Blog: Fotoalbums maken

Blog | Fotoalbums, © Arno Lucas

Inleiding

Wat is er leuker dan in een fotoalbum kijken naar foto's van vroeger? Eigenlijk niks, zou ik zeggen. Het maken van fotoalbums blijft een leuke bezigheid. Over zo'n 20 á 30 jaar denk je nog eens terug aan mooie momenten die je beleefd hebt.
Vroeger maakten we onze foto's nog met de analoge camera en brachten we onze rolletje negatieven naar de fotograaf. Daar lieten we dan de gelukte en mislukte foto's ontwikkelen. Of, als je het zelf kon, deed je dit in de doka (donkere kamer). Het duurde dan lang voordat je jouw foto's op papier had staan.
Tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller. We fotograferen met de digitale camera. De foto's kan je direct terugkijken. De mislukte foto('s) kan je gelijk verwijderen. Uiteindelijk zet je ze dan op de computer, zonder te hoeven ontwikkelen.

Fotoalbums maken

Het maken van fotoalbums gaat ook een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet meer veel te knippen en plakken. Mits je leuke effecten toe wilt voegen.
Middels de daarvoor beschikbare software kan je jouw fotoalbum indelen. Dit kan je doen bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in fotoproducten. Denk bijvoorbeeld aan Saal-Digital of Albelli. Je kan de cover van je fotoalbum ontwerpen en de pagina's helemaal naar eigen smaak invullen.

Voorbereidingen, pagina's opmaken

Je kan jouw fotoalbums op verschillende manieren indelen. Je kan dit automatisch laten doen door de software zelf. Je kan de vooringestelde pagina's handmatig invullen met je gewenste foto's. Of je begint meteen met blanco pagina's, waarbij je zelf de indelingen maakt.
Allemaal leuke manieren, maar hoe maak je jouw fotoalbum interessant? Het is altijd goed om je fotoalbum in te delen met een duidelijke eenheid. Dus de foto's op ongeveer de dezelfde grootte. Gevarieerd met staande (portrait) en liggende (landscape) afbeeldingen.
Soms geeft het ook een leuk effect als je een (deel van de) foto over een andere foto heen legt. Daardoor maak je jouw fotoboek speelser. Maar, let op... Maak het niet te speels. Hierdoor wordt het een puinhoop. Ben er bescheiden in en denk aan 'less is more'.
Met fotobewerkingprogramma's kan je creatiever bezig zijn met je foto's. Je kan leuke uitsnedes maken in je foto's. Daarnaast kan je een dun lijntje om je foto heen plaatsen. Hierdoor komt de foto los van de achtergrond. Soms zet ik er ook een logo van het evenement er bij. Dan weet ik waar ik geweest ben.

Foto's (voorbeelden)

Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van mijn pagina's in mijn fotoalbums.
Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.

Voorbeeld van een pagina voor in het fotoboek, © Arno Lucas
Voorbeeld van een pagina voor in het fotoboek, © Arno Lucas
Collage 'Speciaalbieren Festival' 2017, © Arno Lucas
Collage Beekse Bergen, © Arno Lucas
Collage vakantie Belgische Ardennen, © Arno Lucas
Collage GLOW Eindhoven, © Arno Lucas
Uitwerking fotoboek (voorkant), © Arno Lucas
Uitwerking pagina's in fotoboek, © Arno Lucas
Uitwerking pagina's in fotoboek, © Arno Lucas
Uitwerking pagina's in fotoboek, © Arno Lucas
Uitwerking pagina's in fotoboek, © Arno Lucas