Blog: Food-fotografie

Blog | Food-fotografie, © Arno Lucas

Over food-fotografie

Er is al behoorlijk veel geschreven over food-fotografie. Zo heeft Zoom.nl een interessant artikel geschreven met 9 tips over het fotograferen van food-fotografie. Vaak kom je food-fotografie tegen in de reclamewereld, magazines of in de media. Dan wordt het eten zo aantrekkelijk mogelijk gefotografeerd. Vaak wordt er dan ook met een professionele kok en stylist(e) gewerkt, om het eten zo perfect mogelijk in beeld te brengen.

Hoe pak ik dit goed aan?

Google en analyseer eerst de foto's die al gemaakt zijn van verschillende gerechten. Kijk hierbij dan naar welke producten gebruikt zijn. Is alleen het gerecht in beeld gebracht? Of is er gebruik gemaakt van attributen? Zijn de losse ingrediënten ook in beeld gebracht? Als je eerst dus goed analyseert, kan je er voor zorgen dat jouw foto er ook mooi en smaakvol uit komt te zien.

Hoe zit het met de belichting? Waar komt het licht vandaan? Zijn er bijvoorbeeld ook filters gebruikt (bijvoorbeeld een raster om lamellen na te bootsen, zoals op deze foto te zien is).

Zorg ook dat de omgeving er netjes en schoon er uit ziet. Zo zorg je er voor dat het eten er nòg aantrekkelijker er uit ziet. Dan lijkt het meer op een sterrengerecht.

Extra tips

Wanneer je werkt met lampen, zal je merken dat bepaalde producten gaan smelten. Bijvoorbeeld ijs of chocolade. De lampen zijn dan te warm, waardoor het lastiger is wanneer je de producten weer aanraakt.

Hete of warme producten hebben, vlak nadat ze zijn opgediend, nog wel eens wat damp. Dit wordt in de reclamewereld soms wel eens met trucage bijgewerkt. Bijvoorbeeld in fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop.

Als hobbyist heb je niet altijd de mogelijkheden zoals de professionals dat hebben. Dan is het des te leuker om creatieve oplossingen te zoeken om jouw gewenste effect te bereiken. Je wilt namelijk jouw producten zo smakelijk mogelijk gaan fotograferen.

Wat kan je nog meer gebruiken om jouw foto een topfoto te maken?

Je zou eens kunnen denken aan flitsers. Flitsers kan je op verschillende manieren gebruiken. Het licht kan heel de sfeer van jouw foto bepalen.
Maak je foto nog mooier met sfeervolle accessoires, zoals een leistenen bord. Hierdoor wordt het beeld net even wat aantrekkelijker om naar te kijken.

Leisteen plateau, © Arno Lucas
Leisteen plateau, © Arno Lucas

Voorbeelden

Klik hieronder op de gewenste foto om deze vergroot te zien.
Bekijk ook eens mijn foto's op mijn Flickr-pagina.

Creatieve voorbeelden

Op verschillende markten, en met name in het buitenland, zie je vaker kraampjes vol met eten, kruiden en specerijen. Dit is dan ook iets moois om vast te leggen, naast de uiteindelijke gerechten.

Haute cuisine, © Arno Lucas
Rustiek brood, © Arno Lucas
Verse knoflook in een stand, © Arno Lucas
Eten in Mercat St Josep de la Boqueria, © Arno Lucas
Eten in Mercat St Josep de la Boqueria, © Arno Lucas
Ham in Mercat St Josep de la Boqueria, © Arno Lucas
Vis in Mercat St Josep de la Boqueria, © Arno Lucas
Eten in Mercat St Josep de la Boqueria, © Arno Lucas

Minder goede voorbeelden

Ik heb ook minder goede voorbeelden gemaakt van food-fotografie. Onderstaande foto's heb ik gemaakt om een gerecht/product te verduidelijken of in beeld te brengen. Het ging er mij hierbij niet om een esthetisch mooie foto neer te zetten. Het eten op onderstaande foto's zijn niet zo aantrekkelijk gefotografeerd. Je denkt hierbij niet van 'lekker, dat wil ik nu direct opeten'.

Een Tsjechische Honingtaart (Medovník) gemaakt door een medewandelaar voor de reünie, © Arno Lucas
Een Tsjechische Honingtaart (Medovník) gemaakt voor mijn verjaardag, © Arno Lucas
Een Tsjechische Honingtaart (Medovník); zelf gemaakt voor mijn verjaardag, © Arno Lucas
Slowakije: Langoše (snack uit Tsjechië en Slowakije), © Arno Lucas
Slowakije: Langoše (snack uit Tsjechië en Slowakije), © Arno Lucas