Blog | België, © Arno Lucas
Blog | België, © Arno Lucas
Blog | België, © Arno Lucas

België

Categorie: reizen

Oorsprong naar mijn interesse in België

Vroeger ging ik nogal vaak naar België om te gaan langlaufen of wandelen in de Belgische Ardennen. Het gaf me altijd een heerlijk gevoel om hier te zijn. Zo'n gevoel dat je echt (ver) weg bent in het buitenland. Hoewel het voor een Brabander toch dichtbij huis is. De laatste jaren kijk ik met hele andere ogen naar het land.
In 2013 ben ik met familie foto's gaan maken in Luik. Daar heb ik 'urbex-fotografie' als het ware 'ontdekt'. We zijn een aantal verlaten plekken af gegaan en hebben hier bijzondere foto's kunnen maken. Sindsdien ben ik vaker naar het zuiden afgereisd om deze tak van fotografie te beoefenen.

Waarom België?

Ik vind het ook leuk dat in België gewoon Nederlands wordt gesproken. Dit maakt de communicatie een stuk gemakkelijker. En je kan hier ook lekker genieten van de plaatselijke lekkernijen, zoals de echte Vlaamse frieten met Vlaamse mayonaise. Dit maken fotografie uitstapjes alleen maar leuker. Daarnaast zijn er een aantal steden die mijn interesse hebben gekregen.
Al-met-al, je hoeft dus niet ver van huis te zijn om toch wat moois van de wereld te kunnen zien.

Filmpjes en foto's

In de afgelopen jaren heb ik al veel verschillende foto's gemaakt. Zo heb ik mooie uitstapjes gemaakt naar verschillende steden en naar de Belgische Ardennen. De mooiste foto's heb ik op deze pagina geplaatst. Wil je meer foto's bekijken? Ga dan naar mijn Flickr-pagina.

Steden

Er zijn veel prachtige historische steden om te bezoeken. Denk hierbij aan Brussel, Gent, Brugge, Leuven, Luik en Antwerpen. Maar ook kleinere plaatsen als Achouffe (van het bekende biertje La Chouffe) en Durbuy.
Elke stad heeft zo zijn eigen karakter en kenmerken. Zo is Luik wat industriëler en heeft veel oude en verlaten gebouwen. De stad nodigt mij niet echt uit om te bezoeken. Antwerpen heeft daar en tegen meer de alure van een wereldstad / havenstad. Het centrum en het centraal station zijn bijzonder om te bezoeken. Gent heeft meer mijn voorkeur. Gent is ècht een studentenstad en heeft vele mooie oude gebouwen die uitnodigend zijn om gefotografeerd te worden. De stad doet me ook denken aan Amsterdam, waarbij de typische gevels terugkomen.
Als je kijkt naar steden zoals Brussel, Brugge en Gent, dan zie je dat daar meer historische gebouwen staan.

Leuven

Een dagje Leuven zorgt altijd voor leuke en unieke foto's. Eén van de aanraders is de universiteitsbibliotheek van Leuven.

Dorre de bakker, beeld in Leuven, © Arno Lucas
Weerspiegeling Leuven, © Arno Lucas
Bibliotheek Leuven, © Arno Lucas

Antwerpen

Na Rotterdam is Antwerpen de grootste havenstad van Europa. Als je door Antwerpen loopt, dan zie je ook wel terug dat Antwerpen een grote havenstad is. Er zijn veel grote, industriële gebouwen. Antwerpen heeft een prachtig centraal station. Vanuit daar kom je gemakkelijk in het centrum, waarna je ook weer gemakkelijk bij de Schelde komt.

Dak van Station Antwerpen, © Arno Lucas
Haven Antwerpen, © Arno Lucas
Haven Antwerpen, © Arno Lucas

Brugge

Brugge is, net als de vele andere Belgische steden, een historische stad. Het centrum schijnt zelfs opgenomen te zijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik houd zelf wel van de historie van steden. Als je een stad zoals Brugge bezoekt, dan voel je ook de historie. De gebouwen zien er werkelijk prachtig uit.

Brugge - Mooie deur, © Arno Lucas
Brugge - Mooie deur, © Arno Lucas
Brugge - Mooie deur, © Arno Lucas
Brugge - Manneke Pis, © Arno Lucas
Brugge - Gruuthuse Hof, © Arno Lucas
Brugge - Belfort, © Arno Lucas
Brugge - Mooi winkelpand, © Arno Lucas
Brugge - Doorkijkje bij Bonifacius brug, © Arno Lucas
Brugge - Raam bij Bonifacius brug, © Arno Lucas
Brugge - Hond in nisje, © Arno Lucas
België, land van de bieren; © Arno Lucas

Gent

Gent stond al langer op mijn verlanglijst om naar toe te gaan. In mijn beleving zou Gent een hele mooie historische stad geweest zijn. En het bleek dus achteraf ook zo te zijn.

Gent, © Arno Lucas
Sint-Michielsbrug Gent, © Arno Lucas
Kouter Gent, © Arno Lucas
Gent, © Arno Lucas
Gent, © Arno Lucas
Stadshal Gent, © Arno Lucas
Gent, © Arno Lucas
Gent, © Arno Lucas
Vrijdagmarkt Gent, © Arno Lucas
Belfort Gent, © Arno Lucas
Gentse Rabot torens (de Drie Toorekens), © Arno Lucas
Gent, © Arno Lucas

Brussel

In december 2019 ben ik met mijn vrienden in Brussel geweest. Toen had ik uiteraard mijn camera meegenomen. Doordat ik in een kerstmaand in Brussel was, gaf dit wel een vertekend beeld op mijn indrukken over de stad. Zoals je in onderstaande filmpjes en foto's ziet, valt vooral de kerstsferen op. Maar... Dat mocht de pret uiteraard niet drukken.

Atomium in Brussel, © Arno Lucas
Atomium in Brussel, © Arno Lucas
Klank- en lichtshow in Brussel, © Arno Lucas
Klank- en lichtshow in Brussel, © Arno Lucas
Kerstmarkt in Brussel, © Arno Lucas
Kerststal in Brussel, © Arno Lucas

Verlaten gebouwen in België

Bij ons in Nederland worden gebouwen vaak gesloopt wanneer deze niet meer gebruikt worden. In de meeste landen om ons heen, zoals in België, blijven de gebouwen toch nog staan zodra ze niet meer gebruikt worden. Binnen de 'urbex'-community zijn dit soort gebouwen geliefde objecten om te betreden. Je kan hier vaak hele gave foto's maken.

Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas
Urbex-fotografie in België, © Arno Lucas

Natuur / Ardennen

Ik vind de natuur in België erg mooi. Vooral de Belgische Ardennen is mooi om te bezoeken. Ik ben daar vroeger dan ook vaak geweest. Elk seizoen heeft wel wat moois, zo kan je in de winter heerlijk langlaufen en in de zomer kan je er goed lange afstanden wandelen.
Er is ook een mooi stuk natuur, net onder Brussel, het Hallerbos. Vooral in het voorjaar schijnt het er mooi te zijn, wanneer de lavendel in bloei staat. De Belgische Ardennen zijn altijd mooi om te bezoeken. De natuur is erg divers, zoals je op onderstaande foto's kan zien. Klik op de foto om deze vergroot te zien.

La Chouffe brouwerij, © Arno Lucas
L'Ourthe, © Arno Lucas
Durbuy, © Arno Lucas
Château de Froidcourt, © Arno Lucas

 

Fotografie tips

Festivals

Reizen

Steden fotografie

Nieuws

Overig