaal leuke manieren, maar hoe maak je jouw fotoalbum interessant? Het is altijd goed om je fotoalbum in te delen met een duidelijke eenheid. Dus de foto's op ongeveer de dezelfde grootte. Gevarieerd met staande (portrait) en liggende (landscape) afbeeldingen.
Soms geeft het ook een leuk effect als je een (deel van de) foto over een andere foto heen legt. Daardoor maak je jouw fotoboek speelser. Maar, let op... Maak het niet te speels. Hierdoor wordt het een puinhoop. Ben er bescheiden in en denk aan 'less is more'.
Met fotobewerkingsprogramma's kan je creatiever bezig zijn met je foto's. Je kan leuke uitsnedes maken in je foto's. Daarnaast kan je een dun lijntje om je foto heen plaatsen. Hierdoor komt de foto 'los' van de achtergrond. Soms zet ik er ook een logo van het evenement er bij. Dan weet ik waar ik geweest ben.
Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van mijn pagina's in mijn fotoalbums.